Preimot (Acrolepiopsis assectella)

aardvlo

De preimot is een klein nachtvlindertje van ongeveer 17 mm lang.

De preimot is misschien wel de meest voorkoemnde plaag bij prei. Maar ook uien, sjalot en look zijn dikwijls het slachtoffer van dit vlindertje.

In het begin van de zomer worden bovenin de grond de eitjes gelegd. Na het uitkomen vreten de larven aan de plantenwortels, zonder echt schade te veroorzaken of ze kruipen omhoog en maken een ’mijn’ in een blad om zich daarin vervolgens vol te eten aan het blad totdat ze groot genoeg zijn om te verpoppen. Hiervoor kruipen de larven weer onder de grond. De kever overwintert in volwassen vorm en veroorzaakt het volgende jaar de schade. Als de luchttemperatuur 18° C is, komen ze tevoorschijn. Aardvlooien hebben een hekel aan vocht, de aantasting treedt vooral op onder droge omstandigheden, bij bieten van half april tot begin juli.

Er bestaan verschillende soorten aardvlooien, sommige zijn zwart, andere dan weer geelgestreept of donker groenblauw. Allemaal hebben ze een mooie metaalglans. Ze kunnen zeer goed springen, en dat merk je als je de jonge planten beroert.

Ziektebeeld
aardvlo

De aanwezigheid van de preimot is onder andere te herkennen aan de plekken waar het bladmoes is weggevreten maar de huid aan de onder- en bovenkant nog intact is. In die plekken zijn dan de rupsjes te zien. Een ander teken is het rafelige aspect van het blad.

De motjes leggen van half april tot eind mei kleine witte eitjes van 0,5 mm af op de bovenste prei-bladeren. Uit de eitjes komen wit-geel-groenige rupsjes die tot ongeveer een cm lang kunnen worden. Via de bovenste bladeren vreten ze zich naar beneden toe. Van half juni tot half juli gaan de rupsen verpoppen. De poppen zijn grijs-wit van kleur en hangen in 'netjes' aan de onderkant van het blad. Na 10-15 dagen komen er weer motjes uit die vrolijk de volgende generatie eitjes gaan afzetten. In september/oktober verpoppen de rupsen van de 2e generatie. De motten die hieruit komen, overleven de winter op beschutte plaatsen.

De belangrijkste schade is te verwachten van ongeveer half mei tot begin juli. Er ontstaan vensters in de bladeren waar enkel nog een wit vliesje zit, het blad kan gaat scheuren en er rafelig uit zien (foto). Sterk aangetaste planten worden aangevallen door bacterieen en schimmels en sterven uiteindelijk af.

Bestrijding