Bietevlieg (Pegomya hyoscyami)

bietevlieg

De bietevlieg overwintert als pop in de grond. In het voorjaar (meestal rond de periode april-mei) verschijnen de vliegen, die aan de onderkant van de biet hun eieren afzetten. De larven van deze kleine vlieg maken direct gangen in de bladeren van wortelen, bieten, kroten en spinazie. Aangetaste bladeren worden bruin en schrompelen ineen. Sterke aantasting doet de groei verminderen, terwijl aangetaste spinazie waardeloos wordt voor consumptie, wegens de aanwezigheid van larven en poppen in het blad.

Preventie

Zorg voor een voldoende ruime vruchtwisseling. De aanwezigheid van melde en ganzenvoet in de directe omgeving moet zoveel mogelijk worden voorkomen. bietevlieg larve

Bestrijding

Zodra beschadiging wordt waargenomen — uiterst kleine smalle gangen in de bladeren — moet je bespuiten met een systemische insecticide. bijvoorbeeld Dimethoaat Dimethoaat is een organofosforverbinding die gebruikt wordt als insecticide in land- en tuinbouw. Mag toegelaten worden, dit voor een periode van 1 oktober 2007 tot 30 september 2017. Dimethoaat is een matig giftige stof, die effecten kan hebben op het zenuwstelsel bij hoge concentraties.

Leuk om weten

De bietevlieg kan zowel kroot en biet als spinazie aantasten. Het is een erg jaarsafhankelijk insect. De bietevlieg treedt echter hier en daar plotseling weer op. De vlieg zet haar eitjes in kleine groepjes op de onderkant van het blad af.

Na 2-5 dagen komen de eitjes uit waarna de larven zich het blad invreten en gangen maken. Dit larvestadium duurt 9-19 dagen, waarbij één made meerdere bladeren en zelfs planten kan aantasten.

Jonge spinazieplantjes kunnen als gevolg van deze aantasting bij droog weer wegvallen maar aangetaste planten die niet wegvallen zijn ook waardeloos en maken al gauw de gehele partij onbruikbaar voor zowel verse consumptie als voor industriele verwerking. Het aantal generaties per jaar bedraagt, afhankelijk van het klimaat, 2 tot 4.

Beheersmaatregels