Wilde cichorei

Cichorium intybus

Bladcichorei, wegenwachter of wilde cichorei, Cichorium intybus uit de composietenfamilie (Asteraceae) is een uit het Middellandse-Zee gebied voornamelijk Italië afkomstige overblijvende plant, die zowat tussen witloof, groenlof en salade inzit.

Het is een snelgroeiende bladgroente met groene langwerpige en ingesneden bladeren. Er bestaat ook een rode variëteit. De groente kan ook net als witloof in een donkere ruimte geforceerd worden, waardoor je dan uiteraard bijna witte bladeren hebt.

Bladcichorei is vorstgevoelig, maar kan een lichte vorst wel doorstaan. Dat resulteerd dan wel in enkele bruine buitenbladeren. Er bestaan ook vorstbestendige rassen.

Bladchichorei is niet kieskeurig qua grondsoort waarin hij moet groeien. Het is wel belangrijk dat je het perceel diep (ongeveer 50 cm) omspit terwijl je goed verteerde stalmest of compost in de grond verwerkt. Een toemaatje (niet overdrijven) aan koemestkorrels tijdens de groei is ook altijd welkom.

In het late voorjaar worden de zaden in bakken gezaaid binnenshuis of onder glas. Vanaf mei kunnen ook breedbladige rassen direct buiten gezaaid worden. Bij 20 graden kiemen de zaadjes binnen 1 tot 2 weken.

Eens de zaailingen groot genoeg zijn kunnen ze buiten worden uitgeplant in rijen van 25 à 30 cm en 25 cm in de rij. Hou het perceel steeds onkruidvrij en geef bij droogte voldoende water.

Een week of tien na het zaaien is het reeds mogelijk om verse jonge bladeren te oogsten.

Bladcichorei wordt hoofdzakelijk gebruikt in rauwe salades. Hij heeft een nogal bittere smaak, u kunt hem dan ook beter combineren met ander slasoorten.

De jonge bladeren kunnen ook worden meegekookt met andere groenten. De wortels worden in de herfst uitgegraven, goed gewassen en fijn geraspt. Daarvan kunt u een klein beetje toevoegen aan slasauzen. Om de bittere smaak enigszins te verminderen kunt u de fijngeraspte wortels koken en daarna zacht stomen.

Cichorei wordt in de volks- en plantgeneeskunde gebruikt bij maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust.

Uit de plant kan een versterkings- en kalmeringsmiddel worden gemaakt in de vorm van een likkepot. Hiervoor moet één deel verse bloemen worden kleingesneden en in een vijzel worden fijngestampt. Daarna dienen drie delen suiker te worden toegevoegd totdat er een mengsel ontstaat. Dit moet in een goed afgesloten pot enige tijd in de zon worden gezet en daarna koel en donker worden bewaard.

Leuk om weten

Voedingswaarde
per 100 gram
20    Kcal
92,30 gr. water
4,70  gr. koolhydraten
1,70  gr. eiwit
0,70  gr. suikers
0,03  gr. vet
4     gr. vezels
                     

Mineralen

100  mg. calcium, Ca
0,9  mg. ijzer, Fe
30   mg. magnesium, Mg
47   mg. fosfor, P
420  mg. kalium, K
45   mg. natrium, Na
0,42 mg. zink, Sn
                     

Vitaminen

0,28  mg. A (Retinol)
0,06  mg. B1 (Thiamine)
0,10  mg. B2 (Riboflavine)
0,50  mg. B3 (Niacine)
0,10  mg. B6 (Pyrixodine)
110   µg. B11 (Foliumzuur)
24    mg. C (Ascorbinezuur)
2,26  mg. E (Tocoferol)
297,6 µg. K (Fylochinon)
In andere talen
  • FRANÇAIS: Chicorée sauvage
  • DEUTSCH: Gewöhnliche Wegwarte
  • ENGLISH: Common chicory
  • ITALIANO: Cicoria comune
  • PORTUGUÊS: Chicória
  • ESPAÑOL: Achicoria común o radicheta
  • DANSK: Almindelig Cikorie
  • POLSKI: Cykoria podróżnik
  • SVENSKA: Cikoria

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Wilde cichorei
Alle delen van de plant

Alle delen van de plant

Taxonomische indeling
Rijk Plantae (Planten)
Stam Embryophyta (Landplanten)
Klasse Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade Angiospermae (Bedektzadigen)
Clade 'nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade Campanuliden
Orde Asterales
Familie Asteraceae (Composietenfamilie)
Geslacht Cichorium (Cichorei)
Soort
Cichorium intybus

Recepten

Bitterballen van bladchicorei

Ingrediënten 4 pers.

  • 500 gram bladcichorei
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 1½ eetl pecorino
  • 2 eetl paneermeel
  • olijfolie
  • peper & zout

Bereiding

  1. Was de bladen en blancheer ze ca 5 minuten in water met zout. Laat het in een vergiet uitlekken en knijp het blad nog eens stevig uit. Al het overtollig water moet er uit.
  2. Scheur ze in stukjes en meng ze in een kom met het ei, de kaas, paneermeel en peper & zout.
  3. Maak er platte balletjes van. Frituur deze in hete olijfolie.
  4. Dien ze op met bijv. een saus van au bain-marie ingekookte room met geraspte pecorino.

Opmerking

  • Het blad echt fijnhakken is beter dan scheuren. Er blijven toch noglange slierten in.
  • Geef er een zacht zoet-fris sausje bij

Bron : Groenterecepten van Italiaanse osteria's