Dessert

Zuivel

Charlotte met perenbavarois 'Belle-Hèléne'

Ingrediënten voor 7 personen

Charlotte met perenbavarois 'Belle-Hèléne', recept van Colruyt
  • 820 g halve peren (blik)
  • 100 g madeirakoekjes
  • 1,5 dl room
  • ½ citroen (alleen het sap)
  • 10 gelatineblaadjes
  • 4 eiwitten
  • 2 eetl. magere verse kaas
  • 120 g suiker
  • Voor de saus
  • 100 g melkchocolade
  • 1 dl melk

Bereidingswijze   30 min. – de dag voordien

    Perenbavarois
  1. Week de gelatineblaadjes enkele min. in een ruime kom koud water. Breng intussen 4 eetl. water aan de kook met de suiker. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze, goed roerend, op in het suikerwater.
  2. Mix de goed uitgelekte peren heel fijn en meng er het citroensap onder, 2 eetl. verse kaas en het gelatinemengsel.
  3. Klop de slagroom stijf en roer hem door de perenbrij. Sla de eiwitten tot stevige sneeuw en schep voorzichtig onder de brij.
  4. Bekleed een springvorm van ongeveer 20 cm doorsnede met de koekjes. Om de koekjes gemakkelijker rechtop te houden, kan u de rand insmeren met een suikersiroop (4 eetl. suiker, gesmolten in 1 dl kokend water).
  5. Schep de perenbrij in de vorm en laat opstijven in de koelkast.
  6. Voor de chocoladesaus
  7. Laat de chocolade langzaam smelten in de melk (au bain-marie).De chocoladesaus mag goed vloeibaar zijn. Voeg indien nodig nog wat melk toe.

Afwerking de dag zelf

Maak, indien nodig, de rand van de charlotte wat los met een mes en neem de 'springrand' weg. Geef er de chocoladesaus apart bij.

Tip Microgolfoven

Doe de chocolade met de melk in een pan en zet 1,5 min. in de microgolfoven op ¾ kracht. Goed roeren en telkens met 30 sec. verlengen tot u een gladde saus bekomt.

  • Deze perencharlotte is ook heerlijk met een vruchtensaus. Verwarm hiervoor 6 eetl. confituur (bosbessen, frambozen of 4 vruchten) met 1 koffiel. citroensap en 2 eetl. water. Laat afkoelen voor het opdienen. U kan eventueel ook frambozencoulis gebruiken (diepvries, Ringis).
  • Voor de liefhebbers: een likeurglaasje 'Poire Williams' aan de perenbrij toegevoegd, geeft een meer uitgesproken perensmaak en een feestelijk tintje aan uw dessert.
  • Bij gebrek aan een springvorm kan u de charlotte ook in een glazen of porseleinen kom klaarmaken. De dag zelf snijdt u eerst de koekjes gelijk met de peren-bavarois en stort u de charlotte op een schotel. Dat kan heel eenvoudig als u de kom even in warm water houdt. Hou de schotel waarop u de charlotte gaat storten even onder stromend water. Zo kan u de charlotte, indien nodig, nog wat verschuiven.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 341 cal
Vetten 11,8 g
Koolhydraten 50,6 g
Eiwitten 8,1 g

Bron : Colruyt