zoethout

De zoethoutplant Glycyrrhiza glabra, is een eigenlijk een groente uit de familie van de vlinderbloemigen (Fabaceae), en dus nauw verwant aan de bonen en erwten. Het zoethout, zoals wij het kennen, zijn korte stukjes van de wortelstok. Deze bevat een zoetstof die zo'n 30 tot 50 keer zo sterk is als gewone suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden.

Zoethout, is waarschijnlijk een van de populairste en meest gebruikte kruiden ter wereld. Het is inheems in het Middellandse-Zeegebied, Zuid-Europa en in Azië. De belangrijkste leveranciers tegenwoordig zijn, Rusland, Spanje, Iran en India.

Dit kruid dat reeds sinds de middeleeuwen om zijn zoete, aromatische wortels wordt gekweekt is bijzonder nuttig. Het heeft een zeer gunstig effect op de spijsvertering: het remt ontstekingen in alle delen van de darmen. Daardoor wordt het gebruikt in de meeste laxeermiddelen.

Het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet en wordt vaak als smaakmaker gebruikt. Je kan er gerust altijd een beetje aan elke thee toevoegen. Je hoeft enkel maar een stokje in het kopje te zetten tot u vindt dat de thee voldoende zoet is.