Hoofdgerecht

Vlees / Runds

Chateaubriand met een geitenkaassausje

Ingrediënten voor 4 personen

Chateaubriand met een geitenkaassausje, recept van Colruyt
  • 4 biefstukken chateaubriand (beenhouwerij)
  • 200 g erwten (diepvries)
  • 600 g wortelen
  • 25 blaadjes basilicum (vers)
  • 700 g aardappelen
  • 2 sjalotten
  • 100 g verse geitenkaas
  • 2 dl groentebouillon (½ blokje opgelost in 2 dl heet water)
  • 2 dl vleesbouillon (½ blokje opgelost in 2 dl heet water)
  • 2 eetl. olijfolie
  • ½ koffiel. tijm (gedroogd)
  • mixed pepper selection (molen)
  • zout

Voorbereiding   20 min.

  1. Schil de aardappelen en kook 20 min. gaar in lichtgezouten water. Snij daarna in blokjes.
  2. Snij intussen de wortelen in schijfjes.
  3. Snipper de sjalotten fijn.

Bereidingswijze   20 min.

  1. Verhit 1 eetl. olijfolie in een kookpot en bak de fijngesnipperde sjalotten glazig. Voeg de wortelschijfjes en diepgevroren erwten toe en kruid met de tijm. Giet er de groentebouillon over. Zet het deksel op de kookpot en laat 10 min. sudderen.
  2. Verhit ondertussen 1 eetl. olijfolie in een braadpan en bak het vlees 2 min. aan elke kant op een hevig vuur. Kruid met pepermix en zout. Zet het vuur lager en laat nog 2 min. bakken.
  3. Scheur de basilicumblaadjes. Bewaar enkele blaadjes voor de afwerking.
  4. Haal het vlees uit de pan en hou warm. Blus de pan met de vleesbouillon. Laat er de geitenkaas in smelten, kruid met pepermix en zout en laat 2 min. koken. Roer er daarna de fijngesneden basilicumblaadjes onder.
  5. Bak ondertussen de aardappelblokjes 3 min. goudbruin in de frituurpan op 175 °C.

Afwerking

Verdeel het vlees over de borden, samen met de erwten en wortelen. Lepel wat geitenkaassaus over het vlees en versier met een blaadje basilicum. Geef er de gefrituurde aardappelblokjes bij.

Tip Rundvlees bakken naar smaak

Bak rundvlees zoals biefstuk en tournedos eerst aan elke kant bruin op een hevig vuur en laat daarna op een lager vuur bakken naargelang uw smaak:

  • Saignant: 2 min.
  • A point: 6 à 7 min.
  • Goed doorbakken: 8 à 9 min.
Voor diepvriesvlees

Laat diepgevroren biefstuk chateaubriand oppervlakkig ontdooien en dep goed droog.

Bijpassende drank

  • Hardys Stamp of Australia
  • Shiraz-Cabernet Sauvignon
  • Australië

  • Las Mulas Cabernet
  • Sauvignon Reserve
  • Chili

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 537 cal
Koolhydraten 42 g
Eiwitten 51 g
Vetten 16 g
Suikers 9,2 g
Vezels 10,2 g

Bron : Colruyt

Keukentermen

A blanc koken
Een taartbodem bakken zonder vulling.
Aanbruinen
Op een matig heet vuur groenten, vlees of vis fruiten.
Aanlengen
Het toevoegen van een vloeistof, bouillon, fond enz... om het gerecht er te laten inkoken.
Aanzuren
Een gerecht op smaak brengen met azijn, citroensap of verjus.
Barderen
Vlees of gevogelte omwikkelen met spek om het uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen
Brideren
Opbinden van gevogelte of wild zodat de vorm tijdens de breiding behouden blijft.
Chemiseren
Het bekleden van een vorm, vb. met gelei.
Crépine
Netvormig buikvlies, meestal van een varken, gebruikt om vleessoorten, zoals gehakt, in te wikkelen. Hierdoor behoud het vlees tijdens het bereden zijn vorm en droogt het niet uit.
Marineren
Vlees, wild of vis gedurende een bepaalde tijd in een marinade leggen. Vlees en vis worden gemarineerd om er een meer uitgesproken smaak aan te geven.
Monteren
Opkloppen van saus met een blokje boter.
Napperen
Een reeds bereide schotel afwerken door er een saus of room over te gieten.
Abricoteren
Een warm gebak met warme abrikozenconfituur bestrijken om het te doen glanzen en de smaak te verbeteren.
Afschuimen
Het schuim en het eventueel naar bovenkomende vet met vuildeeltjes en gestolde eiwitten van een kokende vloeistof met behulp van een schuimspaan afscheppen.
Al dente
Deegwaren beetgaar koken.
Bain-marie
Een kleinere pot wordt in een grotere pot- gevuld met heet water- geplaatst, om zodoende grondstoffen te doen smelten, gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te koken.
Doreren
Deeg insrijken met losgeklopt ei, zodat het mooi bruin kan bakken.
Ebarderen
Het wegknippen van vinnen en het van de graat nemen van vis.
Farceren
De binnenkant van gevogelte of een gebraad of vis of groente vullen met een 'farce' van fijn gehakte ingrediënten.
Gratineren
Het toebereiden van gerechten met een korstje van paneermeel of broodkruim in de oven
Marceren
Het laten doortrekken in een geringe vloeistof. De term wordt meestal gebruikt voor vruchten in alcoholische drank.

Groentenkalender

In de maanden die aangeduid zijn met een zijn de groenten volop bij ons te verkrijgen, en dus aan de voordeligste prijs te koop.

 010203040506070809101112
ajuin       
andijvie   
artisjok        
asperge          
aubergine        
bleekselder        
bloemkool    
boontjes         
broccoli        
courgette         
doperwten          
Groene selder  
knolselder        
komkommer       
kropsla      
maïs          
paprika         
pompoen        
prei     
rapen      
radijs        
rode bietjes   
rode kool     
sla       
snijbonen         
spinazie    
spruiten      
tomaten        
veldsla      
venkel        
wittekool    
wortelen  
 0102 03040506070809101112