Dat je veel groenten en fruit moet eten, heb je zeker en vast al heel veel gehoord. Want naast minimaal 250 gr groenten per dag is het ook aangeraden om ten minste 2 stukken fruit per dag te nuttigen.
Het is logisch, dat de ene groente of fruit meer gezondheidsvoordelen bied dan de andere. Welnu hiervoor is er nu en ranglijst opgemaakt met de volgorde van hun gezondheidsvoordeel. Wat opvalt hierbij is: dat groenten op kop staan in dit lijstje, en dat de eerste vrucht pas op de 27ste plaats komt.
Dit onderzoek werd gedaan door wetenschapper "Jennifer Di Noia". Hierbij werd rekening gehouden met het suikergehalte bij fruit, maar ook naar het vitaminegehalte, het aantal vezels en de caloriën.
Plaats | Naam | Vitamine C | Vezels | Caloriën | Suikers |
---|---|---|---|---|---|
1 | Waterkers | 50 Mg. | 1,50 g | 20 Kcal | 2 g |
2 | Chinese kool | 27 mg. | 1,20 g | 19 Kcal | 0,83 g |
3 | Snijbiet | 18 mg. | 2,10 g | 20 Kcal | 1,10 g |
4 | Bieten loof | ||||
5 | Spinazie | 9,80 mg | 2,40 g | 23 Kcal | 0,43 g |
6 | Witloof | 2,80 mg. | 3,10 g | 17 Kcal | 1,7 g |
7 | Bladsla | 3,7 mg. | 1,10 g | 13 Kcal | 0,94 g |
8 | Peterselie | 120 Mg. | 4,50 g | 35 Kcal | 160 Mg. |
9 | Romeinse sla | 15 Mg. | 19 Kcal | ||
10 | Mergkool | ||||
11 | Knolraap loof | 11,6 mg. | 2 g | 22 Kcal | 3 g |
12 | Mosterdplant loof | ||||
13 | Andijvie | 6,50 mg. | 3,10 g | 17 Kcal | 0,25 g |
14 | Bieslook | 47 Mg. | 1,80 g | 58 Kcal | 0 g |
15 | Boerenkool | 41 mg. | 2 g | 28 Kcal | 1,25 g |
16 | Paardenbloemblad | 35 Mg. | 1,0 g | 56 Kcal | 0 g |
17 | Paprika | 80,4 Mg. | 2,5 g | 20 Kcal | 2,40 g |
18 | Rucola | 15 Mg. | 1,60 g | 25 Kcal | 2,05 g |
19 | Broccoli | 64,9 Mg. | 3,30 g | 35 Kcal | 1,39 g |
20 | Kalebas pompoen | 9 Mg. | 0,50 g | 26 Kcal | 1,76 g |
21 | Spruitjes | 62 Mg. | 2,60 g | 36 Kcal | 1,74 g |
22 | Ui | 7,40 Mg. | 1,70 g | 40 Kcal | 4,24 g |
23 | Koolrabi | 54 Mg. | 1,10 g | 29 Kcal | 2,80 g |
24 | Bloemkool | 44,30 Mg. | 2,30 g | 23 Kcal | 1,86 g |
25 | Witte kool | 37,50 Mg. | 1,90 g | 23 Kcal | 2,79 g |
26 | Wortel | 5,90 Mg. | 2,80 g | 41 Kcal | 4,74 g |
27 | Tomaat | 23,40 Mg. | 1,10 g | 23 Kcal | 4 g |
28 | Citroen | 45 Mg. | 2,20 g | 36 Kcal | 3 g |
29 | IJsbergsla | 8 Mg. | 1,10 g | 11 Kcal | 0 g |
30 | Aardbeien | 64 Mg. | 2 g | 36 Kcal | 5,40 g |
31 | Radijs | 14,80 Mg. | 1,60 g | 16 Kcal | 1,86 g |
32 | Winter pompoen | 21 Mg. | 2 g | 56 Kcal | 2 g |
33 | Sinaasappel | 50 Mg. | 2,10 g | 44 Kcal | 8,0 g |
34 | Limoen | 45 Kcal | - | 32 Kcal | 1,90 g |
35 | Grapefruit (roze en rode) | 45 Mg. | 1,50 g | 45 Kcal | 7,5 g |
36 | Koolraap | 40 Mg. | 2,5 g | 24 Kcal | 3,20 g |
37 | Knolraap | 11,60 Mg. | 2 g | 23 Kcal | 2,99 g |
38 | Bramen | 17 Mg. | 5,20 g | 58 Kcal | 6,80 g |
39 | Prei | 4,20 Mg. | 1 g | 31 Kcal | 2,11 g |
40 | Zoete aardappel | 12,8 Mg. | 2,50 g | 76 Kcal | 5,74 g |
41 | Grapefruit (wit) | 33,30 Mg. | 1,10 g | 33 Kcal | 7,30 g. |
Omdat sommige groenten en fruit niet op de lijst staan, wil dat niet zeggen dat ze niet gezond zijn.
Het is hoe dan ook ten zeerste aan geraden voldoende groenten en fruit te eten. Hoe gevarieerder je voedings patroon is hoe beter, en hoe meer kans dat je alle nodige nutrienten binnen krijgt voor een gezond leven.
Groene groenten zijn de echte gezondheidsbommen voor ons lichaam. Meestal eten we daar te weinig van. Er is nochtans keuze genoeg.
De gezondste groenten zijn : snijbiet, waterkers, spinazie, bietenbladeren en witloof. Maar ook sla, boerenkool of chinese kool passen in dat rijtje.
Alle groenten die donkergroen zijn van kleur verhogen de voedingswaarde van je dieet. Bekijk maar eens het bijgevoegde lijstje:
Wanneer je groene groenten gat koken, verliezen ze veel van hun frisse kleur. Je kan dat een beetje verhelpen, door ze direct na het koken even te spoelen onde koud water. Maar er bestat een betere methode.
Laat eerst het water koken, en doe er dan de groenten in en voeg een snuifje natriumbicarbonaat (baksoda) toe.
Doe er nu nog een beetje keukenzout bij en laat de pot verder koekn zonder deksel. Laat de (beet)gare groente vlak na het afgieten even schrikken in ijswater en giet ze in een vergiet.