Bladvlekkenziekte

Een groot aantal uiteenlopende schimmels en sommige bacteriën veroorzaken bladvlekken. De meeste van deze ziekten zijn specifiek voor een bepaalde waardplant; goede tuinhygiëne en het opruimen van tuinafval voorkomt in vele gevallen ernstige aantasting.

Zowel op de bovenzijde als op de onderzijde van het blad verschijnen vrij grote, soms zwarte hoekige vlekken. Het zieke notenblad vergeelt en valt vroegtijdig af.

Op de scheuten en bolsters ietwat ingezonken scherpbegrensde bruine vlekken. De noot zelf kan ook soms bruin worden en verdrogen (= droogrot). Nat lenteweer bevordert de infectie; deze gaat uit van zieke afgestorven bladeren die in de nabijheid van de bomen blijven liggen.

Bladvlekkenziekte bij selder Septoria apiicola

De ziekte gaat dikwijls met het zaad over en veroorzaakt bruine vlekjes met lichte rand en zwarte puntjes op het blad. Zowel zaailingen als de grote planten van snijselder en knolselder kunnen worden aangetast. Als de ziekte eenmaal aanwezig is, wordt ze door middel van sporen vlug over het ganse plantsoen verspreid.
Koop gezond zaad of zaad dat ontsmet is, en bij een betrouwbare handelaar.
Reeds bij de zaailingen kan je beginnen spuiten met koperoxychloride en dit gedurende de ganse teelt regelmatig herhalen. Niet spuiten onder glas.

Bladvlekkenziekte bij komkommer Didymella bryoniae

Grijsbruine, grote ronde vlekken op de bladeren wijzen op deze schimmelziekte, die het blad doet verdorren. Ook op de stengels komen zwartbruine vlekken. De ziekte kan groeistagnatie veroorzaken en de vruchten doen verrotten.
Om dit te voorkomen moet je steeds zeer hygiënisch tewerk gaan en aangetaste plantedelen of desnoods de gehele plant verwijderen en verbranden.
In de kas kan je spuiten met zineb en de luchtvochtigheid verlagen door goed te luchten.

Bladvlekkenziekte bij tomaten Fulvia fulvum

Komt zeer vaak voor bij tomaten in de kas, maar is minder hinderlijk. De sporen van deze schimmel worden aan de onderkant van de bladeren gevormt in een bruin schimmelpluis, en overwinteren op de afgevallen bladeren. Om te voorkomen kan je de planten bespuiten met zineb en dit na 10-14 dagen nog eens herhalen. Na ernstige aantasting de kas goed ontsmetten na de teelt.

Bladvalziekte bij Anjers

Verschillende schimmels veroorzaken bladvlekken bij Dianthussoorten. Op D. barbatus en D. caryophyllus veroorzaakt een Alternaria-soort bleke, ronde of ovale vlekken, omgeven door een paarse rand. In iedere vlek in het midden zie je schimmelpluis met zwarte sporenhoopjes. Een andere schimmel die de beide soorten aantast, veroorzaakt kleine, ronde roodpaarse vlekken die later bruin worden in het midden. Aangetaste bladeren sterven aan de bladtoppen af. Bij D. plumarius veroorzaakt Alternaria dianthi op de bladeren asgrauwe vlekjes, die later bruin worden. Heteroptatella valtellinensis openbaart zich op de bladeren van kas- en tuinanjers door vlekken in de vorm van banden; soms is alleen de bladtop verkleurd.

Preventie:

Gebruik steeds gezond zaad, of zaad dat behandelt is met een zaaizaadontsmetter. Ruim na het vallen van de bladeren (en de zieke vruchten) alles goed op en vernietig ze of composteer ze. Gebruik deze compost NIET opnieuw in de omgeving van notenbomen!
U kan ook in het begin van de zomer twee tot drie maal preventief spuiten met een oplossing van 50 gram koperoxychloride per 10 liter water. Vraag hierover inlichtingen in uw tuincentrum.

Een strenge hygiëne toepassen in de kasteelt en alle aagetaste plantedelen moeten worden verwijderd. De luchtvochtigheid verlagen door flink te luchten. Na de teelt de kas ontsmetten. Bij selder niet bespuiten in de kasteelt.

Bestrijden:

Zodra zich bladvlekken voordoen, de aangetaste bladeren verwijderen, om de 14 dagen bespuiten met Zineb Zineb is een licht-gekleurd poeder dat onoplosbaar is in water. Zineb wordt gebruikt als fungicide dat behoort tot de klasse der dithiocarbamaten. Handelsnamen van de stof zijn Parzate, Lodacol en Dithane-z-78. De stof is irriterend voor de ogen, de huiden de luchtwegen. Herhaald of langdurig huidcontact kan huidontsteking veroorzaken of de huid gevoelig maken. Zineb kan effecten hebben op het bloed, het central zenuwstelsel en de lever.

Of CaptanCaptan is een fungicide voor algemeen gebruik. Het wordt veel gebruikt in de fruitteelt. Handelsnamen zijn onder andere Merpan, Phytocap, Orthocide, Vondcaptan, of de generische naam Captan. Het product is irriterend voor huid en ogen. Herhaald of langdurig contact met de huid kan de huid gevoelig maken. Captan is ook giftig voor water- en bodemorganismen.