Roomse kamille - Zere-ogenbloem

Chamaemelum nobiles

De echte kamille matricaria recutita gekend als duitse kamille, veldkamille, moederkruid of de Roomse kamille (chamaemelum nobile) met de volksnamen maagbloempje en dubbele kamille zijn de twee meest gebruikte variëteiten uit de composietenfamilie (Asteraceae) om als kruid te dienen.

Roomse kamille ook Anthemis nobile genoemd gebruikt men wel het meest. De plant wordt ongeveer 15 tot 22,5 cm hoog en is een zode vormende soort met fijn ingesneden, geurig groen blad , dat op mos lijkt. De margrietachtige bloemen bloeien van juni tot augustus.

De echte kamille heeft meestal een vrij sterke geur. De plant is eenjarig, kan 10-40 cm hoog worden en bloeit van mei tot eind september. De bloem heeft een witte stralenkrans van lintbloemen en vijftandige buisbloempjes. De witte lintbloemen buigen aan het eind van de bloei naar beneden. De hoofdjes zijn tamelijk lang gesteeld. De echte kamille komt algemeen voor op droge, voedselrijke grond. Dus op akkerland, maar ook in wegbermen. De plant wordt op akkerland als een onkruid beschouwd.

Hoewel kamille het in om het even welke grond goed doet behalve in natte grond, groeit hij toch het best in een goed doorlatende grond in de zon. Neem tussen mei en augustus niet bloeiende stekken van ± 7,5 cm lang van de zijscheuten, en zet ze in een mengsel van gelijke volumedelen turfmolm en zand. Zet ze in een koude bak tot ze geworteld zijn.

Je kan ze dan in september of in het voorjaar daarop op de plaats van bestemming planten op een onderlinge afstand van ongeveer 35 cm.

Het zaad is heel fijn en spoelt gemakkelijk weg wanneer het rechtstreeks in de grond wordt gezaaid, dus kan het beter in het voorjaar onder glas bij 18°C worden voorgezaaid. Het kiemt in 14-20 dagen.

In het voorjaar kunt u de planten ook scheuren en onmiddelijk opnieuw planten. Alle soorten kamille gedijen in pot, in standaard potgrond.

Het zijn hoofdzakelijk de bloemhoofdjes van de plant die gebruikt worden. Pluk de bloemen net voor ze helemaal open zijn, voor vers of gedroogd gebruik. 1 theelepel gedroogd of 2 theelepels vers per kopje kokend water.

Meng gelijke hoeveelheden kamillebloem, lindebloesem en melisse of citroenverbena.
Maak hier thee van. Dit is een smakelijke thee, met name voor mensen die zuivere kamillethee niet lusten. Drink naar believen bij stress.

Bloemen en blad zijn ideaal om te mengen met andere kruiden om geurkussentjes te maken. De gedroogde bladeren behouden zeer lang hun appelgeur.

Roomse kamille is een echte 'doktersplant' als je hem naast een zieke plant zet, zal hij daarvan de weerstand verbeteren. Een spuitmiddel gemaakt van bladeren en bloemen helpt tegen omvalziekte bij zaailingen. Vers kamilleblad op de composthoop helpt mee het verteringsproces te activeren.

Een spoeling van kamillebloemen doet blond haar oplichten.

Beide soorten kamille kunnen worden aangewend bij: acne/jeugdpuistjes, eczeem, wondjes, stress, zweertjes, allergiën, prikkelbaarheid, migraine, slapeloosheid en spijsverterings-stoornissen.

Voor brandwonden, vrieswonden, blaren, reuma, oorpijn, ontstekingen, insectensteken, weinig eetlust, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, nervositeit, overgangsklachten, angst en tandpijn kunt u beter echte kamille gebruiken.

Roomse Kamille dan weer eerder bij: psoriasis, jeuk, herpes, slijmvorming in de neus, stijve spieren en gewrichten, weinig eetlust, hoofdpijn, huiduitslag, menstruatieklachten, depressies, slapeloosheid, hysterie, nervositeit, steenpuisten, insectenbeten, overgangsklachten, spit, oogklachten, menstruatie pijnen. Roomse Kamille werkt koortswerend en verlichtend bij buikpijn, stijve spieren en gewrichten.

Thee of tinctuur van de bloemhoofdjes helpt de functie van de spijsvertering te ontspannen. Het werkt remmend op krampen en ontstekingen in het spijsverteringsstelsel en het versterkt de leverfunctie.

Verder heeft het een ontspannende uitwerking, en kan helpen om rusteloze baby's tot bedaren te brengen.

Het inhaleren van de stoom van een kop kamillethee vermindert neusirritaties en zal de symptomen van hooikoorts en neusverkoudheid als gevolg van een allergie verminderen.

WAARSCHUWING

Niet gebruiken bij zwangerschap!

Sommige mensen worden misselijk van grote doses en sterke theeën.

Sommige mensen reageren allergisch bij aanraking met kamille.

Leuk om weten

Geschiedenis

De oude Egyptenaren gebruikten al Kamille en nog altijd kweekt men in Egypte veel Kamille voor eigen gebruik en voor de export.

In de maag van de mummie van Ramses II werd kamillestuifmeel gevonden.

De Egyptenaren droegen kamille op aan de zon en vereerden dit kruid boven alle andere vanwege zijn geneeskrachtige kwaliteiten.

Griekse artsen schreven kamille toen voor bij koorts en vrouwenziekten.

Ooit zat men op opgehoogde bedden van deze kamillesoort, vanwege de aangename geur en ter verlichting van de pijn bij aambeien. In een populair tuinierboek uit 1638 schreef William Lawson over de grote wandelroutes, breed en lang (als de heilige wouden in Thessalié) opgehoogd met kiezels en zand, met zitjes en bankjes van kamille, dit alles verlicht de geest en heelt het lichaam.

Elixer bij nervositeit
  1. Verwarm 700 ml water zonder te laten koken, los er 800 gr. suiker in op en voeg 200 ml alcohol van 95° toe. Laat gedurende 4 tot 5 dagen trekken waarbij de schaal af en toe geschud wordt.
  2. Laat de volgende ingrediënten weken :
  3. 100 gr. kamillebloemen, 5 gr. sinaasappelschil, 2 gr. Kaneel.
  4. Filtreren na de bloemen te hebben uitgeperst, voeg deze vloeistof toe aan de siroop. Schudden om de vloeistoffen goed te mengen en het elixer enkele dagen laten rusten alvorens het te gebruiken.
Etherische oliën

Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliën. Roomse Kamille is goed te combineren met Roos, Sinaasappel en Geranium.

Kompres bij maagdarmkrampen, verharde spieren en spit.

Voeg 10 druppels Roomse Kamille toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen. Eventueel aan te vullen met 2 druppels Lavendel of 2 druppels Rozemarijn of 2 druppels Sandelhout.

Bij eczeem of psoriasis.

2 tot 3 druppels Roomse Kamille op een vochtig watje doen en hiermee meerdere malen per dag deppen. Of maak een kompres met 10 druppels in 1 liter gekookt, afgekoeld water. Laat 10-15 minuten inwerken.

Kamille bevat meer dan honderd verbindingen waaronder terpenen en flavonoïden. De terpenen zijn in grote hoeveelheden aanwezig in de etherische oliën van de kamillebloemen en hebben anti-inflammatoire, antiseptische en antispamodische eigenschappen.



"Like a chamomille bed,
The more it is trodden
The more it will spread".

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Kamille
Ze groeien overal tussen

Ze groeien overal tussen

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Chamaemelum nobile

In andere talen
  • FRANÇAIS: Camomille
  • DEUTSCH: Kamillen
  • ENGLISH: Chamomille
  • ITALIANO: Camomilla
  • PORTUGUÊS: Camomila-alemã
  • ESPAÑOL: Manzanilla de Castilla
  • DANSK: Vellugtende Kamille
  • POLSKI: Rumianek pospolity
  • NORSK: Kamille
  • SVENSKA: Kamomill