Als de eindexamens in zicht zijn, met de thesissen die voortgebracht moeten worden en andere examens. Zitten studenten nu in de laatste rechte lijn om zich daarop voor te bereiden. In die periode kan ook voeding een handje helpen.
Mei en juni zijn "zware" maanden voor de studenten. Het is bloktijd! Zeer dikwijls gaan ze die periode gebukt onder veel stress, vermoeidheid en een geheugen die het laat afweten. Veel plezierige dingen mogen of kunnen ze tijdens die periode niet doen, omdat ze dan teveel tijd verliezen. Veel studenten worden in die periode dan ook neerslachtig terwijl ze fysiek al niet in zo'n goede conditie zijn.
En dan moet je eens kijken naar wat ze dikwijls eten: Pizza's, frieten met stoofvlees, chocolade, ijsjes, koffie en limonade. Dat zijn nu juist de voedingsmiddelen die de intellectuele prestaties niet ten goede komen, de fysieke prestaties al evenmin.
Om de blokperiode goed door te komen is het nodig om eens extra aandacht te besteden aan wat men eet en drinkt. Het is niet verboden om enkele hulpmiddelen te gebruiken, zolang het maar om legale hulpmiddelen gaat.
Om de leerstof goed te onthouden, moet een student vooral vermijden om die "ene" maaltijd om het even wanneer af te wisselen met snacks en snoep. Als men studeert levert men wel minder fysieke inspanning, maar de behoefte van het organisme aan energie blijft groot omdat de hersenen wel actief zijn en de dagen behoorlijk lang kunnen zijn. Bij een onvoldoende toevoer van energie gaat de motor sputteren, dat is bekend. Hetzelfde geldt voor de hersenen.
Een goed ontbijt, een stevig middagmaal en een licht avondmaal zijn noodzakelijk om goed te functioneren. Een vieruurtje mag ook en af en toe moet een pauze ingelast worden. Op die manier krijgen de hersenen de voedingsstoffen en ook de zuurstof die ze nodig hebben. Een dagelijkse structuur mag al saai klinken, maar het is wel de beste garantie om de bloktijd in optimale omstandigheden te doorstaan. Het is ook de beste manier om het organisme goed te laten werken. En dat organisme moet bij het blokken alle aandacht krijgen en goed verzorgd worden. Is dat niet het geval, dan kan het wel eens fout lopen op het ogenblik dat men zichzelf moet bewijzen. Op het examen bijvoorbeeld...
Door hun unieke samenstelling spelen groenten een belangrijke rol in de preventie van vele aandoeningen. Om een maximale gezonheidswinst te verkrijgen, bestaan enkele eenvoudige adviezen (zie linkerkant). En met enkele trucjes kunt u ook kinderen leren groenten te waarderen.
Dagelijks is een portie van minstens 300 gram groenten (zes groentelepels of twaalf eetlepels) aanbevolen, liefst verdeeld over de verschillende maaltijden. Zo kunt u ongeveer 200 gram serveren bij de warme maaltijd en 100 gram rauwkost bij de broodmaaltijd of als tussendoortje (bv. een kommetje kerstomaatjes of radijsjes).
Verse groenten en onbereide diepvriesgroenten genieten de voorkeur. Als u de bewaar- en bereidingsvoorschriften opvolgt die op de verpakking staan, zijn groenteconserven en voorgesneden groenten goede alternatieven. Kant-en-klare groentebereidingen in diepvries, blik of glas zijn minder aangewezen omdat ze vaak meer vet en zout bevatten.
Groentesappen kunnen ter afwisseling of aanvulling van (diepvries)groenten, maar zijn geen volwaardige vervangers. Gemiddeld leveren ze namelijk minder vezels dan de eigenlijke groenten.
Typische studentenkost is handig en gebruiksklaar, maar de hersenen worden er niet beter van. Wekenlang leven op pizza's, pasta's, pita's en een portie friet met mayonaise en stoofvlees is geen goed idee! Af en toe mag het wel eens, maar een gewoonte mag men er zeker niet van maken. Beter is het om te kiezen voor verse producten, variatie en kleur. Er is al heel wat zomers fruit te koop dat ideaal is voor een tussendoortje.
Voor de maaltijden moet de voorkeur uitgaan naar zetmeelhoudende producten (aardappelen, peulvruchten, enz.) en granen en volkoren producten (pasta, rijst, brood, ontbijtgranen, enz.) in combinatie met aanzienlijke porties groenten. Om tijd te besparen kunt u kant-en-klare salades kopen, groenten in blik en diepvriesgroenten. Bij een maaltijd hoort ook een portie vis, gevogelte, vlees of eieren, enz. Vermijdt bereidingen met saus of gerechten die gefrituurd worden. Waak ook over de omvang van de porties. Het bereiden van maaltijden neemt tijd in beslag, dat is zo, maar die tijd kunt u beschouwen als een welgekomen pauze om daarna weer vol goede moed aan de slag te gaan. En misschien zijn uw ouders ook bereid om een handje toe te steken in de vorm van evenwichtige diepvriesmaaltijden, zelfgemaakte soep, enz.
Ook de meeste studentenrestaurants bieden evenwichtige maaltijden aan een redelijke prijs.
Een dipje om elf uur in de voormiddag?
Mogelijk gaat het om een hypoglycemie: de hersenen functioneren niet goed en het studeren schiet niet goed op. Zo'n dipje duikt vaak op bij mensen die geen ontbijt nemen of een ontbijt dat niet aan de vereisten voldoet.
Dat is een vergissing die u zuur kan opbreken, vooral als u ze regelmatig begaat of op een examendag. Geen ontbijt nemen heeft een negatieve invloed op het geheugen, op de concentratie en op de aandacht in het algemeen. Een ander ongewenst neveneffect is dat men een beroep gaat doen op snoep of of vette koeken. Wie de dag met een lege maag begint grijpt onvermijdelijk naar tussendoortjes en kampt met een gebrek aan vaste voedingsgewoonten op regelmatige tijdstippen. Een ander nadeel is dat bij elke snack er insuline afgescheiden wordt waardoor het bloedsuikergehalte gaat dalen wat aanleiding geeft tot een hypoglycemie. En zo'n dipje kunt u best wel missen in examentijd.
Als u bij examens lang moet wachten kunt u wel een zoet tussendoortje eten zoals een granenreep, een banaan of eventueel een klein stuk chocolade.
Goed functionerende hersenen hebben nood aan voldoende slaap. Tijdens de paradoxale slaapfase bereiken de hersenen hun maximale intensiteit en organiseren neuronen het opslaan van de informatie die overdag verwerkt werd. Als men een of meerdere slaapfases overslaat, dan verloopt het opslaan van kennis niet zoals het hoort.
Kortom: acht uur slaap per nacht is het streefdoel.
Vermijdt vooral 's avonds stimulantia zoals energiedrankjes, koffie, cola, thee, alcohol, enz. Ze mogen u de indruk geven dat u er weer tegenaan kunt, maar dat is niet zo en dat is nog minder het geval bij grote dosissen.
Wacht tot na de examens. Doe ook geen beroep op geneesmiddelen, tenzij uw dokter ze voorschrijft, en vooral niet op verboden middelen. Roken is ook geen goed idee omdat het een negatieve invloed heeft op het geheugen.
Wat wel mag is beweging: lopen, skaten, fietsen, enz. zijn goed voor geest en lichaam en helpen bij het bestrijden van stress. Als u ontspannen voor de dag komt dan varen uw geheugen en uw concentratievermogen daar alleen maar wel bij.
Christer Elfving is een van onze populaire radio- en tv-chefs. Hij was een van de thuiskoks van het VRT-programma Aan Tafel en presenteerde samen met Leen Demaré «De wereld op je bord» op Vitaya. Elfving is een fusionkok die erin slaagt om verscheidene keukens te laten samensmelten. Maar hij kent ook zijn klassiekers en dat zijn de recepten van generaties huisvrouwen.
Het menu van een kotstudent is weleens saai of eenzijdig. Het hoeft nochtans niet elke dag friet of pizza te zijn.
Om aan te tonen dat lekker en evenwichtig koken niet noodzakelijk duur of tijdsintensief is, maakten Vitaya en de CM in 2007 samen het televisieprogramma 'Kok op kot'.
Christer Elfving begaf zich onder de studenten om hen de passie voor het koken bij te brengen.
Christer Elfving belandde zo'n 20 jaar geleden vanuit Zweden in Antwerpen met welgeteld 50 frank (1,25 euro!) op zak. Hij besloot te blijven. Hij vond werk als afwasser in de horeca, en werkte zo in verscheidene restaurants. Ondertussen volgde hij een opleiding als chef waar hij dan ook in slaagde. Christer kookt niet zuiver Scandinavisch, maar wel caloriearmer en maakt er tevens moderne versies van. Ondertussen is hij ook regelmatig te zien en te horen in verschillende kookprogramma's op tv en radio.
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Tips
Katrien Cocquyt is van opleiding diëtiste en specialiseerde zich als natuurvoedingsdeskundige en -kok, natuurgids en herboriste.
Haar speciale interesses zijn
Vegetarische voeding, voedingsadvies bij CVS, candida, cholesterol- en leverproblemen, nierproblematieken, kankerpatiënten, PMS en vrouwenkwaaltjes, luchtwegproblemen.
Publicaties: “Vijf seizoenen op je bord”.
Maandelijks consult mogelijk op afspraak
Katrien Cocquyt - Praktijk voor Integrale Gezondheidzorg & Stressreductie
katrien@katriencocquyt.be
+32 (0)498 76 23 48
Karrestraat 26 - 3020 Herent
Katrien ervaart van kindsbeen af een sterke verbondenheid met de natuur. Van daaruit werd haar interesse in voeding en gezondheid gewekt. Na haar studie als diëtiste ging ze zich verdiepen in een natuurlijke manier van eten en leven. Ze specialiseerde zich als natuurvoedingsdeskundige en -kok, natuurgids en herboriste, orthomoleculair voedingsdeskundige. Daarnaast is zij ook shiatsutherapeut en 4-dimensioneel bodyworker.
Vandaag behoort ze tot een van de meest gereputeerde personen op gebied van medicinaal en energetisch koken.
In haar lessen weet ze op een aangename en inspirerende manier haar ervaringen met voeding, wilde planten, beweging en massage door te geven en te brengen als levenskunst.
Op het HCA kun je bij haar terecht voor individuele voedingsadviezen en begeleiding evenals shiatsubehandelingen.
Ze geeft er ook diverse lessen in haar kookstudio. (zie details) In samenwerking met diverse organisaties bied ze ook buiten Antwerpen losse lessen en residentiële cursussen aan.
Stress, te weinig drinken, geen tijd maken om naar het toilet te gaan, een vezel- arme voeding en te weinig lichaamsbeweging zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen tot het optreden van constipatie. Om dat euvel te voor- komen moet u voldoende fruit en groenten eten en andere vezelrijke producten en veel water drinken. een portie yoghurt of zuivel- drankjes met probiotica kunnen ook hulp bieden omdat ze de darmtransit stimuleren.
De dag voor een examen neemt de spanning toe. Om kalm te blijven kiest u best voor een maaltijd met rijst, couscous, volkoren pasta of graan.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en arm aan proteïnen lijken de secretie van tryptophaan te bevorderen, en aminozuur dat zich omzet in serotonine. dat is een neuromodulator die betrokken is bij het bestrijden van depressieve gevoelens en angst. Wat het dessert betreft, mag u zichzelf af en toe wel eens verwennen met uw lievelingsnagerecht.
Dat zal ervoor zorgen dat het organisme endorfines aanmaakt, substanties die verwantschappen vertonen met opioïden die een kalmerend effect hebben.
Neem dan eens contoct op met
Katrien Cockuyt
Met dank aan:
Nicolas Rousseau:
diëtist en voedingsdeskundige
Onderstaande recepten zijn samengesteld door Katrien Cocquyt: