Zwarte bes

Ribes nigrum

De zwarte bes Ribes nigrum is een plant uit de ribesfamilie (Grossulariaceae). In Vlaanderen heeft elke klassieke "boerentuin" één of meer planten, al was het maar voor de inmaak. Wegens zijn prachtige herfstverkleuring krijgt hij ook dikwijls een plaats in de siertuin.

De zwarte bes komt ook in het wild voor op natte, voedselrijke grond in loofbossen en dan vooral in moerasbos.

De zwarte bes bloeit vroeg, van april tot mei, en is daardoor gevoelig voor nachtvorst. Dit is dan ook de reden dat voornamelijk in de kuststreek zwarte bessen worden geteeld. De zwarte bes is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving via insecten geeft meer vruchten. Plant daarom verschillende rassen, die op hetzelfde moment bloeien.

De zwarte bes houdt van een rijke humeuze, maar lichte grond. De grond moet permanent voldoende vocht kunnen vasthouden zonder nat te zijn. Een regelmatige gift van kali-rijke meststof is aan te bevelen voor deze bes. Hou de grond onder de stuik vrij van onkruid, maar ook van andere planten. De wortelconcurrentie wordt dan te groot, waardoor deze bes een moeilijk, zo niet kwijnend bestaan zal leiden.

Zwartebesen kan je tussen november en maart stekken om te vermeerderen. Neem daarvoor stekken van eenjarig hout van een gezonde moederplant. Hoe vroeger je de stek neemt hoe meer kans op slagen.

De jonge struiken kunnen tussen november en maart geplant worden. De grond moet goed losgemaakt zijn en veel humus bevatten. Plant op een afstand van 1,5 m. De struiken worden iets dieper geplant dan ze op de kwekerij hebben gestaan. Een struik met 4 - 6 scheuten levert voldoende productie. Wat er meer aanzit, wordt weggesnoeid. De overblijvende scheuten worden met een derde van hun lengte ingekort.

De teelt van zwarte aalbessen gebeurt meestal aan vrijstaande struiken. Na het planten zal men 4 - 5 gesteltakken aanhouden en insnoeien op 10 - 15 cm. In de zomer zal men de grondscheuten uitdunnen.
Doordat vanaf het 2 de jaar een sterke vervangingssnoei nodig is, moet men de takken niet aanbinden.
Zwarte trosbessen dragen het best op goed ontwikkeld eenjarig hout. Op het oudere hout zijn de trossen korter, de bessen kleiner en moeilijker te plukken.

Afhankelijk van het ras kan je zwarte bessen oogsten tussen einde juni - begin juli. Haal de bessen eens ze rijp zijn voorzichtig met je nagels van de struik. De rijpe bessen zijn normaal zwart van kleur en voelen wat zacht aan. Wacht niet te lang van plukken, maar pluk geen zwarte bessen als ze nat zijn, want dan beschimmelen ze te snel.
Een gezonde en volgroeide zwarte bessenstruik kan 3 tot 5 kg. fruit opleveren.

Onderhoudssnoei

Reeds onmiddellijk na de oogst, mag je de zwartebessenstruik al snoeien. Als je vroeg snoeit geef je de overblijvende takken meer licht waardoor ze beter kunnen uitgroeien voor de winter.

Je kunt zelfs reeds tijdens de pluk snoeien. Knip in dat geval de dragende takken weg, Dan kan je de bessen al zittend plukken.

Samenvattend
  • Knip alle takken die vrucht gedragen hebben weg.
  • Draag er zorg voor dat je de lange jonge scheuten behoud. Die kan je herkennen aan hun lichtbruine kleur.
  • Snoei de te lage takken die tegen de grond hangen tot op een naar buiten kijkend oog als dat er is, anders knip je hem helemaal weg.
  • Slecht gerichte en elkaar kruisende takken neem je ook weg.
  • Van twee takken die te dicht op elkaar staan neem je de zwakste weg.
  • Laat slechts 10 à 12 grondtakken groeien als gesteltak. De andere neem je zo kort mogelijk weg.

Zwarte bessen hebben over het algmeen niet te veel last van plagen of ziekten. En als het toch zo zou zijn, komen ze er meestal wel over heen. De belangrijkste aandoeningen wil ik hier toch op een rijtje zetten.

Het Komkommermozaïekvirus vormt banden van lichtgroen gekleurd weefsel, waardoor grillige figuren ontstaan, het zogenaamde figuurbont. Mozaïek treedt alleen bij rode bes op en geeft helder gele vlekken en stippen op de bladeren, ook wel lichtgroene nerven of gele figuren. Honingzwam Armillaria mellea doet de planten sterven. Grauwe schimmel Botryotinia fuckeliana doet de bessen verrotten; ze worden bedekt met een bruingrijze, viltige schimmelgroei. Amerikaanse kruisbessenmeeldauw Sphaerotheca mors-uvae besmet de toppen van de scheuten tegen het einde van het seizoen, geeft een witte poederachtige bedekking van de bladeren en scheuten en veroorzaakt dikwijls vervorming.

Bladluizen Aphididae tasten jonge scheuten en bladeren aan; de bloedblaarluis veroorzaakt rode bulten, andere geven eveneens vervormingen en maken de planten kleverig door afscheiding van honingdauw waarop roetdauwschimmels groeien. Galmijten Eriophyidae veroorzaken de bekende rondknop en brengen virusziekten over. Spint Tetranychidae Tijdens droogte kunnen struiken bruin verkleuren door massaal optreden van spint. Vogels Aves vooral de mussen eten de knoppen in de winter, en merels doen zich tegoed aan de rijpende vruchten. Daarom moeten netten over de hagen worden aangebracht, al dan niet in combinatie met vogelverschrikkers.

Zwarte bessen bewaren niet lang, houd daar rekening mee. Controleer ze dus regelmatig en haal de slechte weg. Om ze langer te bewaren, kunt u ze invriezen; daartoe moet ge ze eerst goed wassen en laten drogen en dan in een gesloten verpakking in de vriezer leggen.

De kleine zwarte bessen kunnen een onaangename geur hebben, in dat geval gebruik je ze beter niet rauw. Zwarte bessn worden trouwens heel zelden zo rauw gegeten. Meestal worden ze verwerkt in gelei en confituur en dan nog bij voorkeur samen met ander fruit.

Zwarte bessensiroop is goed bij verkoudheid of keelpijn. Het zou ook de elasticiteit van de aders versterken.

Zwarte trosbessen zijn rijk aan Anti-oxidanten die de vorming van vrije radicalen tegen gaan. (Vrije radicalen worden in de geneeskunde beschouwd als de belangrijkste veroorzakers van verouderingsziekten).

Ook de bladeren zijn bruikbaar voor thee (Zwarte bessenthee wordt gebruikt tegen jicht) of voor het aromatiseren van ingemaakte augurken en zuurkool. In het voorjaar worden de zwellende knoppen gebruikt in de gemmotherapie.

Zwarte bes bevat veel vitamine C (tot tien keer zoveel als citroen!), provitamine A (meer dan sinaasappelen!), vitamine B, rutine en andere flavonoïden, pectine, cellulose, anthocyanische kleurstoffen, tannine, mineralen (Kalium, Calcium, Magnesium en IJzer) en etherische olie. Ze hebben ook zeer weinig calorieën. Bovendien kan de vitamine C in zwarte bes, door de vorm waarin ze aanwezig is, beter tegen verhitten dan in de meeste andere vruchten, zodat ze ideaal zijn om compote of confituur van te maken. Zwarte bessen bevatten ook een klein beetje diacetyl.

Leuk om weten

In andere talen
  • FRANÇAIS : Cassissier
  • DEUTSCH : Schwarze Johannisbeeren
  • ENGLISH : Black currant
  • ITALIANO : Ribes negro
  • PORTUGUÊS : Groselheira-preta
  • ESPAÑOL : Grosellero negro
  • DANSK: Solbær
  • POLSKI: Porzeczka czarna
  • NORSK: Solbær
  • SVENSKA: Svarta vinbär
Meest geteelde rassen
  • Ben Alder
    die laat bloeit en laat rijpt. Dit ras is zeer vatbaar voor bladvalziekte, roest en de bladgalmug.
  • Ben Nevis
    die vroeg bloeit en vroeg rijp is. Dit ras is matig vatbaar voor de Amerikaanse kruisbessenmeeldauw.
  • Ben Tirran
    die zeer laat bloeit en zeer laat rijpt. Dit ras is zeer vatbaar voor bladvalziekte, gevoelig voor de bessenrondknopmijt en zeer gevoelig voor de bladgalmug.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Zwarte bes
Een jonge struik

Een jonge struik

Taxonomische indeling
Rijk Plantae (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' tweezaadlobbigen
Orde Saxifragales
Familie Grossulariaceae (Ribesfamilie)
Geslacht Ribes
Ribes nigrum

Voedingswaarde
per 100 gram verse vruchten
63    Kcal
81,96 gr. water
15,38 gr. koolhydraten
1,40  gr. eiwit
7     gr. suikers
0,41  gr. vet
3,50  gr. vezels
                     

Mineralen

55   mg. calcium, Ca
1,54 mg. ijzer, Fe
24   mg. magnesium, Mg
59   mg. fosfor, P
322  mg. kalium, K
2    mg. natrium, Na
0,27 mg. zink, Sn
0,15 mg. koper, Cu
                        

Vitaminen

0,12 mg. vit. A (Retinol)
0,05 mg. vit. B1 (Thiamine)
0,05 mg. vit. B2 (Riboflavine)
0,06 mg. vit. B6 (Pyrixodine)
8    µg. vit. B11 (Foliumzuur)
181  mg. vit. C (Ascorbinezuur)
                        

Recepten

Zwarte bessenlikeur

Ingrediënten

  • 1 kg. zwarte bessen
  • blaadjes van dezelfde struik
  • 1 liter 95% alcohol
  • 500 gram suiker
  • 0,5 vanillestokje

Bereiding

  1. Was de bessen zorgvuldig, laat ze uitlekken en droog ze eventueel nog even na met keukenpapier.
  2. Pureer de bessen voorzicht met een vork of iets dergelijks. Doe de bessenpuree samen met de blaadjes en het halve gesplitste vanillestokje in een stopfles. Giet er de brandewijn bij, sluit de fles en wacht een paar maanden. Het kan geen kwaad om de bessen af en toe wat in de zon te zetten.
  3. Los de suiker op in een halve liter water en kook die samen tot een dunne suikerstroop. Neem de pan van het vuur en laat de suikerstroop koud worden.
    Zeef de bessenmassa door een zeer fijne zeef of neteldoek. Eerst de blaadjes en vanillestokje verwijderen.
  4. Druk de bessen goed aan om alle bessenalcohol eruit te krijgen. Het beste is om plastic zakjes aan de handen te doen omdat de rode kleur lastig te verwijderen is.
    Meng de afgekoelde suikersiroop door het bessenvocht en doe alles terug in een schone fles met schroefdop. Nu een paar maanden geduld hebben voordat u aan de likeur begint.
Zwarte bessenjam
Zwarte bessenjam<

Ingrediënten

  • 1 kg. zwarte bessen
  • 1 kg. geleisuiker
  • sap van ½ citroen

Bereiding

  1. De zwarte bessen koken ±15minuten en door een zeef wrijven. (om de zoveel mogelijk pitjes te verwijderen.
  2. Voeg de suiker en het citroensap aan toe en laat nog eens ±15minuten doorkoken.
  3. Doe de jam in propere jampotjes, afsluiten met het deksel en zet ze een poosje omgekeerd met het deksel naar beneden.

Tip:

Alle bessen kunnen gemakkelijk onderling gemengd worden om gelei of confituur te maken.