Ingrediënten voor 4 personen
- 4 visvinkjes van zalm en kabeljauw
- 2 wortelen
- 800 g aardappelen
- 1 ui
- 390 g artisjokbodems
- 1 onbehandelde citroen (bio)
- 1 ei
- 2 eetl. boter
- 2 rollen bladerdeeg
- 2 dl visfond
- nootmuskaat
- peper en zout
- instantsausbinder
Voorbereiding
- Laat de visvinkjes ontdooien.
- Laat de vellen bladerdeeg 15 min. ontdooien. Rol uit tot ongeveer het dubbele volume en snij elk vel in 2.
- Rasp de wortelen.
- Rasp ⅓ van de citroenschil en pers de citroen.
- Klop het ei los.
- Laat de artisjokbodems uitlekken.
- Snipper de ui fijn.
Bereidingswijze
10 min. + 30 min. in de oven
- Smelt 1 eetl. boter in een pan en stoof de fijngesnipperde ui glazig. Voeg de wortelen toe en laat nog 2 min. sudderen. Kruid met peper en zout.
- Leg een visvinkje op elk stuk bladerdeeg en verdeel er de mengeling van wortel en ui over. Plooi het bladerdeeg dicht en druk de kanten aan. Strijk in met het losgeklopte ei, leg op een ingevette ovenplaat en schuif 30 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven. Dek af met aluminiumfolie.
- Kook ondertussen de aardappelen in 20 min. gaar in lichtgezouten water. Voeg de laatste 8 min. de artisjokbodems toe. Giet af, laat even drogen en pureer. Voeg een nootje boter toe en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Giet de visfond in de kookpan van de worteltjes, voeg het citroensap en de citroenreepjes toe en laat 8 min. inkoken. Bind eventueel met instantsausbinder.
Afwerking
Leg een visvinkje op elk bord. Dien op met een bolletje artisjokpuree en
lepel er citroensaus rond.
Bijpassende drank
- Pinot blanc
- Rudisbourg A.C. Alsace
Fris fruitig en aangename witte wijn, met typisch boeket.
- Château Petit Roubié
- Picpoul de Pinet A.C. Coteaux du Languedoc
Droge witte biowijn, met heerlijke fruitaroma's. Lang en zacht van smaak,
ietwat nerveus. Jong en koel opdienen.