Kervel

Anthriscus cerefolium

Echte kervel of moeskruid Anthriscus cerefolium is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). Deze soort wordt algemeen geteeld en is soms verwilderd. De schermen zijn samengesteld uit witte bloempjes die tamelijk vroeg bloeien. De plant kan 1 meter hoog worden. De gladde stengels zijn hol en alleen boven de knopen behaard. De schermstralen zijn ook behaard.

De bloem is wit en heeft een doorsnede van 3 à 4 mm. Elk bloempje heeft een omwindseltje en vijf kroonblaadjes. De bloemen vormen samengestelde schermen met 8 tot 15 schermstralen. De bloeiperiode loopt van mei tot juni.

Echte kervel heeft cilindervormige onbehaarde vruchtjes met een snavel, die half zolang is als de vrucht. Alleen de verwilderde vorm heeft korte weerhaakjes op de vrucht. De vrucht is een tweedelige splitvrucht met eenzadige deelvruchtjes.

De bladeren zijn twee- tot drievoudig geveerd; de onderzijde is zachtbehaard.

Kervel wordt meestal als eenjarige geteeld en gebruikt als keukenkruid en soepgroente. Deze plant, afkomstig van Zuidoost-Europa en West-Azië, wordt ook wel eens stekelzaad genoemd en heeft een uitstekende anijssmaak. Kan ook vers worden gebruikt in diverse slaatjes.

Kervel kan op elke grond die niet te droog is, worden geteeld zowel in de zon of lichte schaduw. Reeds 6 weken na het zaaien kan je al oogsten.

Reeds heel vroeg in het voorjaar kunt u binnenshuis, of in serre zaaien bij minimum 15°C. Verplanten is niet aan te raden, maar het kan. Zaai voor de volle grond, vanaf eind april (bij koudere temperaturen dan 7°C. het zaaibed beschermen voor de koude) tot eind augustus met regelmatige tussenpozen, op rijen van 30 cm uiteen.

Lichtjes uitdunnen en regelmatig water geven, maar vooral onkruidvrij houden.

Bloeistengels onmiddellijk verwijderen. Normaal kan men 2 tot 3 maal oogsten van de plant daarna gaat hij vlug doorschieten.

Kervel kan ook in bloempotten of bakken worden geteeld. zet de potten het liefst buiten in de halfschaduw en geef regelmatig water. Op de vensterbank doet hij het minder goed.Wilt u verse kervel in de winter kunnen oogsten, zaai dan tegen het einde van de zomer op een beschutte plaats, en dek de planten af met een stolp of vliesdoek als het kouder wordt dan 0°C.

Het kruid heeft over het algemeen weinig last van plagen of ziekten, alleen kunnen bladluizen vervelende bezoekers zijn. Bestrijd in dat geval met een biologisch middel.

Echte kervel wordt gebruikt als keukenkruid of soepgroente.

In Vlaanderen krijgt dat 'kruid' een vaste plaats in de keuken, namelijk de soep. Wie in Vlaanderen kervel zegt, zegt meteen soep. Maar het is echt meer waard dan dat. Kervel is een voortreffelijk kruid, bijvoorbeeld bij de bereiding van kip-, vis- en eier- of kaasgerechten, bij pasta (pesto), omelet, aardappelsalade, etc... zelfs ragout en sauzen. De smaak heeft iets weg van anijs, en ook wel van peterselie.

Kervel mag je niet te lang meekoken of -stomen, want het verliest algauw zijn aroma. Kervel bewaart niet heel lang, hooguit twee dagen in de koelkast. Het kan wel ingevroren worden.

Dit nuttige keukenkruid is een van de vier 'fines herbes' de andere drie zijn: peterselie, bieslook en dragon.

Kervel is een belangrijke bron voor ijzer, magnesium, caroteen en vitamine C. Thee van kervel is uitstekend voor de spijsvertering.

Kervel is eetlustopwekkend, werkt bevorderend op de stofwisseling, reinigt het bloed, is opwekkend, urine afdrijvend, zwellingverminderend en zogremmend.

et heeft een heilzame werking bij bronchitis en astma. Het verse sap van kervel is een geneeskrachtig middeltje bij keelpijn. Een paar takjes, even laten trekken in een glas hete melk, is een alternatief voor anijsmelk.

Leuk om weten

Waarschuwing
Gevlekte scheerling

Gevlekte scheerling

Pluk geen kervel in het wild, want hij lijkt veel op andere leden van dit geslacht, zoals de dodelijk giftige gevlekte scheerling (Conium maculatum), zoals hieboven is afgebeeld dat door de oude Grieken voor de voltrekking van een doodvonnis gebruikt werd.

Dolle kervel

Dolle kervel

Of dolle kervel (Chaerophyl-lum temulum) zie foto hier boven die zijn naam te danken heeft aan het feit dat koeien als ze er veel van eten zich gedragen als dronkaards.

Kervelpuree

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gram aardappelen
  • 300 gram verse kervel of 2 doosjes uit diepvries
  • 2½ dl room
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Kook de aardappelen gaar in gezouten water en giet ze af.
    Haal indien nodig de lange stengels van de kervel weg. Blancheer de kervel en hak hem fijn.
  2. Breng de room tot tegen de kook aan in een pannetje. Doe er de kervel bij. Laat 1 minuutje sudderen.
  3. Doe de kervelroom bij de aardappelen en pureer met de pureestamper. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Hou warm onder aluminiumfolie.
  4. Serveer goed heet.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Kervel
Bloeiende kervel

Bloeiende kervel

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Apiales
Familie: Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Anthriscus cerefolium

In andere talen
  • FRANÇAIS: Cerfeuil
  • DEUTSCH: Gartenkerbel
  • ENGLISH: Chervil
  • ITALIANO: Santoreggia
  • PORTUGUÊS: CerefÓlio
  • ESPAÑOL: Cerefolio
  • DANSK: Have-Kørvel
  • POLSKI: Trybula pgrodawa
  • NORSK: Dansk körvel
  • SVENSKA: Körvel