Ingrediënten voor 4 personen
- 125 g elfrijzende bloem
- 2 eieren
- 2 dl melk
- 0,5 dl sinaasappellikeur
- 2 eetl. boter
- 1 eetl. suiker
- vanilleroomijs of sorbet peer of citroen
- Voorde saus
- 1 sinaasappel
- 1,5 dl sinaasappellikeur
- 75 g bloemsuiker
- Om te flamberen
- 8 eetl. sinaasappellikeur
- 4 eetl. suiker
Voorbereiding
- Mix de bloem met de eieren, de suiker en de melk. Roer er beetje bij beetje 8 eetl. water door en daarna de sinaasappellikeur. Het beslag moet dun vloeibaar zijn (voeg eventueel nog wat water toe). Dek de kom af met een vochtige doek en laat ten minste 1 u rusten.
- Maak de saus: schrob de sinaasappel en schil hem met een dunschiller in een ronddraaiende beweging, zodat u een lint bekomt. Snij dit in zeer fijne, lange reepjes.
- Pers de sinaasappel en laat het sap met 8 eetl. water en de bloemsuiker ± 5 min. koken. Voeg de reepjes sinaasappelschil toe en laat op een hevig vuur inkoken tot een dikke siroop. Giet er 1,5 dl likeur bij en laat nog 2 min. koken.
Bereidingswijze
ten minste 1 u vooraf + 15 min.
- Bak de flensjes in hete boter (± 1 koffiel. boter per flensje). Hou ze warm.
- Schik de in twee gevouwen flensjes op een schotel of elk apart op een bord. Vul ze met 2 bolletjes ijs of sorbet.
- Overgiet de flensjes met de hete saus en bestrooi met wat suiker.
- Intussen hebt u 8 eetl. sinaasappellikeur verwarmd. Flambeer (weg van de dampkap!) en giet over de flensjes. Dien onmiddellijk op (nog voor de vlam gedoofd is).
Tip
Om de flensjes warm te houden, laat u water koken in een kookpan. Plaats het bord met de flensjes op de pan en dek af met aluminiumfolie.
Flensjes en pannenkoeken
- Flensjes zijn eigenlijk flinterdunne pannenkoekjes. Het beslag is hetzelfde, behalve dat er in flensjesbeslag soms wat meer eieren worden verwerkt.