Wolfspoot - zigeunerskruid

Lycopus europaeus

De wolfspoot Lycopus europaeus ook wel eens zigeunerkruid of heidenskruid genoemd, is een overblijvende plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Hij kan tot circa 1 meter hoog worden. De plant dankt zijn naam aan de Griekse woorden 'Ιϒκος' wolf en poot 'ρους'. Wolfspoot wordt al eeuwenlang gebruikt als narcoticum en om de zenuwen te kalmeren.

Het is een winterharde, kruidachtige, vaste plant die ongeveer 60 cm breed is. Wolfspoot bloeit van midden zomer tot begin herfst met kleine, roomwitte bloemenkransen. Het blad is grofgetand en lancetvormig, het ruikt een beetje naar munt.

In België en Nederland vindt u hem in het wild langs Oevers, natte steenglooiingen (langs kanalen, rivieren en grachten), sluismuren, moerassen, drooggevallen plaatsen, verlandingsvegetaties, drijftillen, duinvalleien, langs duinplassen, ruigten, ruig rietland, moerassig grasland, greppels en moerasbossen.

Zaai in de herfst vers zaad in potten met gewone potgrond, en zet de potten in de platte bak. Met een beetje geluk kiemt het zaad na 3 à 4 weken. Laat de zaailingen in de platte bak overwinteren. Of scheur vaststaande planten in de lente of de herfst.

Wolfspoot doet het goed in vochthoudende grond, zowel in de schaduw als in de zon. De ideale plaats is in de nabijheid van een vijver. In potten doet hij het niet goed.

Het is een woekerende plant, knip daarom de plant na de zomer af, vóór de bloei, om uitzaaiing te voorkomen. Verwijder ook, in de lente en/of herfst, de "uitschieters" of de "verloren" plantjes die her en der zouden ontspruiten. Allemaal om een overwoekering te voorkomen.

Oogst de delen die je wilt gebruiken net voor het opengaan van de bloemen. Dan hebben ze de beste smaak.

De plant bevat lycopeen, looistoffen en bitterstoffen. Deze helpen om jodiumproductie in de schildklier te voorkomen. Extracten van de plant worden daarom nog steeds verwerkt in medicijnen tegen verschillende aandoeningen tegen overmatige schildklieractiviteit en aanverwante kwalen als de ziekte van Graves.

Intrigerend is ook zijn anticonceptiewerking, Lycopus virginicus was reeds bij de Amerikaanse Indianen voor zijn vrucht-baarheidsremmende werking bekend. In theorie zou deze plant dus als een soort anti-conceptiepil gebruikt kunnen worden.

In de volksgeneeskunde wordt het soms gebruikt als koortsverdrijvend middel.

DISCLAIM

Alleen onder medisch toezicht gebruiken.

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

Leuk om weten

Gebruik
  • Alleen vers blad of tinctuur van verse planten heeft een geneeskrachtige werking.
  • Vermindert hartkloppingen ten gevolge van een te snelwerkende schilklier
  • Gedroogd kruid heeft weinig waarde.
  • Er kan een soort zwarte verf mee gemaakt worden om wol te kleuren. Vroeger maakten de zigeuners een zwarte verf mee om hun huid te beschilderen.
  • Net als de meeste lipbloemigen trekt het de bijen aan.
Interessant

In de vorm van het blad zag men vroeger een poot van een wolf, waarschijnlijk in de tijd dat er hier nog wolven rond dwaalden. Ook de Latijnse naam betekent Lycos, wolf en pous poot. Er lijkt verder nogal Europese consensus te zijn wat die naam betreft, want in Frankrijk noemt deze plant ‘Patte du loup’ en in Duitsland ‘Wolfstrapp’ of Wolfsfuss’. Alleen Engeland heeft een afwijkende mening, dat komt wel meer voor zeker, daar heet de plant ‘Gipsy wort’, zigeunerkruid, een intrigerende naam die we min of meer al bij Dodonaeus terugvinden namelijk ‘Heydenscruyt’ en ‘Egyptenaerscruyt’.

Bron: Mens en gezondheid

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Wolfspoot
Bloemkrans

Bloemkrans

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Lycopus europaeus

In andere talen
  • FRANÇAIS: Patte-de-loup
  • DEUTSCH: Wolfstrapp
  • ENGLISH: Gypsywort
  • ITALIANO: Piede di lupo
  • PORTUGUÊS: Marroio-de-água
  • ESPAÑOL: Pata de lobo
  • DANSK: Sværtevæld
  • POLSKI: Karbieniec pospolity
  • SVENSKA: Strandklo