Dessert

Zuivel

Charlotte met perenbavarois 'Belle-Hèléne'

Ingrediënten voor 7 personen

Charlotte met perenbavarois 'Belle-Hèléne', recept van Colruyt
  • 820 g halve peren (blik)
  • 100 g madeirakoekjes
  • 1,5 dl room
  • ½ citroen (alleen het sap)
  • 10 gelatineblaadjes
  • 4 eiwitten
  • 2 eetl. magere verse kaas
  • 120 g suiker
  • Voor de saus
  • 100 g melkchocolade
  • 1 dl melk

Bereidingswijze   30 min. – de dag voordien

    Perenbavarois
  1. Week de gelatineblaadjes enkele min. in een ruime kom koud water. Breng intussen 4 eetl. water aan de kook met de suiker. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze, goed roerend, op in het suikerwater.
  2. Mix de goed uitgelekte peren heel fijn en meng er het citroensap onder, 2 eetl. verse kaas en het gelatinemengsel.
  3. Klop de slagroom stijf en roer hem door de perenbrij. Sla de eiwitten tot stevige sneeuw en schep voorzichtig onder de brij.
  4. Bekleed een springvorm van ongeveer 20 cm doorsnede met de koekjes. Om de koekjes gemakkelijker rechtop te houden, kan u de rand insmeren met een suikersiroop (4 eetl. suiker, gesmolten in 1 dl kokend water).
  5. Schep de perenbrij in de vorm en laat opstijven in de koelkast.
  6. Voor de chocoladesaus
  7. Laat de chocolade langzaam smelten in de melk (au bain-marie).De chocoladesaus mag goed vloeibaar zijn. Voeg indien nodig nog wat melk toe.

Afwerking de dag zelf

Maak, indien nodig, de rand van de charlotte wat los met een mes en neem de 'springrand' weg. Geef er de chocoladesaus apart bij.

Tip Microgolfoven

Doe de chocolade met de melk in een pan en zet 1,5 min. in de microgolfoven op ¾ kracht. Goed roeren en telkens met 30 sec. verlengen tot u een gladde saus bekomt.

  • Deze perencharlotte is ook heerlijk met een vruchtensaus. Verwarm hiervoor 6 eetl. confituur (bosbessen, frambozen of 4 vruchten) met 1 koffiel. citroensap en 2 eetl. water. Laat afkoelen voor het opdienen. U kan eventueel ook frambozencoulis gebruiken (diepvries, Ringis).
  • Voor de liefhebbers: een likeurglaasje 'Poire Williams' aan de perenbrij toegevoegd, geeft een meer uitgesproken perensmaak en een feestelijk tintje aan uw dessert.
  • Bij gebrek aan een springvorm kan u de charlotte ook in een glazen of porseleinen kom klaarmaken. De dag zelf snijdt u eerst de koekjes gelijk met de peren-bavarois en stort u de charlotte op een schotel. Dat kan heel eenvoudig als u de kom even in warm water houdt. Hou de schotel waarop u de charlotte gaat storten even onder stromend water. Zo kan u de charlotte, indien nodig, nog wat verschuiven.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 341 cal
Vetten 11,8 g
Koolhydraten 50,6 g
Eiwitten 8,1 g

Bron : Colruyt

Keukentermen

A blanc koken
Een taartbodem bakken zonder vulling.
Aanbruinen
Op een matig heet vuur groenten, vlees of vis fruiten.
Aanlengen
Het toevoegen van een vloeistof, bouillon, fond enz... om het gerecht er te laten inkoken.
Aanzuren
Een gerecht op smaak brengen met azijn, citroensap of verjus.
Barderen
Vlees of gevogelte omwikkelen met spek om het uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen
Brideren
Opbinden van gevogelte of wild zodat de vorm tijdens de breiding behouden blijft.
Chemiseren
Het bekleden van een vorm, vb. met gelei.
Crépine
Netvormig buikvlies, meestal van een varken, gebruikt om vleessoorten, zoals gehakt, in te wikkelen. Hierdoor behoud het vlees tijdens het bereden zijn vorm en droogt het niet uit.
Marineren
Vlees, wild of vis gedurende een bepaalde tijd in een marinade leggen. Vlees en vis worden gemarineerd om er een meer uitgesproken smaak aan te geven.
Monteren
Opkloppen van saus met een blokje boter.
Napperen
Een reeds bereide schotel afwerken door er een saus of room over te gieten.
Abricoteren
Een warm gebak met warme abrikozenconfituur bestrijken om het te doen glanzen en de smaak te verbeteren.
Afschuimen
Het schuim en het eventueel naar bovenkomende vet met vuildeeltjes en gestolde eiwitten van een kokende vloeistof met behulp van een schuimspaan afscheppen.
Al dente
Deegwaren beetgaar koken.
Bain-marie
Een kleinere pot wordt in een grotere pot- gevuld met heet water- geplaatst, om zodoende grondstoffen te doen smelten, gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te koken.
Doreren
Deeg insrijken met losgeklopt ei, zodat het mooi bruin kan bakken.
Ebarderen
Het wegknippen van vinnen en het van de graat nemen van vis.
Farceren
De binnenkant van gevogelte of een gebraad of vis of groente vullen met een 'farce' van fijn gehakte ingrediënten.
Gratineren
Het toebereiden van gerechten met een korstje van paneermeel of broodkruim in de oven
Marceren
Het laten doortrekken in een geringe vloeistof. De term wordt meestal gebruikt voor vruchten in alcoholische drank.

Groentenkalender

In de maanden die aangeduid zijn met een zijn de groenten volop bij ons te verkrijgen, en dus aan de voordeligste prijs te koop.

 010203040506070809101112
ajuin       
andijvie   
artisjok        
asperge          
aubergine        
bleekselder        
bloemkool    
boontjes         
broccoli        
courgette         
doperwten          
Groene selder  
knolselder        
komkommer       
kropsla      
maïs          
paprika         
pompoen        
prei     
rapen      
radijs        
rode bietjes   
rode kool     
sla       
snijbonen         
spinazie    
spruiten      
tomaten        
veldsla      
venkel        
wittekool    
wortelen  
 0102 03040506070809101112