Wasabi

Eutrema japonicum

Wasabi Eutrema japonicum bij ons beter bekend als "Wasabi japonica" is een tot 60 cm hoog, overblijvend kruid, heeft een ongeveer 4 cm dikke stengel, brede en zeer fragiele bladeren en witte bloemen. Onder de grond heeft het een sterke wortelstok. Het groeit van nature langs of in stromende waterlopen in het land van herkomst, Japan en het Russische Verre Oosten inclusief Sachalin, ook het Koreaanse schiereiland.

De plant werd voor het eerst beschreven door Friedrich Anton Wilhelm Miquel en kreeg zijn huidige soortnaam Eutrema japonicum door Gen-Iti Koidzumi. Het maakt deel uit van het geslacht Skiherb en de familie van kruisbloemige planten. Er zijn geen ondersoorten vermeld in de Catalogus van het Leven

De plant heeft grote bladeren aan lange, dunne stelen. En de bloemen verschijnen in trossen aan lange stengels die bloeien van de late winter tot het vroege voorjaar.

Het is niet eenvoudig om deze plant hier bij ons te telen. Maar als je een overdekt perceel kunt inrichten in de schaduw met een hoge vochtigheid en een gematigde temperatuur tussen 7 en 21°C, is het zeker de moeite waard om het te proberen. Al was het maar om de vele gezondheidsvoordelen en de unieke frisse, hete en zoete smaak die deze plant heeft. DUS lees onderstaande aanbevelingen, en het lukt je wel!

Een goede plek om wasabi te telen is ergens tussen bomen of struiken zodat ze goed in de schaduw staan. Bewerk de grond met kunstmest. Gebruik een mengsel van organische en zwavelrijke kunstmest. Schep zo'n 25 centimeter grond weg en verspreid hier een net zo dikke laag kunstmest over. Zorg dat de pH-waarde van de grond tussen de 6 en de 7 is.

Wasabi houdt van vocht, maar niet van modder en drassigheid. Om te controleren of je grond goed doorlaat, kun je het gebied het beste eens goed bewateren en er hierbij op letten of het water meteen in de grond wegzakt. Als dit het geval is, maakt je wasabi een goede kans.

Zaad van de wasabiplant is moeilijk te vinden in tuincentra, je kunt ze sneller vinden online. Bestel je zaad in de herfst en als je het zaad ontvangen hebt kun je deze het beste vochtig houden en binnen 48 uur na ontvangst planten. Leg de zaadjes de avond voordat je ze plant in een klein schaaltje en giet wat gedestilleerd water over ze heen. Laat de zaadjes de hele nacht weken. Zo wordt de schil van het zaadje zachter en zal het sneller ontkiemen. Plant de zaadjes ongeveer 2,5 tot 5 centimeter uit elkaar en druk ze voorzichtig in de grond. Houd de grond en de zaadjes vochtig

Houd de grond onkruidvrij zodat de plant alle ruimte krijgt om op te groeien. Geef de planten dagelijks en bij grote warmte zelfs tweemaal per dag water. En doordat de plant altijd vochtig staat kunnen algauw schimmels en ziektes ontstaaan. Als je merkt dat een plant ziek wordt (en verwelkt of verkleurt), kun je hem het beste meteen uit de grond trekken. Zo voorkom je dat de ziekte op de overige planten overslaat.

De planten hebben twee jaar nodig om volgroeid te zijn. Na twee jaar kan je dus de wortelss oogsten. Doe dat omzichtig, begin met &éacute;&éacute;n wortel bloot te graven en te oogsten. als die tussen 17 en 22 cm is kan je hem oogsten en dus ook de rest van de wortels.

Laat hier en daar een plant staan zodat deze tot bloei kunnen komen en zaad aanmaken. De planten produceren hun eigen zaadjes en verspreiden die als ze volgroeid zijn over de grond. Dan hoef je volgend jaar geen zaad te kopen en heb je volop wasibi. Als de zaden beginnen te kiemen zet ze dan 30 cm uit elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben op te groeien.

Maak de wasabi-wortelstokken schoon en verwijder eventuele bladeren. Om van de frisse, scherpe smaak van de wasabi te genieten, kun je de schillen en de wortelstok verder intact laten. De hitte van de wasabi vervaagt na een paar uur, dus het is verstandig om slechts een deel van de wortelstok voor een maaltijd te gebruiken.

De op mosterd gelijkende, groene wasabi-substantie wordt gemaakt van de wortelstam van de plant. Verse wasabi kun je een maand of twee in de koelkast bewaren. Als je wasabi langer wilt gebruiken, kun je de wortelstok het beste uitdrogen en vervolgens tot poeder vermalen. Je kunt dit poeder vervolgens met wat water mengen om wasabipasta te creëren.

Wasabi vertoont enige gelijkenis met Europese mierikswortel (Armoracia rusticana), maar heeft een delicatere en extreem scherpe smaak en aroma.

Het eerste gebruik van wasibi was in sushi, met name in de Edo-periode in nigirizushi. Het was een groot succes en werd veralgemeend naar andere gerechten zoals pasta en ochazuke-rijst. Tegenwoordig wordt wasibi gebruikt bij sushi en sashimi.

De wasibi die uit de verse stengel wordt verkregen, wordt hon-wasabi (echte wasibi) genoemd en verschilt van andere presentatievormen. Het moet over het algemeen worden geraspt met organische raspen (om oxidatie te voorkomen), zoals zeer fijn schuurpapier gemaakt van haaienhuid. wasibi heeft een geur en smaak die als uniek worden beschouwd, maar moet na het raspen onmiddellijk worden gebruikt om de maximale smaak en het aroma te behouden en is na het raspen maximaal 2 dagen houdbaar.

Wilde wasibi lijkt te zijn gebruikt als medicinale plant en tegengif voor voedselvergiftiging, vandaar dat het al sinds het Nara-tijdperk (710-793) bij rauwe vis wordt geserveerd.

Het is gebruikelijk bij fytotherapeutische indicaties om wasibi en Europese mierikswortel te gebruiken voor mensen met ademhalingsallergieën of allergische rhinitis, vanwege zijn eigenschappen als decongestivum en slijmoplossend middel.

De gezondheidsvoordelen van wasabi zijn ontelbaar.

  • Wasabi's hebben ontstekingsremmende effecten op de neusholtes en uiterst nuttig bij het helpen elimineren van ontstekingen in andere delen van het lichaam.
  • Omdat het de maag niet irriteert, kan het worden gebruikt bij darminfecties of diarree, omdat het bacteriën elimineert die zeer schadelijk kunnen zijn, en het werkt ook op de longen in geval van astma en verkoudheid.
  • Het is een belangrijke bron van vitamine C, verhoogt de natuurlijke afweer van het lichaam en heeft een antioxiderende werking die cellen helpt beschermen tegen vrije radicalen die verschillende soorten kanker veroorzaken.
  • Het gebruik van wasabi helpt de vorming van bloedstolsels te voorkomen, wat het mogelijk maakt om verschillende tromboses te voorkomen die de hersenen kunnen aantasten of de vorming van stolsels die zich in de longen kunnen nestelen.
  • Hoewel deze studie nog in ontwikkeling is, worden verrassende resultaten verkregen.
  • Leuk om weten

    Geschiedenis

    De oudste vermelding van wasabi als voedsel dateert uit de 8e eeuw na Christus. De populariteit van wasabi in Engelssprekende landen viel samen met die van sushi en groeide gestaag vanaf ongeveer 1980. Vanwege problemen die de massale teelt van de Japanse wasabiplant beperken en dus de prijs verhogen en de beschikbaarheid buiten Japan verminderen, wordt over het algemeen de westerse mierikswortelplant gebruikt in plaats van de Japanse mierikswortel. Deze versie wordt in Japan gewoonlijk
    "westerse wasabi" (西洋 わ さ び)
    genoemd.

    Tips
  • Wasabizaadjes moeten vochtig gehouden worden (bewaar in de koelkast). Als ze eenmaal uitdrogen, zullen ze waarschijnlijk niet meer groeien.
  • Wasabi groeit het beste in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid en kan slecht tegen droogte en hitte.
  • Is de grond in je omgeving erg zwaar, voeg dan naast de mest wat compost toe.
  • Wasabizaadjes zijn vaak moeilijk te vinden. Je kunt proberen een boer te vinden die wasabi kweekt en hem vriendelijk om zaadjes vragen. Ook kun je proberen of ze de zaadjes in een Chinese of Japanse supermarkt verkopen.
  • Interessant

    Omdat Japanse wasabi duur en moeilijk te bewaren is, is het heel gebruikelijk om wasabipasta of wasabipoeder (kona-wasabi) te produceren van de Europese mierikswortel, Armoracia rusticana G. M. Sch. Bereid uit de gedroogde stengel van mierikswortelpoeder, seyo'o-wasabi genaamd, is anders dan echte Japanse wasabi. De pasta en wasabi wordt gemaakt van Europese mierikswortel, vermengd met andere smaakmakers, zoals mosterd, kleurstoffen en additieven, waarbij vaak verdikkingsmiddelen op basis van lactose en/of sojaderivaten in de samenstelling worden gebruikt. Zo'n mengsel wordt gemaakt om de Europese mierikswortelpasta meer op de originele Japanse wasabi te laten lijken.

    Dergelijke producten spelen echter een belangrijke rol vanwege de moeilijkheid en de kosten om echte Japanse mierikswortel te verkrijgen. Mierikswortelpasta vergemakkelijkte de massaconsumptie van sushi en sashimi in het Westen.

    Leuk om weten

    Cultuur

    Wasabi is buitengewoon moeilijk te kweken, vereist grond die goed bemest is en toegang tot stromend water. Daarom vindt de teelt vaak plaats in rivierbeddingen of kunstmatige grindbedden. Voortplanting vindt plaats door middel van zaad of stekken en de eerste oogst kan tot drie jaar duren.

    In Japan wordt wasabi voornamelijk verbouwd in de Japanse prefecturen Shizuoka, Nagano, Shimane, Yamanashi en Iwate, maar vanwege de grote vraag naar wasabi in Japan in combinatie met de slechte beschikbaarheid van geschikte waterwegen, vindt er ook enige teelt plaats in Nieuw-Zeeland. in China, Taiwan en de Amerikaanse staat Oregon. De wortelstok hakken en marineren in sake is de specialiteit van de prefectuur Shizuoka.

    gebruik

    De wortel wordt gebruikt als ingrediënt (als groente) en smaakmaker in Japans eten, bijvoorbeeld sushi, sashimi, chazuke en soba. De speciale smaak wordt ook gebruikt om ijs en snoep op smaak te brengen, en het wordt ook gebruikt als aromatische decoratie.

    Leuk om weten

    Taxonomische indeling
    Wasabi
    Bloeiende wasibi

    Bloeiende wasabi

    Taxonomische indeling
    Rijk: Plantea (Planten)
    Stam: Embryophyta (Landplanten)
    Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
    Clade: Bedektzadigen
    Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
    Clade: Malviden
    Orde: Brassicales
    Familie: Brassicaceae (kruisbloemenfamilie)
    Eutremia japonicum

    In andere talen
    • FRANÇAIS: Rose tr&éacute;mière des montagnes
    • DEUTSCH: Wassermeerrettich
    • ENGLISH: Japanese horseradish
    • ITALIANO: Ravanello giapponese
    • PORTUGUÊS: Raiz-forte japonesa
    • ESPAÑOL: Rábano picante japon&éacute;s.
    • DANSK: Japansk peberrod.
    • POLSKI: Chrzan japoński
    • SVENSKA: Wassabi