Hoofdgerecht

Vis

Zalm met venkel en gedroogde tomaten

Ingrediënten voor 4 personen

Zalm met venkel en gedroogde tomaten, recept van Colruyt
  • 4 Atlantische zalmhaasjes
  • 12 gedroogde tomaten
  • 2 venkelknollen
  • 1 sjalot
  • 2 citroenen
  • 1 eetl. citroensap
  • 2.5 dl visbouillon (1 blokje visbouillon opgelost in 2,5 dl heet water)
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 eetl. boter
  • 1 dl room
  • 3 eetl. pastis (of cognac)
  • 8 takjes tijm (vers)
  • 1 koffiel. oregano (gedroogd)
  • ½ koffiel. tijm (gedroogd)
  • 1 mespunt cayennepeper
  • peper en zout

Voorbereiding

  1. Snij de gedroogde tomaten in fijne reepjes en laat een uurtje weken in de pastis (of cognac).
  2. Snipper de sjalot fijn.
  3. Snij de 2 citroenen in fijne schijfjes.
  4. Snij de venkel in fijne reepjes. Hou het groen apart voor de versiering.

Bereidingswijze   40 min.

  1. Schik de diepgevroren zalm in een ovenschotel, leg er de schijfjes citroen op en leg er de takjes verse tijm tussen. Kruid met peper en zout en giet er de visbouillon over. Dek af met een vel aluminiumfolie (prik er in het midden een gaatje in zodat de stoom kan ontsnappen) en schuif gedurende 35 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.
  2. Smelt 2 eetl. boter en bak de sjalot gedurende 1 min. Voeg de reepjes venkel toe, de oregano, de tijm en de cayennepeper. Verkruimel er het blokje groentebouillon over en giet er 6 à 8 eetl. water over. Dek af en laat 15 min. sudderen.
  3. Voeg de room toe aan de venkel en mix fijn. Voeg de reepjes gedroogde tomaat in de pastis (of de cognac) toe en laat nog 2 min. zachtjes sudderen. Breng indien nodig op smaak met peper, zout en eventueel 1 eetl. citroensap.

Afwerking

Dien op met verse tagliatelle. Schik de pasta rond de zalmfilet en lepel er de saus over. Versier met wat venkelgroen.

Bijpassende drank

  • La Tuilerie
  • A.C. Pouilly-Fumé

Aangenaam fruitige en harmonieuze loirewijn (buur van Sancerre). Zijn delicaat rokerige boeket heeft hij van de sauvignondruif.


  • Inycon Chardonnay
  • IGT Bianco di Sicilia Italië

Droge witte wijn uit Sicilië. Briljante geelgroene kleur. Geuren van exotisch fruit, bloemen en room. Sappig, rond en met lichte houttoets.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 570 cal
Koolhydraten 7,1 g
Eiwitten 33 g
Vetten 43,8 g

Bron : Colruyt