Loodglans Stereum purpureum

De loodglansziekte die veroorzaakt wordt door de loodglanszwam (Stereum purpureum) komt hoofdzakelijk bij steenvruchten zoals kers, pruim, abrikoos en perzik voor. De aanwezigheid van loodglans verraadt zich vaak, doordat de bladeren een loodglans krijgen. Deze kleur van de bladeren wordt veroorzaakt, omdat de opperhuid van het bladmoes loslaat, tussen de ontstane ruimte komt lucht. Deze separatie veroorzaakt de loodglanskleur. Het aangetaste hout wordt inwendig bruin of violet en soms gevuld met gom.

Preventie

Wonden zoveel mogelijk trachten te voorkomen en gemaakte wonden afdekken met verf of een wondafdekmiddel waarin een schimmeldodend (fungicide) is verwerkt, b.v. «Thiofanaatmethyl». Ziek en dood hout verwijderen uit de boomgaard om nieuwe zwamvorming tegen te gaan. Aangetaste takken tot op het gezonde hout terug snoeien. Het besmette materiaal niet op de composthoop maar verbranden. Snoei direct na de oogst

Wonden van takbreuk en vorstspleten direct afdekken met verf of wondafdekmiddel met schimmeldoder. Extra stikstofgift bij licht aangetaste bomen, soms groeien de bomen er overheen. Snoeigereedschap ontsmetten om de kans van het overbrengen van de ziekte te voorkomen.