Gezondste Groenten en fruit

Volgens wetenschapper Jennifer Di Noia

groenten en fruit

Groenten gezonder dan fruit

Dat je veel groenten en fruit moet eten, heb je zeker en vast al heel veel gehoord. Want naast minimaal 250 gr groenten per dag is het ook aangeraden om ten minste 2 stukken fruit per dag te nuttigen.

Het is logisch, dat de ene groente of fruit meer gezondheidsvoordelen bied dan de andere. Welnu hiervoor is er nu en ranglijst opgemaakt met de volgorde van hun gezondheidsvoordeel. Wat opvalt hierbij is: dat groenten op kop staan in dit lijstje, en dat de eerste vrucht pas op de 27ste plaats komt.

Dit onderzoek werd gedaan door wetenschapper "Jennifer Di Noia". Hierbij werd rekening gehouden met het suikergehalte bij fruit, maar ook naar het vitaminegehalte, het aantal vezels en de caloriën.

Lijst met meest gezonde groenten en fruit

Plaats Naam Vitamine C Vezels Caloriën Suikers
1 Waterkers 50 Mg. 1,50 g 20 Kcal 2 g
2 Chinese kool 27 mg. 1,20 g 19 Kcal 0,83 g
3 Snijbiet 18 mg. 2,10 g 20 Kcal 1,10 g
4 Bieten loof
5 Spinazie 9,80 mg 2,40 g 23 Kcal 0,43 g
6 Witloof 2,80 mg. 3,10 g 17 Kcal 1,7 g
7 Bladsla 3,7 mg. 1,10 g 13 Kcal 0,94 g
8 Peterselie 120 Mg. 4,50 g 35 Kcal 160 Mg.
9 Romeinse sla 15 Mg. 19 Kcal
10 Mergkool
11 Knolraap loof 11,6 mg. 2 g 22 Kcal 3 g
12 Mosterdplant loof
13 Andijvie 6,50 mg. 3,10 g 17 Kcal 0,25 g
14 Bieslook 47 Mg. 1,80 g 58 Kcal 0 g
15 Boerenkool 41 mg. 2 g 28 Kcal 1,25 g
16 Paardenbloemblad 35 Mg. 1,0 g 56 Kcal 0 g
17 Paprika 80,4 Mg. 2,5 g 20 Kcal 2,40 g
18 Rucola 15 Mg. 1,60 g 25 Kcal 2,05 g
19 Broccoli 64,9 Mg. 3,30 g 35 Kcal 1,39 g
20 Kalebas pompoen 9 Mg. 0,50 g 26 Kcal 1,76 g
21 Spruitjes 62 Mg. 2,60 g 36 Kcal 1,74 g
22 Ui 7,40 Mg. 1,70 g 40 Kcal 4,24 g
23 Koolrabi 54 Mg. 1,10 g 29 Kcal 2,80 g
24 Bloemkool 44,30 Mg. 2,30 g 23 Kcal 1,86 g
25 Witte kool 37,50 Mg. 1,90 g 23 Kcal 2,79 g
26 Wortel 5,90 Mg. 2,80 g 41 Kcal 4,74 g
27 Tomaat 23,40 Mg. 1,10 g 23 Kcal 4 g
28 Citroen 45 Mg. 2,20 g 36 Kcal 3 g
29 IJsbergsla 8 Mg. 1,10 g 11 Kcal 0 g
30 Aardbeien 64 Mg. 2 g 36 Kcal 5,40 g
31 Radijs 14,80 Mg. 1,60 g 16 Kcal 1,86 g
32 Winter pompoen 21 Mg. 2 g 56 Kcal 2 g
33 Sinaasappel 50 Mg. 2,10 g 44 Kcal 8,0 g
34 Limoen 45 Kcal - 32 Kcal 1,90 g
35 Grapefruit (roze en rode) 45 Mg. 1,50 g 45 Kcal 7,5 g
36 Koolraap 40 Mg. 2,5 g 24 Kcal 3,20 g
37 Knolraap 11,60 Mg. 2 g 23 Kcal 2,99 g
38 Bramen 17 Mg. 5,20 g 58 Kcal 6,80 g
39 Prei 4,20 Mg. 1 g 31 Kcal 2,11 g
40 Zoete aardappel 12,8 Mg. 2,50 g 76 Kcal 5,74 g
41 Grapefruit (wit) 33,30 Mg. 1,10 g 33 Kcal 7,30 g.

Wat je ook moet weten

Opmerking bij de lijst

Omdat sommige groenten en fruit niet op de lijst staan, wil dat niet zeggen dat ze niet gezond zijn.

Het is hoe dan ook ten zeerste aan geraden voldoende groenten en fruit te eten. Hoe gevarieerder je voedings patroon is hoe beter, en hoe meer kans dat je alle nodige nutrienten binnen krijgt voor een gezond leven.

Groene groenten

Waarom groene groenten

Groene groenten zijn de echte gezondheidsbommen voor ons lichaam. Meestal eten we daar te weinig van. Er is nochtans keuze genoeg.

De gezondste groenten zijn : snijbiet, waterkers, spinazie, bietenbladeren en witloof. Maar ook sla, boerenkool of chinese kool passen in dat rijtje.

Alle groenten die donkergroen zijn van kleur verhogen de voedingswaarde van je dieet. Bekijk maar eens het bijgevoegde lijstje:

  • Groene groenten bevatten meestal weinig calorieën. Een volle kop spinazie bevat slechts zeven calorieën.
  • Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine en een belangrijke voedingsstof die je in veel donkergroene groenten vindt. Spinazie, broccoli, ijsbergsla, boerenkool en raapstelen. Vitamine K beschermt ons tegen ontstekingsziekten zoals artritis, kan diabetes helpen voorkomen en beschermt onze botten tegen osteoporose.
  • Groene groenten zijn rijk aan micronutriënten zoals ijzer, calcium, kalium en magnesium. Ze leveren ook belangrijke vitamines, waaronder vitamine K, C, E en veel van de B-vitamines.
  • Groene groenten leveren complexe koolhydraten, vezels, eiwitten en heel weinig (of geen) vet. Door deze samenstelling van macronutriënten – vooral door de vezels en eiwitten - heb je lang een verzadigd gevoel, in tegenstelling tot zetmeelrijke groenten.
  • Veel donkergroene groentesoorten bevatten fytonutriënten, waaronder bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, die onze cellen beschermen tegen schade en onze ogen tegen onder andere ouderdomsproblemen. Donkergroene bladeren, zoals boerenkool, bevatten zelfs kleine hoeveelheden omega-3-vetten.
  • Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neurology toonde aan dat een dieet met één portie groene bladgroenten per dag gepaard gaat met een langzamere leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang. Volgens een andere studie zou de consumptie van groene bladgroenten, waaronder kruisbloemige groenten, de incidentie van hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen.

Groene groenten

Groene groenten koken

Wanneer je groene groenten gat koken, verliezen ze veel van hun frisse kleur. Je kan dat een beetje verhelpen, door ze direct na het koken even te spoelen onde koud water. Maar er bestat een betere methode.

Laat eerst het water koken, en doe er dan de groenten in en voeg een snuifje natriumbicarbonaat (baksoda) toe.

Doe er nu nog een beetje keukenzout bij en laat de pot verder koekn zonder deksel. Laat de (beet)gare groente vlak na het afgieten even schrikken in ijswater en giet ze in een vergiet.