Studentenkost

Christer Elfving & Katrien Cocquyt

Studentenkost

studenten

Als de eindexamens in zicht zijn, met de thesissen die voortgebracht moeten worden en andere examens. Zitten studenten nu in de laatste rechte lijn om zich daarop voor te bereiden. In die periode kan ook voeding een handje helpen.

Mei en juni zijn "zware" maanden voor de studenten. Het is bloktijd! Zeer dikwijls gaan ze die periode gebukt onder veel stress, vermoeidheid en een geheugen die het laat afweten. Veel plezierige dingen mogen of kunnen ze tijdens die periode niet doen, omdat ze dan teveel tijd verliezen. Veel studenten worden in die periode dan ook neerslachtig terwijl ze fysiek al niet in zo'n goede conditie zijn.
En dan moet je eens kijken naar wat ze dikwijls eten: Pizza's, frieten met stoofvlees, chocolade, ijsjes, koffie en limonade. Dat zijn nu juist de voedingsmiddelen die de intellectuele prestaties niet ten goede komen, de fysieke prestaties al evenmin.
Om de blokperiode goed door te komen is het nodig om eens extra aandacht te besteden aan wat men eet en drinkt. Het is niet verboden om enkele hulpmiddelen te gebruiken, zolang het maar om legale hulpmiddelen gaat.

Omdat voeding belangrijk is
studenten

Om de leerstof goed te onthouden, moet een student vooral vermijden om die "ene" maaltijd om het even wanneer af te wisselen met snacks en snoep. Als men studeert levert men wel minder fysieke inspanning, maar de behoefte van het organisme aan energie blijft groot omdat de hersenen wel actief zijn en de dagen behoorlijk lang kunnen zijn. Bij een onvoldoende toevoer van energie gaat de motor sputteren, dat is bekend. Hetzelfde geldt voor de hersenen.
Een goed ontbijt, een stevig middagmaal en een licht avondmaal zijn noodzakelijk om goed te functioneren. Een vieruurtje mag ook en af en toe moet een pauze ingelast worden. Op die manier krijgen de hersenen de voedingsstoffen en ook de zuurstof die ze nodig hebben. Een dagelijkse structuur mag al saai klinken, maar het is wel de beste garantie om de bloktijd in optimale omstandigheden te doorstaan. Het is ook de beste manier om het organisme goed te laten werken. En dat organisme moet bij het blokken alle aandacht krijgen en goed verzorgd worden. Is dat niet het geval, dan kan het wel eens fout lopen op het ogenblik dat men zichzelf moet bewijzen. Op het examen bijvoorbeeld...

Maak groenten nog gezonder

Door hun unieke samenstelling spelen groenten een belangrijke rol in de preventie van vele aandoeningen. Om een maximale gezonheidswinst te verkrijgen, bestaan enkele eenvoudige adviezen (zie linkerkant). En met enkele trucjes kunt u ook kinderen leren groenten te waarderen.

Dagelijks is een portie van minstens 300 gram groenten (zes groentelepels of twaalf eetlepels) aanbevolen, liefst verdeeld over de verschillende maaltijden. Zo kunt u ongeveer 200 gram serveren bij de warme maaltijd en 100 gram rauwkost bij de broodmaaltijd of als tussendoortje (bv. een kommetje kerstomaatjes of radijsjes).

Verse groenten en onbereide diepvriesgroenten genieten de voorkeur. Als u de bewaar- en bereidingsvoorschriften opvolgt die op de verpakking staan, zijn groenteconserven en voorgesneden groenten goede alternatieven. Kant-en-klare groentebereidingen in diepvries, blik of glas zijn minder aangewezen omdat ze vaak meer vet en zout bevatten.

Groentesappen kunnen ter afwisseling of aanvulling van (diepvries)groenten, maar zijn geen volwaardige vervangers. Gemiddeld leveren ze namelijk minder vezels dan de eigenlijke groenten.

Variatie voorzien
studenten

Typische studentenkost is handig en gebruiksklaar, maar de hersenen worden er niet beter van. Wekenlang leven op pizza's, pasta's, pita's en een portie friet met mayonaise en stoofvlees is geen goed idee! Af en toe mag het wel eens, maar een gewoonte mag men er zeker niet van maken. Beter is het om te kiezen voor verse producten, variatie en kleur. Er is al heel wat zomers fruit te koop dat ideaal is voor een tussendoortje.

Voor de maaltijden moet de voorkeur uitgaan naar zetmeelhoudende producten (aardappelen, peulvruchten, enz.) en granen en volkoren producten (pasta, rijst, brood, ontbijtgranen, enz.) in combinatie met aanzienlijke porties groenten. Om tijd te besparen kunt u kant-en-klare salades kopen, groenten in blik en diepvriesgroenten. Bij een maaltijd hoort ook een portie vis, gevogelte, vlees of eieren, enz. Vermijdt bereidingen met saus of gerechten die gefrituurd worden. Waak ook over de omvang van de porties. Het bereiden van maaltijden neemt tijd in beslag, dat is zo, maar die tijd kunt u beschouwen als een welgekomen pauze om daarna weer vol goede moed aan de slag te gaan. En misschien zijn uw ouders ook bereid om een handje toe te steken in de vorm van evenwichtige diepvriesmaaltijden, zelfgemaakte soep, enz.

Ook de meeste studentenrestaurants bieden evenwichtige maaltijden aan een redelijke prijs.

Een dipje?
studenten

Een dipje om elf uur in de voormiddag?
Mogelijk gaat het om een hypoglycemie: de hersenen functioneren niet goed en het studeren schiet niet goed op. Zo'n dipje duikt vaak op bij mensen die geen ontbijt nemen of een ontbijt dat niet aan de vereisten voldoet.

Dat is een vergissing die u zuur kan opbreken, vooral als u ze regelmatig begaat of op een examendag. Geen ontbijt nemen heeft een negatieve invloed op het geheugen, op de concentratie en op de aandacht in het algemeen. Een ander ongewenst neveneffect is dat men een beroep gaat doen op snoep of of vette koeken. Wie de dag met een lege maag begint grijpt onvermijdelijk naar tussendoortjes en kampt met een gebrek aan vaste voedingsgewoonten op regelmatige tijdstippen. Een ander nadeel is dat bij elke snack er insuline afgescheiden wordt waardoor het bloedsuikergehalte gaat dalen wat aanleiding geeft tot een hypoglycemie. En zo'n dipje kunt u best wel missen in examentijd.

Als u bij examens lang moet wachten kunt u wel een zoet tussendoortje eten zoals een granenreep, een banaan of eventueel een klein stuk chocolade.

Slapen is een must
studenten

Goed functionerende hersenen hebben nood aan voldoende slaap. Tijdens de paradoxale slaapfase bereiken de hersenen hun maximale intensiteit en organiseren neuronen het opslaan van de informatie die overdag verwerkt werd. Als men een of meerdere slaapfases overslaat, dan verloopt het opslaan van kennis niet zoals het hoort.
Kortom: acht uur slaap per nacht is het streefdoel.

Vermijdt vooral 's avonds stimulantia zoals energiedrankjes, koffie, cola, thee, alcohol, enz. Ze mogen u de indruk geven dat u er weer tegenaan kunt, maar dat is niet zo en dat is nog minder het geval bij grote dosissen.
Wacht tot na de examens. Doe ook geen beroep op geneesmiddelen, tenzij uw dokter ze voorschrijft, en vooral niet op verboden middelen. Roken is ook geen goed idee omdat het een negatieve invloed heeft op het geheugen.
Wat wel mag is beweging: lopen, skaten, fietsen, enz. zijn goed voor geest en lichaam en helpen bij het bestrijden van stress. Als u ontspannen voor de dag komt dan varen uw geheugen en uw concentratievermogen daar alleen maar wel bij.

Kok op kot

Christer Elfving

Christer Elfving is een van onze populaire radio- en tv-chefs. Hij was een van de thuiskoks van het VRT-programma Aan Tafel en presenteerde samen met Leen Demaré «De wereld op je bord» op Vitaya. Elfving is een fusionkok die erin slaagt om verscheidene keukens te laten samensmelten. Maar hij kent ook zijn klassiekers en dat zijn de recepten van generaties huisvrouwen.

Het menu van een kotstudent is weleens saai of eenzijdig. Het hoeft nochtans niet elke dag friet of pizza te zijn.

Om aan te tonen dat lekker en evenwichtig koken niet noodzakelijk duur of tijdsintensief is, maakten Vitaya en de CM in 2007 samen het televisieprogramma 'Kok op kot'.

Christer Elfving begaf zich onder de studenten om hen de passie voor het koken bij te brengen.

Waar vandaan

Christer Elfving belandde zo'n 20 jaar geleden vanuit Zweden in Antwerpen met welgeteld 50 frank (1,25 euro!) op zak. Hij besloot te blijven. Hij vond werk als afwasser in de horeca, en werkte zo in verscheidene restaurants. Ondertussen volgde hij een opleiding als chef waar hij dan ook in slaagde. Christer kookt niet zuiver Scandinavisch, maar wel caloriearmer en maakt er tevens moderne versies van. Ondertussen is hij ook regelmatig te zien en te horen in verschillende kookprogramma's op tv en radio.

Enkele recepten van Christer Elfvinger voor studenten

Recepten

Chicken wraps

Ingrediënten

  • 4 tot 8 tortilla wraps
  • 4 kippenfilets, in reepjes gesneden
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • peper en zout
  • 1 deciliter olijfolie
  • ½ citroen
  • ½ komkommer, in reepjes gesneden
  • ¼ ijsbergsla, in reepjes gesneden
  • Tabasco
  • ½ geraspte citroenschil

Bereiding

  1. Meng de kippenreepjes door de olie en kruid af met peper, zout en paprikapoeder. Doe ook de look erbij en besprenkel alles met citroensap. Laat dit mengsel 15 minuten trekken (marineren).
  2. Meng ondertussen in een kommetje de yoghurt, citroen en tabasco en kruid af met peper en zout.
  3. Bak nu de kippenreepjes in een pan met antiaanbaklaag tot ze gaar zijn. Verwarm de wraps eventjes in een droge pan met antiaanbaklaag. Verdeel de kip over de wraps, leg er wat komkommerreepjes en sla bovenop en rol ze dan op. Serveren met yoghurtdipsaus.
Maaltijdsoep

Ingrediënten

  • 1 zak soepgroenten + overschot van groenten
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • 2 liter water
  • 4 bouillonblokjes
  • Provençaalse kruiden
  • peper en zout
  • olijfolie
  • (optioneel: gehaktballetjes)

Bereiding

  1. Verwarm een grote wokpot met olijfolie.
  2. Stoof de groenten en de look gedurende vijf minuten.
  3. Voeg tomaat, water en bouillonblokjes toe en breng aan de kook, laat dan nog eens 10 minuten sudderen op een laag vuur.
  4. Smaak af met peper en zout en Provençaalse kruiden.
Moeders meegevertjes

Ingrediënten

  • 1 varkenskotelet (al gebakken)
  • 1 kippenfilet (al gebakken)
  • Overschot van groenten (wortelen & erwten, boontjes,...)
  • Gekookte rijst
  • Eieren of een paar omeletten voor op de boterham
  • 1 ui fijngesneden
  • olie om in te bakken
  • zwarte peper
  • soyasaus

Bereiding

  1. Snijd het vlees en de kip in reepjes. Rol de omeletten op en snijd ze in hele fijne reepjes.
  2. Verhit een wok met olie en roerbak de ui gedurende 2 minuten. Voeg dan de rijst toe en roerbak deze 10 minuten. Doe dan het vlees en de groenten erbij en roerbak nogmaals 5 minuten.
  3. Afkruiden met zwarte peper en soyasaus.

Recepten

Pasta Carbonara

Ingrediënten

  • 500 gram Pasta
  • 5 eieren
  • scheutje melk
  • 200 gram spekblokjes
  • 2 dl olijfolie
  • ½ bussel fijngehakte peterselie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Kook de pasta gaar in gezouten water en bak ondertussen het spek krokant.
    Laat het uitlekken op keukenpapier.
  2. Breek de eieren in een kom en doe er een scheut melk bij, kruid af met peper en zout.
  3. Giet de pasta af en doe een flinke scheut olijfolie in de kookpot.
    Voeg er dan de pasta bij en giet het eimengsel erover.
    Dek af met een deksel gedurende drie minuten.
  4. Meng nu alles en voeg spekblokjes en peterselie bij.
  5. Serveer eventueel met geraspte Parmezaanse kaas of een andere belegen kaas.
Pasta met pest

Ingrediënten

  • Pasta
  • 200 gram platte peterselie (gewassen)
  • 75 gram cashewnoten
  • 1 teentje look (geschild)
  • 2 dl olijfolie
  • 100 gram belegen Breughelkaas (in stukjes)
  • Zwarte peper en zout

Bereiding

  1. Breng de spaghetti aan de kook.
  2. Mix in een blender de olijfolie, look, kaas en noten tot een crème. Voeg de peterselie toe en mix nog eens twee minuten. Smaak af met zwarte peper en zout.
  3. Meng de pesto met koude of warme pasta.
Pizzasaus

Ingrediënten

  • 1 ui geschild een in stukjes gesneden
  • 1 teentje look, fijn gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenconcentraat
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • peper en zout
  • olijfolie
  • Turks brood
  • Overschot van in de ijskast: kaas, salami, tomaten, groenten,...

Bereiding

  1. Verwarm de olie in een kookpot en stoof hierin de ui en de look tot ze glazig tot goudgeel zijn. Voeg dan de tomatenpuree en het blik , kruid af met peper en zout en Provençaalse kruiden. Laat alles op en laag vuur koken tot een dikke saus maar vergeet niet af en toe te roeren!
  2. Verwarm dan de oven tot 220° C, snij het Turks brood zodat je 2 ronde broden krijgt en beleg ze met de overschot uit de ijskast. Bak het brood in de oven gedurende 5 à 10 minuten.

Recepten

Sexy wok

Ingrediënten

  • Gekookte rijst
  • 2 kippenfilets, kant en klaar
  • 1 zak wokgroenten, kant en klaar
  • ¼ ananas, in stukjes gesneden
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 2 eetlepels milde curry (sherwoods)
  • Arachideolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de wok met wat olie en roerbak hierin de kip en de groenten gedurende vijf minuten.
  2. Voeg de stukjes ananas toe en giet de kokosmelk erbij.
  3. Roer nu ook de curry erdoor en laat alles nog eens vijf minuten sudderen.
  4. Smaak af met peper en zout en serveer met de rijst.
Energie Smoothie

Ingrediënten

  • ½ liter yoghurt
  • 2 deciliter melk
  • 2 bananen, geschild en in stukken gesneden
  • 2 reepjes donkere chocolade, in stukjes gebroken
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Eventueel restjes ananas, in stukjes gesneden

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot alles 'smooth' geworden is.
Tortilla

Ingrediënten

  • Een flinke portie overschot gekookte aardappelen, in stukken gesneden
  • 6 eieren
  • 100 gram kaas naar keuze, in blokjes (of wat er nog in de koelkast ligt)
  • Een paar tomaten in stukjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • Olie om in te bakken
  • peper en zout

Bereiding

  1. Bak de ui in wat olie in een pan met antiaanbaklaag.
  2. Meng in een grote kom de eieren, kaas, tomaten, aardappelen en ui, kruid af met peper en zout.
  3. Giet dit mengsel in de warme pan en bak op een laag vuur tot de tortilla begint te stollen. Draai de tortilla om met behulp van een bord en bak nu de andere kant gaar.
  4. Je kan hem warm of koud serveren.

Tips

  • De tortilla kan ook gevuld worden met andere ingrediënten, zoals overschotjes uit de koelkast (groenten, hesp, salami, garnalen, etc.)

Koken met Katrien Cockuyt

katrien cocquyt

Katrien Cocquyt is van opleiding diëtiste en specialiseerde zich als natuurvoedingsdeskundige en -kok, natuurgids en herboriste.

Haar speciale interesses zijn
Vegetarische voeding, voedingsadvies bij CVS, candida, cholesterol- en leverproblemen, nierproblematieken, kankerpatiënten, PMS en vrouwenkwaaltjes, luchtwegproblemen.

Publicaties: “Vijf seizoenen op je bord”.

Maandelijks consult mogelijk op afspraak

Katrien Cocquyt - Praktijk voor Integrale Gezondheidzorg & Stressreductie

katrien@katriencocquyt.be

+32 (0)498 76 23 48

Karrestraat 26 - 3020 Herent

Katrien ervaart van kindsbeen af een sterke verbondenheid met de natuur. Van daaruit werd haar interesse in voeding en gezondheid gewekt. Na haar studie als diëtiste ging ze zich verdiepen in een natuurlijke manier van eten en leven. Ze specialiseerde zich als natuurvoedingsdeskundige en -kok, natuurgids en herboriste, orthomoleculair voedingsdeskundige. Daarnaast is zij ook shiatsutherapeut en 4-dimensioneel bodyworker.

Vandaag behoort ze tot een van de meest gereputeerde personen op gebied van medicinaal en energetisch koken.

In haar lessen weet ze op een aangename en inspirerende manier haar ervaringen met voeding, wilde planten, beweging en massage door te geven en te brengen als levenskunst.

Op het HCA kun je bij haar terecht voor individuele voedingsadviezen en begeleiding evenals shiatsubehandelingen.

Ze geeft er ook diverse lessen in haar kookstudio. (zie details) In samenwerking met diverse organisaties bied ze ook buiten Antwerpen losse lessen en residentiële cursussen aan.

katrien cocquyt
Uitkijken voor constipatie

Stress, te weinig drinken, geen tijd maken om naar het toilet te gaan, een vezel- arme voeding en te weinig lichaamsbeweging zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen tot het optreden van constipatie. Om dat euvel te voor- komen moet u voldoende fruit en groenten eten en andere vezelrijke producten en veel water drinken. een portie yoghurt of zuivel- drankjes met probiotica kunnen ook hulp bieden omdat ze de darmtransit stimuleren.

Bye-bye stress
katrien cocquyt

De dag voor een examen neemt de spanning toe. Om kalm te blijven kiest u best voor een maaltijd met rijst, couscous, volkoren pasta of graan.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en arm aan proteïnen lijken de secretie van tryptophaan te bevorderen, en aminozuur dat zich omzet in serotonine. dat is een neuromodulator die betrokken is bij het bestrijden van depressieve gevoelens en angst. Wat het dessert betreft, mag u zichzelf af en toe wel eens verwennen met uw lievelingsnagerecht.

Dat zal ervoor zorgen dat het organisme endorfines aanmaakt, substanties die verwantschappen vertonen met opioïden die een kalmerend effect hebben.

Uw voeding
  • Je bent in de war door alle tegenstrijdige voedingsadviezen
  • Je vraagt je af of je wel gezond eet
  • Je wil gezonder eten maar weet niet waar te beginnen
  • Gezond eten kost je te veel tijd en energie

Neem dan eens contoct op met
Katrien Cockuyt

Het menu van een gebuisde student
hot-dogt
  • Geen ontbijtnemen
  • Een wafelmet cola om 10.30 uur
  • Een reep chocolade om 11.30 uur
  • Een quiche opwarmen in de microgolf om 13 uur
  • Drie koppen koffie na elkaar
  • Een doos koekjes om 15.30 uur
  • Een energiedrankje om 17 uur
  • Pasta alla carbonara als avondmaal
  • Een blik cola
  • Twee koppen koffie om 22 uur
  • Een pak chips voor het slapen gaan
Menu voor een geslaagde student
hot-dogt
  • Een stevig ontbijt met brood, boter of confituur of choco, of ontbijtgranen, een zuivelproduct, een stuk fruit of een glas fruitsap, en een drank.
  • Tijdens de voormiddag: water en een stuk fruit tussendoor. Een portie gedroogd fruit kan ook.
  • Middagmaal: zelfgemaakte paëlla met water en fruitsla als dessert.
  • Om vier uur: een portie yoghurt of verse kaas, een licht gesuikerd zuiveldrankje, een klein stuk chocolade of een graanreep met een glas water of een kopje lichte thee.
  • Avondmaal: een broodje met rauwkost, een sneetje gebraad of kipfilet, een plakje Gouda of mozarella, tomaten,en een klein beetje vinaigrette. Als drank een glas water of een light frisdrank.

Met dank aan: Nicolas Rousseau:
diëtist en voedingsdeskundige

Gezond koken en je goed voelen

Onderstaande recepten zijn samengesteld door Katrien Cocquyt:

Aardappelen in de oven
Aardbeienbeleg
Appelen met amandelsaus
Asperges anders
Bloemkoolgierstpuree
Brandnetelburgers
Brood met tofuroerei
Compote van gedroogde vruchten
Crèmesoep met radijsloof
Forel met sinaasappel
Geroosterde groenten in de oven
Gerstroomsoep
Gierstbrood
Groene boontjes
Havermoutpap
Herderinnentaart
Komkommersalades
Koninginnenhapje met ragout van seitan en tofu
Krentenkoekjes
Lauwe linzensalade
Linzenpaté
Linzensoep
Perencompote
Pesto-groentesoep met lavas
Pompoensoep met hazelnoten
Pompoen-bonensoep
Prei-seldersoep
Rode bietensoep
Tonijnsalade met groene kruiden
Uien-champignonsaus
Vijgen in de oven
Vissoep
Vlierbessenpunch
Vlierbessenpunch
Voorjaarssoep
Warme appeltaartjes
Winterse erwtenmaaltijdsoep
Wortelcake
Wortelspread
Zoete pompoensoep
Zomerse fruit
Zomerse groen
Zomerse salade
Zuurkoolsalades