Courgette Ι mergpompoen

Cucurbita pepo

Courgette Cucurbita pepo is een vruchtgroente uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), en is afkomstig uit Azië en Zuid-Amerika.

Courgette is in feite de onrijpe vrucht van de plant die wordt gegeten als groente.

Het is een van de gemakkelijkste groenten om te telen in de gematigde klimaatstreken.

ze groeien snel en leveren meestal een grote oogst op..

Courgette groeit het liefst in vruchtbare, goed gedraineerde grond waarin veel organisch materiaal in verwerkt is. De mooiste vruchten krijgt u op een beschutte zonnige plaats.

Als je over een plastic tunnel beschikt, kan je reeds ein februari-begin maart binnenshuis zaaien bij een temperatuur van 20°C. Zodat je kunt uitplanten onder de tunnel tegen eind april.

Voor buitenteelt zaai je beter eind april onder glas 2 cm diep in 7,5 cm potjes bij een temperatuur van 20°C. Leg per potje 2 of drie zaden en behoud na opkomst alleen de sterkste zaailing.

Plant ze na afharden eind mei op hun plaats van bestemming. Geef ze voldoende ruimte en plant het best op 1 x 1 meter.

Je kan ook nog in juni rechtstreeks in de volle grond zaaien. dan moet je er in september wel een plastic tunnel over plaatsen, dan kan je nog redelijk lang blijven oogsten.

Als alles naar wens verloopt, kan je vanaf juli beginnen met oogsten. Doe dat in de zomermaanden een keer of drie per week.

Voor een goede vruchtzetting heb je wel wat hulp nodig van bijen en of hommels.

Courgettes kunnen ook in bakken van minimaal 30 cm hoog en 35-40 cm doorsnede op balkon of terras worden geteeld. Geef dan wel zeer regelmatig water.

Bitter smakende courgette (gerechten) zijn uitermate giftig. zie verder opdeze pagina bij gezondheid.

De belangrijkste ziekte bij courgette is meeldauw Sphaerotheca fusca (witziekte). Deze ziekte is te herkennen aan de witte vlekken op het blad.

Courgette kan ook aangetast worden door grauwe schimmel Botrytis cinerea, sclerotiënrot Sclerotina sclerotiorum .

bladvlekkenziekte (Didymella bryoniae), vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum) en fusarium-verwelkingsziekte Fusarium javanicum . Deze laatste ziekte komt vooral voor als het nat is.

Verder kan vooral het courgettegeelmozaïekvirus optreden, dat door bladluizen wordt overgebracht. Het is een niet-persistent virus en kan ook mechanisch met bijvoorbeeld een mes worden overgebracht.

Ook spint Tetranychidae, witte vlieg Trialeurodes vaporariorum, trips Thysanoptera en bladluizen Aphidoidea kunnen schade geven. De laatste vooral door virusoverdracht.

Courgettes kan je stomen, stoven, bakken of vullen, maar je kan ze ook rauw eten. Oudere of grote courgettes kan je beter schillen en de zaden uithalen. Van jonge courgettes kan de schil mee verwerkt worden. Marjolein en provençaalse kruiden passen goed bij courgettes.

Van courgette kan de vrucht ook in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden.

De meeste mensen vinden een courgette het best eetbaar als die niet te dik en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit, worden verhandeld als 'courgette fleur' en worden in Italië en Griekenland als een delicatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden.

De courgettebloemen zijn geschikt om te vullen. Verwijder de stamper en de meeldraden in de bloem en vul de bloem met een vlees-kaas- of rijstmengsel. Bind de bloem dicht met een touwtje. Stoof de bloem met de vingerlange courgette eraan voorzichtig gaar.

Je kan uit courgette noedelachtige spiralen vormen en dan gebruiken als een koolhydraatarm alternatief voor pasta of noedels.

Courgettes bevatten weinig voedingsenergie (ongeveer 71 kJ of 17 kcal per 100 g) en leveren u een beetje foliumzuur en vitamine C, en redelijk veel bèta-caroteen.

Bitter smakende courgette (gerechten) bevatten bittere stoffen (cucurbitacine), ze mogen niet worden geconsumeerd en moeten worden weggegooid (compost). Ze zijn zeer giftig en veroorzaken zelfs in kleine hoeveelheden misselijkheid, braken en diarree en zelfs levensbedreigende darmschade.

De courgette moet altijd eerst proeven bij het courgettepunt (fruitset waar de bloem zich bevond), daar is het cucurbitacinegehalte het grootst en in geval van bitterheid moet het specimen onmiddellijk worden uitgespuugd. De giftige bittere stoffen, de cucurbitacine, worden niet vernietigd door koken en vallen het maagslijmvlies na consumptie aan.

Backcrossing (zelfgekweekte zaden) of kruising met andere pompoenplanten kan leiden tot een verhoogd niveau van cucurbitacines. Als tuiniers bijvoorbeeld courgettes in de buurt van sierpompoenen planten, kan stuifmeel zich verspreiden en terugkruising veroorzaken. Stressvolle situaties (warmte, transport, opslag, vooral bij kuipplanten) en spontane genetische veranderingen kunnen ook leiden tot een verhoogde productie van cucurbitacine.

Een herstelde plant kan vruchten produceren dat weer kunnen worden gegeten. Om elk gevaar te voorkomen, moet de hobbytuinier absoluut zaden van gecontroleerde teelt gebruiken, dat wil zeggen gekochte zaden. In 2015 werd de dood van een man gedocumenteerd door vergiftiging na het eten van een bitter smakende courgettebraadpan.

Leuk om weten

Geschiedenis

Het feit dat de courgette een ondersoort is van de tuinpompoen, is ook duidelijk in de naam: in het Italiaans ([dzukˈkiːni]) zijn de mannelijke singularis-courgette en de vrouwelijke courgette de verkleinende vormen van courgette "pompoen", wat zoveel betekent zoals "kleine pompoen". De Duits-Zwitserse naam Zucchetto of Zucchetti (meervoud) komt uit het Noord-Italiaanse of Venediaanse dialect en duidt ook het verkleinwoord van zucca aan.

Weetje

Courgette is een gestandaardiseerd product waarvoor er twee handelsgroottes zijn volgens de VN-EEG-norm FFV41 (14/21 en 21/30, overeenkomend met de lengte van de vrucht in cm). Het kaliber 14/21 vertegenwoordigt 80% van de productie. Courgette van deze grootte weegt ongeveer 100 gram.

Er zijn drie categorieën: extra, categorie I en categorie II, afhankelijk van de wijzigingen.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Courgette
Een flinke oogst courgettes vandaag

Een flinke oogst courgettes vandaag

Taxonomische indeling
Rijk Plantea (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade Fabides
Orde Cucurbitales
Familie Cucurbitaceae (Kokkommerfamilie)
Geslacht Cucumis (Komkommer)
Cucurbita pepo subsp. pepo convar. giromontiina

Voedingswaarde
per 100 gram Rauw
71   Kcal
95   gr. water
3,11 gr. koolhydraten
1,20 gr. eiwit
2,50 gr. suikers
0,30 gr. vet
4,90 gr. vezels
                     

Mineralen

16   mg. calcium, Ca
0,40 mg. ijzer, Fe
18   mg. magnesium, Mg
38   mg. fosfor, P
261  mg. kalium, K
8    mg. natrium, Na
0,59 mg. zink, Sn
                     

Vitaminen

0,02  mg. vit. A (Retinol)
0,05  mg. vit. B1 (Thiamine)
0,09  mg. vit. B2 (Riboflavine)
0,20  mg. vit. B6 (Pyrixodine)
17,90 mg. vit. C (Ascorbinezuur)
                     
In andere talen
  • FRANÇAIS: Courgette
  • DEUTCH: Zucchini
  • ENGLISH: Zucchini, courgette
  • ITALIANO: Zucchini
  • PORTUGUÊS: Abobrinha
  • DANSK: Squash
  • POLSKI: Kabaczek
  • NORSK: Grønsaka squash
  • SVENSKA: Squash

Recepten

Gevulde courgette

Ingrediënten 2 pers.

  • 1 courgette
  • 200 gram varkensgehakt
  • peper & zout
  • oregano
  • olijfolie

Bereiding

  1. Snij de courgette in de lengte doormidden, zodat je twee lange helften krijgt. Snij die twee helften in 4 min of meer gelijke stukken. Verwijder met een mes de zaadlijsten uit de helften, zodanig dat je een soort van kuipje krijgt.
  2. Kruid de stukken met peper, zout, een snuifje oregano en een paar druppels olijfolie. Verdeel met een vork het gehakt in gelijke porties over de courgette-kuipjes.
  3. Strooi op het gehakt nog wat peper, zout en oregano en je bent klaar met de voorbereiding!
  4. Je kan de gevulde courgettes in een gewone oven laten gaar worden, maar ook in een microgolfoven lukt dit perfect (reken op 8 à 10 minuten).
Courgettetaartje met aardappel en rode paprika
Courgettetaartje met aardappel en rode paprika

Ingrediënten 4 pers.

  • 3 vastkokende aardappelen
  • 2 middelgrote courgetten
  • 2 rode paprika’s
  • 4 eieren
  • 200 ml room
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 2 el gehakte peterselie
  • 100 g geraspte kaas, Nazareth Classic of Affligem Abdijkaas
  • cayennepeper
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de courgette in lange linten met een mandoline. Snijd de aardappelen in dunne plakjes. Verwijder de zaadlijsten en steeltjes van de paprika en snijd in rondjes.
  3. Vet een vierkante quichevorm in met wat olie of boter. Bedek de bodem met de courgettelinten (weven is het mooist).
  4. Verdeel er de aardappelschijfjes en paprika over. Strooi er de peterselie over.
  5. Klop de eieren los met de room en breng op smaak met peper, cayennepeper, gerookt paprikapoeder en zout. Giet het mengsel over de groenten.
  6. Strooi de geraspte kaas over de quiche en zet gedurende 35 minuten in de oven.

Bron: allrecipes