Ingrediënten voor 4 personen
- 4 blinde vinken (vogels zonder kop)
- 6 stronken witloof
- 1 ui
- 33 cl Leffe bruin (of ander bruin bier, bv. Grimbergen)
- 350 g ontpitte noordkrieken (bokaal)
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel appelazijn
- 1 blaadje laurier
- 1 takje tijm
- peper en zout
- instantsausbinder
Voorbereiding
5 min.
- Verwijder de harde kern van het witloof en snij in grove stukken.
- Snij de ui in halvemaantjes.
Bereidingswijze
50 min.
De dag voordien
- Verhit de olijfolie in een kookpan en kleur de blinde vinken aan alle zijden. Haal het vlees uit de pan, doe er de ui in en stoof glazig.
- Voeg het vlees weer toe en kruid met laurier, tijm, peper en zout. Overgiet met het bier en laat 15 min. -afgedekt sudderen.
- Voeg het witloof toe. Schep voorzichtig om en laat nog 15 à 20 min. stoven.
De dag zelf
- Verwarm het gerecht. Voeg de noordkrieken, hun sap en wat cider-azijn (naar smaak) toe. Bind lichtjes met instantsausbinder.
Afwerking
Heerlijk met gekookte aardappelen.
Bijpassende drank
- Monferrato
- D.O.C. Dolcetto Castello del Poggio
- Piemonte Italië
- Vino Nobile di Montepulciano
- D.O.C.G. Loggia delle Sassaie
- Toscana Italië