In andere talen

  • FRANÇAIS: Chou fleur
  • DEUTSCH: Blumenkohl
  • ENGLISH: Cauliflower
  • ITALIANO: Cavolfiore
  • PORTUGUÊS: Couve-flor
  • ESPAÑOL: Coliflor

bloemkoolBloemkool (Brassica oleracea) is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentiëerde bloemknoppen, dit in tegenstelling tot broccoli.

Een eenjarig half-winterhard gewas, dat wordt geteeld om het mooie witte bloembeginsel die zich in het hart van de bladeren ontwikkelt. Dat zijn eigenlijk niet meer dan verdikte bloemstengels met onontwikkelde bloemknoppen en hun schutbladeren.
Deze plant is afkomstig uit Cyprus.

Bloemkool kan bijna het hele jaar door worden geteeld, mits je de juiste variëteit voor het juiste moment kiest. Zo heb je weeuwen-, vroege- , zomer-, herfst- en winterteelt.

bloemkoolBloemkool vraagt een flinke bemesting, omdat anders de kans op te vroege koolvorming, de zogenaamde boorders, bestaat. Zodra de kool te zien is moet deze bedekt worden met blad, omdat anders de kool niet mooi wit blijft maar bruinachtig geel verkleurt.

Het opkweken van bloemkolen gebeurt altijd uit zaad dat je moet voorzaaien om plantjes op te kweken. Bij rechtstreeks zaaien zou je teveel zaad verkwisten.
De opkweek van die plantjes is voor alle teelten gelijk, het enige verschil is dat je sommige soorten onder glas moet zaaien.

Zaai, als de buitentemperatuur nog te koud is in zaaibakjes, anders op een zaaibed buiten. En verspeen de plantjes als ze 4-5 echte blaadjes hebben op een onderlinge afstand van 10 cm of nog beter zet ze in 8 cm potjes. Ongeveer 40 dagen na het zaaien kunnen ze dan op de plaats van bestemming worden gezet, met een onderlinge afstand van 60/70 cm en 60/65 cm in de rij.

De vroegste bloemkolen zijn deze voor de weeuwenteelt. Zaai deze rassen in september in een koude bak, maar ruim genoeg van elkaar, of dun ze uit wanneer ze boven komen, zodat ze de hele winter ter plaatse kunnen blijven. Bescherm in de winter tegen uitdroging tijdens vorstperioden. Vroeg in het voorjaar voldoende luchten en vanaf 15 maart buiten planten op 60 X 60 cm.

SOORT ZAAI PLANT OOGST AFST.
weeuwen 15/9 tot 5/10
onder glas
2de helft maart
van het volgend jaar
eind mei / juni 60 X 60
vroege (vrijsters) februari
onder glas
2de helft april half juni/half juli 60 X 60
zomer april/mei
onder glas
mei/juni juli/augustus 60 X 60
herfst mei/juni half juni/begin augustus september/november 65 X 60
winter 15 juni/15juli augustus april/mei
van het volgende jaar
70 X65

koolvlieg Buiten Noord-Holland is knolvoet Plasmodiophora brassicae de belangrijkste ziekte. Daarnaast zijn de schimmelziekten vallers en kankerstronken veroorzaakt door Phoma lingam en valse meeldauw Peronospora parasitica van belang. Aantasting door valse meeldauw veroorzaakt zwartverkleuring van de kool.
De bacterieziekte Xanthomonas campestris veroorzaakt zwartnervigheid.

Rupsaantastingen Llépidoptère door o. a. het Groot koolwitje, Klein koolwitje, koolbladroller, kooluil en koolmot komen veelvuldig voor. Daarnaast komt vaak aantasting voor van de koolvlieg Chortophila brassicae, de koolgalmug en de melige koolluis.
Een niet parasitaire afwijking is waterziek, dat zich uit in glazige en later bruinwordende vlekken op de kool.

Teel bloemkool samen met biet, knoflook, ui, salie, tijm en rozemarijn.

bloemkoolBloemkool kan je rauw eten, stoven en bakken, maar de beste manier is om hem te stomen. Koken neemt 10 tot 20 minuten in beslag, afhankelijk van de gewenste hardheid van het eindresultaat en de afmeting van de bloemkool. Het is ook mogelijk de bloemkoolroosjes los te snijden van de stronk en die te bakken in een rijkelijke hoeveelheid (olijf)olie. Gebruik daarvoor een grote braadpan of wok met deksel (indien nodig een tikkeltje water toevoegen en kort stomen).

Ook is het mogelijk de bloemkool te frituren door deze eerst door een bloempapje te halen waar kruiden door zijn gemengd: ongeveer 4 minuten om 190° C. Laat je bloemkool op zijn geheel gedurende 5 à 10 minuten in water met zout staan om eventuele rupsen te laten uitkomen.
Bloemkool kan je drie tot zes weken bewaren bij een temperatuur van 0 - 1° C.

medisch Bloemkolen zijn heel goed voor de gezondheid. Ze bevatten veel vitamines, kalium, calcium en ijzer. ze zijn uitermate goed voor het organisme, doordat ze veel vitamine C bevatten, vooral als ze rauw worden gegeten, daarenboven geven ze kracht en vitaliteit. Ze verminderen de kans op darm en maagkanker.

Het is tevens een goede bron van foliumzuur en bevatten daarnaast ook nog vitamines B6 en PP. Als u regelmatig bloemkool eet, geven ze een goede bescherming tegen vaatziekten.

Bloemkool is één van de groenten die weinig caloriën aanbrengt maar toch de honger stilt. Een exellent voedingsmiddel dus bij een vermageringsdieet.

Bloemkool
bloemkool
Taxonomische indeling
Rijk Plantae (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade Malviden
Orde Brassicales
Familie Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht Brassica (Kool)
Soort
Brassica oleracea convar. botrytis

Voedingswaarde

per 100 gram gekookt

  • 23 Kcal
  • 93 gr. water
  • 4,11 gr. koolhydraten
  • 1,84 gr. eiwit
  • 1,86 gr. suikers
  • 0,45 gr. vet
  • 242 mg. natrium
  • 16 mg. calcium
  • 142 mg. kalium
  • 0,32 mg. ijzer
  • 32 mg. fosfor
  • 9 mg. magnesium
  • 0,17 mg. zink
  • 0,0 mg. koper
  • 0,0 mg. vitamine A
  • 0,42 mg. vitamine B1
  • 0,52 mg. vitamine B2
  • 0,17 mg. vitamine B6
  • 44 µg. vitamine B11
  • 44,3 mg. vitamine C
  • 0,0 mg. cholesterol
  • 2,3 gr. vezels

Bloemkolen invriezen

Bloemkolen zijn groenten die veel water bevatten. Snel invriezen is dan ook van belang. De periode van oogsten speelt ook een belangrijke rol!. Zo bevatten de vroege bloemkolen van mei, juni en juli een hoger watergehalte dan de late bloemkolen. Late bloemkolen zijn dus meer geschikt om in te vriezen. Alle soorten bloemkolen werken hetzelfde met betrekking tot het invriezen:

Maak de bloemetjes los van de schoongemaakte bloemkolen (vries de stelen mee in). Blancheer ze gedurende 2 minuten. Koel ze in een ijsbad en laat ze uitlekken. Schik de bloemetjes naast elkaar op een dienblad. Plaats ze gedurende 3 uur in de diepvriezer. Verpak ze daarna in plastic zakken en stop ze weer in de diepvriezer.

Kwaliteit

Bij bloemkool kan door slechte groeiomstandigheden, zoals vochttekort of hoge temperaturen tijdens de groei, doorwas en schift optreden, waardoor de kool er harig uitziet. Bij doorwas groeien de doorgaans witgekleurde schutblaadjes door de kool. Bij schift komen de bloempjes te vroeg uit het bloemscherm te voorschijn.

Leuk om weten

Bloemkolen werden al in de 6de eeuw voor Christus geteeld in Turkije en Egypte. Het was heel lang een exclusief product, door de lastige teelt en de nauwgezette zorgen. Toch is België hierin al meer dan 150 jaar een erkend specialist. Broccoli daarentegen is bij ons nog niet zo lang ingeburgerd. De groente en ook haar naam komen oorspronkelijk uit Italië. Broccoli is zowel verwant met de bloemkool als met de spruit.

Bloemkool op z'n mandarijns

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote bloemkool, in roosjes
  • 1 eetlepel gember, geraspt
  • 3 eetlepels olie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 1 groen chilipeper, fijn gesneden
  • 2 theelepels mosterdpoeder
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel zout
  • sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels maïzena

Bereiding:

Doe de knoflook, sjalotjes en zout in een vijzel en meng ze totdat er een pureeachtige massa ontstaat.

Bak deze in een wok in 3 eetlepels hete olie. Voeg dan de gember, chilipeper en de mosterdpoeder toe.

Doe ook de bloemkool in de wok en laat alles ongeveer 5-10 minuten lang bakken boven een hoge vlam, tot de bloemkool zacht is. Af en toe roeren.

Pak er een bakje bij en doe er de sesamolie, citroensap, sojasaus en de maïzena in.

Voeg er 100 ml water bij. Klop alles door elkaar en giet dit mengsel bij de bloemkool in de wok. Na nog 1 minuut sudderen is het gerecht klaar.

Garneer het met peterselie.

Serveer het gerecht op pasta's of met gebakken aardappels.

Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

Ingrediënten : voor 4 personen Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

  • 700 gram aardappelen
  • kleine bloemkool
  • 3 dl melk
  • 70 gram boter
  • 70 gram bloem
  • zout, peper
  • nootmuskaat
  • 2 theelepels tijm
  • 2 eieren
  • 100 gram rauwe ham (liefst Parmaham )
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas

Voorbereiding :

Schil de aardappelen. Was deze. Kook de aardappelen gaar en snij ze in plakjes.

Was de bloemkool en verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Kook de bloemkool beetgaar in water met zout. (Bewaar 2 dl van het kookvocht van de bloemkool). Laat de bloemkool goed uitlekken.

Snij de rauwe ham in reepjes en bak deze in een droge koekenpan knapperig.

Saus:
Smelt de boter. Voeg de bloem in een keer toe. Goed roeren en even laten garen.

Melk + het overgebleven kookvocht beetje voor beetje toevoegen tot een dikke saus ontstaat.

Maak de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Neem de saus van het vuur.

Klop de eieren los en meng deze door de saus.

Bereiding :

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe een laagje van de saus in een ruime ovenschaal.

Leg hierop de helft van de aardappelschijfjes. Bestrooi met wat tijm.

Meng de bloemkoolroosjes en de gebakken reepjes ham door elkaar.

Verdeel de bloemkoolroosjes over de aardappelschijfjes. Dek af met de rest van de aardappelschijfjes en bestrooi deze weer met wat tijm.

Giet de rest van de saus over de schotel en strooi er een laagje Parmezaanse kaas over.

Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bloemkoolschotel in plm. 30 minuten mooi bruin.