Fysioligische afwijkingen

Om bij planten een gezonde groei te bekomen, zijn enkele basis voorwaarden strikt noodzakelijk. Deze zijn: Licht, lucht, water, temperatuur en minerale zouten. Als er één of meerdere van deze elementen ontbreekt treden gewoonlijk fysiologische afwijkingen op.

De watertoevoer moet regelmatig zijn, ofschoon de benodigde hoeveelheid afhankelijk is van het groeistadium van de plant. Moeilijkheden ontstaan wanneer de watergift onvoldoende, te overvloedig of te onregelmatig is.

Minerale zouten moeten in voldoende hoeveelheden, in opneembare vorm, in de grond aanwezig zijn. Wanneer de lucht te vochtig is kunnen oedeemverschijnselen optreden en kunnen zich schimmelziekten ontwikkelen; een te droge atmosfeer kan slechte groei en knopval veroorzaken.

Zowel bij te hoge als bij te lage temperaturen doen zich verschillende ziekteverschijnselen voor die meestal bij de betrokken plant beschreven zijn. Lichtgebrek levert slappe, dunne, kleurloze planten op waarvan de bloei vermindert of soms zelfs helemaal achterwege blijft.

Al deze verschijnselen, veroorzaakt door ongunstige fysiologische omstandigheden zijn veelal te wijten aan een combinatie van factoren en kunnen alleen worden opgeheven door goede cultuurmaatregelen toe te passen. Slecht verzorgde planten kunnen jaren nodig hebben om zich te herstellen. Soms kan een bladbestuiving met voedingsstoffen helpen.