Rucola - Raketsla

Eruca sativa

Rucola, raketsla, notensla, zwaardherik of mosterdkruid Eruca sativa is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). De plant komt van nature voor op het Noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika. Rond 1980 is rucola ook in Noord-Europa in de belangstelling gekomen. In het Middellandse Zeegebied wordt rucola al sinds de Middeleeuwen geteeld.

Geteelde rucola heeft gaafrandige bladeren, terwijl ze bij de wilde vorm ingesneden zijn. Rucola bloeit met witte, purper geaderde bloemen. De vrucht is een hauw.
Rucola is eigenlijk een koolsoort waarvan de jonge blaadjes worden gegeten.

Zelfs op een balkon is het mogelijk om rucola te telen. Zaai de zaadjes in een bak en bedek ze met een dun laagje aarde. Maak en houd de grond vochtig met een plantenspuit en zet de bak op een lichte plaats. Na vier weken kun je al oogsten.

Raketsla kan je best op een losse, humusrijke en goed bewerkte grond telen. Op zware grond groeit hij niet zo goed.

Rucola kan vroeg in het voorjaar tot vrij laat in de herfst gezaaid worden. In de winter kan onder in een kas of onder plat glas gezaaid worden. Op die manier kan je dus bijna het hele jaar door over verse rucola beschikken. Zaai daarom meerdere malen kleine hoeveelheden ineens.

Zaai in rijen van 15 cm ongeveer een halve centimeter diep. Na opkomst moet u uitdunnen tot 1-1,50 cm in de rij. Rucola schiet snel door, vooral als het warm is. In de zomer kunnen de plantjes na 2 tot 3 weken geoogst worden, in het voor- en najaar kan dit oplopen tot 5 weken.

Houd de grond doorlopend vochtig (niet drijfnat) en onkruidvrij. Bijmesten hoeft niet in de loop van het jaar, als je voor het zaaien het perceel van veel goed verteerde stalmest of compost had voorzien.

De jonge blaadjes van rucola zijn de beste, oogst dus zeer regelmatig en zorg daarbij dat je het hart van de plant niet beschadigd. Dan kan je verscheidene keren in een groeiseizoen oogsten. Oudere blaadjes zijn meestal taai en tamelijk bitter.

Ook de bloemen zijn eetbaar. Bloemen nemen de energie van de plant weg, pluk ze dus weg tijdens het oogsten van de blaadjes en presenteer ze ook op je bord.

Gebruik rucola altijd vers en geef de voorkeur aan jonge blaadjes. Rucola hoef je alleen maar te spoelen onder stromend water.

De jonge plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost en de kiemplantjes worden ook op brood gegeten. Ook in bereidingen met deegwaren zoals risotto, of in pesto, soepen en stoofpotjes.

Rucola kan ook gestoofd worden of klaar gemaakt worden als spinazie. De smaak is walnootachtig en enigszins bitter.

In Italië wordt rucola-salade gegeten met geraspte parmezaanse kaas en walnotenolie. Het is ook lekker bij tomaten, vis, koude pasta,…

Raketsla kan je een korte tijd bewaren in de koelkast. Bescherm hem dan wel tegen uitdrogen en bewaar de groente in een afgesloten bakje.

Rucola heeft een tamelijk hoog vitamine C gehalte.

Bij de smaak spelen de isothiocyanaten, speciaal het 4-methylthio-butylisothiocyanaat en het 5-methylthio-pentylisothiocyanaat een belangrijke rol.

Rucola zou ook potentieverhogend werken.

DISCLAIM

Rucola heeft een hoog nitraatgehalte (meer dan 5 gram per kilo) en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden. De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een gewicht van 70 kg mag niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 19 gram rucola bereikt wordt.

Leuk om weten

Zwaartekracht

Of een plant zwaartekracht wel of niet nodig heeft voor zijn ontwikkeling is in april 2004 door astronaut André Kuipers op zijn vlucht in de ruimte onderzocht aan rucolazaadjes. Omdat de kiemplantjes alle kanten opgroeiden werd duidelijk dat een plant de zwaartekracht nodig heeft voor het bepalen van de groeirichting.

Weetje

Rucola of raketsla kan binnen bijna het hele jaar door gezaaid worden op een zonnige plek.

Rucola kun je heel goed in een pot op de vensterbank kweken. Of als spruitgroente op een bordje in je keuken. Leg daarvoor twee velletjes keukenpapier op het bordje en daarboven op de zaadjes. Zorg ervoor dat de zaadjes goed vochtig blijven. Al na een week kun je de blaadjes knippen en eten.

Oogst de rucola bij voorkeur net voor de maaltijd. Rucola is maximaal 1 dag te bewaren.

Gebruik rauwe rucola als toevoeging aan een lekker broodje kaas en rauwe ham, of bij een warme pasta met mozzarella en pijnboompitten.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Rucola
De mooie bloemetjes van rucola

De mooie bloemetjes van rucola

Taxonomische indeling
Rijk Plantea (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade Malviden
Orde Brassicales
Familie Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht Eruca
Eruca sativa

Voedingswaarde
per 100 gram
25    Kcal
91,71 gr. water
3,65  gr. koolhydraten
2,58  gr. eiwit
2,05  gr. suikers
0,08  gr. vet
1,60  gr. vezels
                     

Mineralen

160  mg. calcium, Ca
1,46 mg. ijzer, Fe
47   mg. magnesium, Mg
52   mg. fosfor, P
369  mg. kalium, K
27   mg. natrium, Na
0,47 mg. zink, Sn
0,05 mg. koper, Cu
                     

Vitaminen

0,20 mg. A (Retine)
0,04 mg. B1 (Thiamine)
0,08 mg. B2 (Riboflavine)
0,07 mg. B6 (Pyrixodine)
97   µg. B11 (Foliumzuur)
15   mg. C (Ascorbinezuur)
                     
In andere talen
  • FRANÇAIS: Rucola, rouquette
  • DEUTSCH: Rauke, Raukelkohl
  • ENGLISH: Arugula, Rocket, Garden rocket
  • ITALIANO: Rughetta
  • PORTUGUÊS: Rúcula, mostarda persa
  • ESPAÑOL: Rúcula
  • DANSK: Rucola
  • POLSKI: Rokietta siewna
  • NORSK: Ruccola
  • SVENSKA: Senapskål

Recepten

Volkorenspaghetti met gerookte zalm en rucola

Ingrediënten

  • 1 bosuitje
  • 250 gram gerookte zalm
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 350 gram volkoren spaghetti
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 75 gram rucola
  • versgemalen peper

Bereiding

  1. Maak bosui schoon en snijd het in schuine ringetjes.
  2. Snijd de zalm in stukjes.
  3. Pers de citroen uit. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan lichtbruin. Kook de spaghetti in ruim kokend water met zout.
  4. Verwarm de olie op laag vuur, voeg bosui toe.
  5. Giet de spaghetti af en schep er de olie met bosui, de zalm, het citroensap en de rucola door.
  6. Verwarm alles kort en breng op smaak met peper en zout.
  7. Verdeel de spaghetti over de borden en bestrooi met pijnboompitten.
  8. Lekker met tomatensla.

Variatie

Ook met rozijnen erg lekker.

Naar wens kan u de gember weglaten.

Warme aardappelsalade met kappertjes en rucola
Warme aardappelsalade met kappertjes en rucola

Ingrediënten 6 pers.

  • 1½ kg aardappelen, diverse soorten en diverse afmetingen, sommige geschild en gesneden, andere geborsteld en heel
  • 1 klein bosje rucola
  • 8 eetlepels olijfolie extra virgine
  • 4 eetlepels rodewijnazijn
  • 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt

Bereiding

  1. Leg de aardappelen in een grote pan met gezouten water. Breng aan de kook en laat 20 minuten sudderen, of tot de aardappelen zacht zijn. Giet ze af en leg in een schaal.
  2. Voeg de overige ingrediënten toe terwijl de aardappelen nog warm zijn, kruid met zout en versgemalen peper, leg op borden en serveer direct.

Bron : okoko-recepten