Lavendel - studentenkruid

Lavendula angustifolia

Lavendel, studentenkruid Lavendula angustifolia is een winterharde groenblijvende zomerbloeiende heester uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en wordt veel gebruikt om welriekende laagblijvende haagjes te vormen. De puntvormige bloemen die wel acht centimeter lang worden komen aan rechtopstaande viltige en later verhoutte stengels met lijnvormig blad. Lavendel wordt veel als sierplant gebruikt.

Lavendel wordt ook vaak gekweekt om de lavendelolie die geëxtraheerd kan worden uit de paarse bloemen. Voor veel mensen is dit het spreekwoordelijk kruid: ruikt lekker, ziet er mooi uit en doet de mens goed. Het werd naar Noord-Europa meegebracht door de Romeinen, die lavendel in hun badwater deden vanwege de geur, er allerlei wonden mee genazen en als vlooien- en luizenwerend middel gebruikten.

De bloemen kunnen gedroogd worden om in "sachets" te worden verwerkt. De plant heeft wel de neiging om vanonderen kaal te worden. U kunt ze dan ook beter om de zes jaar vervangen.

Lavendel vraagt een goed doorlatende, neutrale tot lichtalkalische bodem (pH 6.9 tot 7.3) en een beschutte, zonnige standplaats (een plekje tegen een zuidmuur is vaak een goed keuze). In kleigrond kunt u maar beter wat zand en kalk onderwerken.

Zaai in het voorjaar onder glas bij 18°C. Het zaad kiemt na 20-30 dagen. Gebruik eventueel verdunde kamillethee als je de plantjes water geeft. (Kamillethee wordt wel vaker toegepast als een versterkende en voedende stof voor planten. Ze heeft ook insectenverdrijvende eigenschappen). Omdat planten uit zaad opgekweekt, dikwijls verschillende resultaten oplevert, is het beter om in het voorjaar zachte stekken te nemen van niet bloeiende scheuten.

Plant jonge planten of bewortelde stekken in goed doorlatende, maar toch vochtige grond in de zon. Ze doen het niet goed in te natte of te zware grond. Lavendel verdraagt ook halfschaduw.

Om de plant mooi bossig te houden is het noodzakelijk de plant elk jaar na de bloei in de vroege herfst te fatsoeneren. Knip hierbij niet in het oude hout, dat loopt niet opnieuw uit. Bij natte en koude klimaten wacht je daar beter mee tot het vroege voorjaar. Als door omstandigheden de snoei verwaarloosd is, en de planten onderaan kaal en stakerig zijn geworden, kan je dit nog ‘redden’ door de plant op te rooien en dieper terug te planten (waardoor de kale takken onder de grond zitten). De begraven takjes zullen worteltjes gaan vormen – hierdoor kan je eventueel het daarop volgende jaar de plant weer opgraven en scheuren.

Bloemen voor vers of gedroogd gebruik pluk je best in de zomer als ze pas opengaan. Om te drogen kan je ze los op een plaat leggen of in bosjes binden en te drogen hangen. Het blad voor vers of gedoogd gebruik moet je wel vóór de bloei plukken.

Lavendel heeft een positieve invloed op het humeur; vermindert de verspreiding van darmgassen; is goed tegen prikkelbaarheid, maag- en darmstoornissen en steeds terugkerende migraine.

De essentiële olie wordt uitwendig gebruikt voor ontspanning en om pijnlijke plekken en brandwonden te genezen.

De bloemen kunnen gebruikt worden om smaak te geven aan koekjes, azijn, pudding en consumptie-ijs.

Zakjes met gedroogde lavendelbloemen tussen kleding verjaagd motten. Een paar druppels op beddengoed houdt de muggen weg.

Met de bloemen kan je suiker voor een gebak op smaak brengen. Enkele bladeren bij lamsvlees in de oven geven dit gerecht een heerlijke smaak.

De belangrijkste inhoudsstoffen van lavendel zijn: etherische oliën, flavonoïden, looizuren, saponines, triterpenoïden en coumarines.

Lavendel is zenuwkalmerend, verzachtend, opbeurend en balancerend, en tevens ontsmettend, bacteriedodend en pijnstillend. Bovendien heeft het kruid slijmoplossende en bloeddrukverlagende eigenschappen, is het krampstillend en anti-nauseëus.

Het is ook een tonicum en zou reuma tegengaan. Lavendel is tevens transpiratiebevorderend en koortsverlagend. Tenslotte is het kruid bloeddruk-verlagend, voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen, en is een cholagoog.

De etherische olie heeft een helende werking bij snijwonden, brandwonden of steken. Het ontspant volwassenen en kalmeert kinderen als je het aan het badwater toevoegd.

Het brengt eveneens verzachting bij hoofdpijn als je een paar druppels aan uw slaap wrijft.

DISCLAIM

Lavendel is menstruatie-bevorderend en kan dus beter niet worden ingenomen gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Mensen met hooikoorst of astma kunnen er natuurlijk allergisch voor zijn.

Leuk om weten

Geschiedenis

Lavendel wordt al duizenden jaren gebruikt. In het oude Egypte werden windsels voor mummies gedrenkt in een teerachtige substantie die lavendelolie bevatte. Gebalsemde lichamen werden hierin gewikkeld en vervolgens in de zon gelegd zodat de wikkels droogden en opstijfden.

In het graf van de farao Toetanchamon zou ook een kruik met deze substantie gevonden zijn.

Zowel in het oude Griekenland als in de Romeinse gebieden werd lavendel gebruikt als badkruid, en dat zowel omwille van zijn geur als om de therapeutische waarde.

In de Middeleeuwen werd Lavendel als het kruid van de liefde beschouwd. Ook werd het als strooikruid gebruikt omwille van zijn schone, frisse geur en zijn insectenwerende eigenschappen.

Het werd ook gebruikt in oorlogstijden om wonden mee te ontsmetten.

Volgens een zeer oude Europese overlevering groeide de eerste lavendelstruik in de hof van Eden. Adam en Eva namen een twijgje van de welriekende plant mee, toen ze uit het Paradijs werden verdreven.

Weetje

Linnengoed en kleding werd in de Mediterrane landen over lavendel struikjes te drogen gelegd, om zo de frisse geur ervan in zich op te nemen. In de overlevering zou Moeder Maria de luiers van haar zoontje Jezus ook op die manier gedroogd hebben.

In de 13de en 14de eeuw werd lavendel samen met andere aromatische kruiden hoofdzakelijk in kloostertuinen gekweekt omwille van zijn medicinale eigenschappen.

De handschoenmakers in Grasse, de huidige parfumstad, gebruikten lavendelolie om leder te toen geuren, en zij bleken veel minder vatbaar te zijn voor de pest. Mensen begonnen dan ook lavendeltuiltjes bij zich te dragen om ziekte af te weren.

Lavendelolie heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen.

Cosmetisch gebruik

Lavendel kan gebruikt worden bij een tere en gevoelige huid omdat het de celgroei bevordert.

Ook wordt het kruid, omwille van zijn antiseptische eigenschappen, gebruikt bij acné.

De olie is ook te gebruiken bij massages tegen spierpijn, vochtretentie en cellulitis.

Bij jeugdpuistjes: 10 druppels Lavendel en 5 druppels Kamfer in een glas gekookt water doen en hiermee 2 keer per dag de huid afspoelen of deppen.

Bij acne of rosacea druppels Lavendel, 2 druppels Citroen, 4 druppels Helicryse (strobloem), 2 druppels Petitgrain en 1 druppel Rozemarijn in 2 eetlepels St. Janskruid olie mengen, met dit mengsel dagelijks licht masseren.

Siroop framboos-lavendel

Ingrediënten

  • 50 g verse frambozen
  • 150 ml water
  • 1 cc lavendelbloemen
  • 100 g suiker

Bereiding

  1. Breng het water aan de kook in een pan, voeg er de frambozen en de lavendelbloemen aan toe. Zet het vuur wat lager en laat het mengsel ongeveer 4-5 minuten trekken.
  2. Neem een zeef om het geheel te filteren. Duw hierbij het vruchtvlees van de frambozen tegen de zeef om zoveel mogelijk vruchten sap te verzamelen.
  3. Doe de gezeefde vloeistof opnieuw in de pan, voeg de suiker toe en breng het nog eens gedurende 5 minutes juist tot aan het kookpunt.
  4. Op deze manier bekom je een mooie roze siroop, doe ze in een bokaal en bewaar hem op een koele plaats.

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Lavendel
Verse lavendel tekoop aangeboden

Verse lavendel tekoop aangeboden

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Lavendula angustifolia

In andere talen
  • FRANÇAIS: Lavande
  • DEUTSCH: Lavendel
  • ENGLISH: Lavender
  • ITALIANO: Lavanda
  • PORTUGUÊS: Lavandula
  • ESPAÑOL: Lavandula
  • DANSK: Lavendel
  • POLSKI: Lawenda
  • NORSK: Lavendelslekta
  • SVENSKA: Lavendelsläktet