Goudbes - ananaskers

Physalis peruviana

De goudbes Physalis peruviana ananaskers, lampionvrucht of kaapse kruisbes, is een tot 2 m hoge, eenjarige, kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De plant heeft breed vertakte zijscheuten. De bladeren, de bloemstelen en de kelken zijn bezet met zachte haren. De afwisselend geplaatste bladeren zijn hartvormig en groen. De bladeren zijn 10-17 cm lang en de randen zijn gekarteld. De bloemen komen solitair uit de bladoksels en vertakkingen van stengels. De klokvormige kelk bestaat vijf driehoekige delen. Na de bloei vormt de kelk zich tot een omhulsel van de bes.

De vrucht is een oranje, 1-2 cm grote bes, die omhuld blijft door de lichtbruine kelk. Het sappige, licht-oranje vruchtvlees bevat vele kleine zaden. Het smaakt aromatisch en zoet tot zoetzuur. De vrucht, de goudbes, wordt in België en Nederland vooral rond de kerstperiode in de supermarkt aangeboden, maar de vruchten kunnen het hele jaar op de markt worden gekocht. Vaak worden ze in de handel aangeboden onder de geslachtsnaam Physalis.

Een andere soort uit hetzelfde geslacht met eetbare vruchten is de tomatillo (Physalis philadelphica). De ananaskers (Physalis peruviana) is ook verwant aan de bekende tuinplant met de rode lampionnetjes (Physalis alkekengi). Deze is echter niet eetbaar.

De goudbes komt van nature voor in de Andes maar wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt. In Nederland en België kan de plant als kamerplant of in de tuin worden gekweekt: de plant zaait zichzelf rijkelijk uit.

Zaai in maart in zaaibakje of potten gevuld met gewone potgrond. Zet deze op de vensterbank en verspeen de zaailingen als ze voldoende groot zijn.

Geef ze een warme, zonnige plaats ergens in uw serre, broeibak of op de vensterbank in huis. Tegen eind mei, als alle kans op (nacht) vorst geweken is, mogen de planten buiten in de volle grond worden geplant.

Geef ze ook nu een zonnige plek, liefst tegen een warme muur op het zuiden. Physalis is een forse struik die takken heeft van wel 1,5 meter. Houd er dus rekening mee om ze voldoende ruimte te geven. Plant ze (voor solitaire groei) op 60 cm van de muur verwijdert en twee meter uit elkaar in de rij. Of leid ze in waaiervorm langs de muur om plaats te winnen.

Verwijder vanaf september de onderste (groene) bladeren, teneinde de bessen gemakkelijker te vinden tussen al het loof en om ze beter te laten afrijpen. VerwIJder ook de uiteinden van de takken, de vruchten aan het takeinde zullen toch niet meer rijp worden. Oogst de vruchten als de lampionnetjes strogeel geworden zijn. Onrijp geplukte bessen zijn achteraf moeilijk rijp te krijgen. Ook na half oktober zullen de bessen van buiten staande planten nog moeilijk afrijpen. U kunt ze eventueel uitgraven, in potten zetten en dan binnen plaatsen in een (verwarmde) serre of veranda.

Er zijn ook kleinere variëteiten in de handel, die best geschikt zijn om in potten op een kleine balkon of patio te telen.

De rijpe bessen van ±3 gram hebben een zuurzoete smaak, en doen aan ananas, appel en stekelbes denken. Verwijder de kelkbladeren en was de bessen in water alvorens ze te consumeren. Ananaskers kan vers gegeten worden, of in tweeën gesneden in een fruitsalade worden verwerkt.

Voor het verwerken van physalis in een salade verwijderen we de kelk en het steeltje en doen hem heel of door de helft gesneden door de andere ingrediënten. Ook gedoopt in gesmolten chocolade vormt physalis een delicatesse.

Physalis wordt ook vaak gebruikt in de banketbakkerij, als eetbare garnering van fruittaarten of ander gebak. Ze worden ook met ijs en slagroom geserveert, of ingeprikt en overgoten met Grand Marnier als koffie-bonbon. Je kan er ook heerlijke compote of confituur van maken.

Goudbessen werden vroeger vaak mee genomen aan boord van de schepen, als middel tegen scheurbuik. De ananaskers wordt ook nu nog gebruikt om kanker, malaria, astma, hepatitis, dermatitis en reuma te behandelen of te voorkomen.

De bessen bevatten heel veel antioxidanten, dat zijn stoffen die in staat zijn om vrije radicalen die in de cellen gevormd worden, weg te vangen. Indirect werken ze daardoor preventief tegen veroudering van de lichaamscellen en het ontstaan van tumoren.

Moderne wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er naast antioxidanten er nog veel meer gezondheidsbevorderende stoffen in Inca bessen zitten, zoals polyphenolen en carotenoïden. Deze stoffen hebben een anti-inflammatoire werkingen en hebben dus een positief effect op astma en allergieën en ze zijn belangrijk bij het voorkomen van hart en vaatziekten.

Goudbessen hebben ook nog eens een gezond effect op de darmwerking. De bessen hebben een zeer licht laxerende werking (dus pas op wanneer u grote hoeveelheden gedroogde bessen eet). Dit kan positief zijn bij traag werkende darmen.

Leuk om weten

Vermeerderen

Van de vruchten kan eenvoudig zaad worden verzameld. Snij daarvoor een mooi rijp vruchtje doormidden, druk de zaadjes uit het midden en was ze in wat water. Laat ze vervolgens op een schaaltje op een luchtige plek uit de zon drogen. Van 1 vruchtje kun je een hele tuin vol zetten, dus tenzij je veel ruimte hebt of al je vrienden wilt voorzien, moet dat genoeg zijn.

In andere talen
  • FRANÇAIS : Coqueret du Pérou
  • DEUTSCH : Kapstachelbeere
  • ENGLISH : Peruvian cherry
  • ITALIANO : Fragola d'oro
  • PORTUGUÊS : Tomate-de-capucho
  • ESPAÑOL : Uchuva
  • POLSKI: Miechunka peruwiańska
  • NORSK: Bjørnebærslekta
  • SVENSKA: Kapkrusbär

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Goudbes
Bevruchte bloesem

Bevruchte bloesem

Taxonomische indeling
Rijk Plantae (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade Lamiiden
Orde Solanales
Familie Solanaceae (Nachtschadenfamilie)
geslacht Physalis
Rubus idaeus

Voedingswaarde
per 100 gram
53    Kcal
85,40 gr. water
11,20 gr. koolhydraten
1,90  gr. eiwit
12,31 gr. suikers
0,70  gr. vet
3,80  gr. vezels
                     

Mineralen

9    mg. calcium, Ca
1    mg. ijzer, Fe
12   mg. magnesium, Mg
40   mg. fosfor, P
131  mg. kalium, K
3    mg. natrium, Na
0,10 mg zink, Sn
                     

Vitaminen

36   µg. vit. A (Retinol)
0,11 mg. vit. B1 (Thiamine)
0,04 mg. vit. B2 (Riboflavine)
0,03 mg. vit. B6 (Pyrixodine)
11   mg. vit. C (Ascorbine)
                     

Recepten

Confituur van goudbes en stervruchten

Ingrediënten

  • 500 gram goudbessen
  • 23 stervruchten
  • 1 Kilo geleisuiker

Bereiding

  1. Verwijder de lampionblaadjes van de goudbessen en spoel ze grondig.
  2. Halveer een kwart ervan. Spoel de stervruchten en snij ze in plakjes.
  3. Breng de goudbessen en de geleisuiker al roerend aan de kook.
  4. Laat 2 minuten zacht borrelen. Doe er de plakken stervrucht bij en laat nog twee minuten koken.
  5. Schenk de confituur in bokaaltjes en dek af. Laat afkoelen in een ijsbad, om het gaarproces te stoppen.
Mangotaart met lemon curd

Ingrediënten

  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 pot lemon curd (340 g)
  • 1 rijpe mango
  • poedersuiker (om te bestuiven)
  • 50 g pure chocolade, gekoeld
  • 10 physalis (Kaapse goudbes)
  • springvorm (doorsnede 24 cm), ingevet

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Doe de suiker, vanillesuiker, roomboter en het ei in een kom. Zeef het bakmeel met een snufje zout erboven.
  3. Meng met een mixer met kneedhaken tot een soepel en samenhangend deeg.
  4. Druk het deeg gelijkmatig op de bodem en tegen de zijkant van de vorm en maak een deegrand van 2-3 centimeter hoog.
  5. Verdeel de lemon curd over de bodem en duw de randen tot net boven de lemon curd zachtjes terug.
  6. Bak de taart in de oven in 45-50 minuten goudbruin en gaar.
  7. Laat de taart helemaal afkoelen en verwijder de vorm.
  8. Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit in mooie repen. Rasp de chocolade met een kaasschaaf tot snippers.
  9. Leg de mango op de lemon curd en bestrooi de taartrand met een zeefje met poedersuiker.
  10. Strooi het chocoladeschaafsel over de taart en versier hem met de physalis.