Hoofdgerecht

Vis / Schaal- en schelpdieren

Gestoomde scampi's en schelvis met tomatensaus

Ingrediënten voor 4 personen

Gestoomde scampi's en schelvis met tomatensaus, recept van Colruyt
  • 300 g kleine, gepelde rauwe scampi’s (diepvries)
  • 4 stukken schelvisfilet (diepvries)
  • 3 porties kervel (diepvries)
  • 800 g aardappelen
  • 6 trostomaten (grote)
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 blokje tuinkruidenbouillon
  • ½ citroen
  • 12 eetl. magere verse kaas (plattekaas)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 plantje basilicum
  • 1 blaadje laurier
  • peper en zout

Voorbereiding

  1. Laat de kervelbolletjes ontdooien.
  2. Snipper de look en de basilicumblaadjes fijn.
  3. Dompel de tomaten 10 sec. onder in kokend water, pel ze en snij in kleine blokjes. Meng de tomatenblokjes met de look, het basilicum, de olijfolie, peper en zout.
  4. Schil de aardappelen en snij in stukken.
  5. Snij de citroen in schijfjes.

Bereidingswijze   25 min.

  1. Kook de aardappelen gaar, giet af en pureer. Meng met de kervel en de plattekaas en kruid met peper en zout. Dek af en hou warm.
  2. Breng 0,5 L water aan de kook, samen met de schijfjes citroen, het bouillonblokje en het blaadje laurier. Plaats de diepgevroren schelvisfilets in een stoommandje, of op een rooster boven de pan, en laat stomen. Voeg na 5 min. de diepgevroren scampi's toe en laat nog ± 10 min. stomen.
  3. Verwarm de tomatenmengeling.

Afwerking

Serveer de gestoomde schelvis en scampi's met de kervelpuree en de tomatensaus.

Tip Stoommethodes

Stomen kan u op verschillende manieren. Zo kan u simpelweg een rooster (of een vergiet in roestvrij staal) op een kookpan leggen, waarop u dan uw groenten of vis schikt. Ook het 'stoombloempje' is eenvoudig, niet duur en erg handig: u plaatst het in een kookpan (het bloempje staat op pootjes) en het stoombloempje past zich aan elke diameter aan.

Zorg er altijd voor dat u uw kookpan goed afdekt, zodat de stoom kan circuleren. Wie vaak stoomt, kan een elektrische stoomkoker gebruiken. U stapelt meerdere ingrediënten boven elkaar en stoomt ze tegelijk.

Bijpassende drank

  • Tarapaca
  • Sauvignon Blanc Chili

  • Domaine La Grande Blanche
  • A.C. Côtes de Provence

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 371 cal
Koolhydraten 38,6 g
Eiwitten 45,6 g
Vetten 3,8 g

Bron : Colruyt

Keukentermen

A blanc koken
Een taartbodem bakken zonder vulling.
Aanbruinen
Op een matig heet vuur groenten, vlees of vis fruiten.
Aanlengen
Het toevoegen van een vloeistof, bouillon, fond enz... om het gerecht er te laten inkoken.
Aanzuren
Een gerecht op smaak brengen met azijn, citroensap of verjus.
Barderen
Vlees of gevogelte omwikkelen met spek om het uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen
Brideren
Opbinden van gevogelte of wild zodat de vorm tijdens de breiding behouden blijft.
Chemiseren
Het bekleden van een vorm, vb. met gelei.
Crépine
Netvormig buikvlies, meestal van een varken, gebruikt om vleessoorten, zoals gehakt, in te wikkelen. Hierdoor behoud het vlees tijdens het bereden zijn vorm en droogt het niet uit.
Marineren
Vlees, wild of vis gedurende een bepaalde tijd in een marinade leggen. Vlees en vis worden gemarineerd om er een meer uitgesproken smaak aan te geven.
Monteren
Opkloppen van saus met een blokje boter.
Napperen
Een reeds bereide schotel afwerken door er een saus of room over te gieten.
Abricoteren
Een warm gebak met warme abrikozenconfituur bestrijken om het te doen glanzen en de smaak te verbeteren.
Afschuimen
Het schuim en het eventueel naar bovenkomende vet met vuildeeltjes en gestolde eiwitten van een kokende vloeistof met behulp van een schuimspaan afscheppen.
Al dente
Deegwaren beetgaar koken.
Bain-marie
Een kleinere pot wordt in een grotere pot- gevuld met heet water- geplaatst, om zodoende grondstoffen te doen smelten, gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te koken.
Doreren
Deeg insrijken met losgeklopt ei, zodat het mooi bruin kan bakken.
Ebarderen
Het wegknippen van vinnen en het van de graat nemen van vis.
Farceren
De binnenkant van gevogelte of een gebraad of vis of groente vullen met een 'farce' van fijn gehakte ingrediënten.
Gratineren
Het toebereiden van gerechten met een korstje van paneermeel of broodkruim in de oven
Marceren
Het laten doortrekken in een geringe vloeistof. De term wordt meestal gebruikt voor vruchten in alcoholische drank.

Groentenkalender

In de maanden die aangeduid zijn met een zijn de groenten volop bij ons te verkrijgen, en dus aan de voordeligste prijs te koop.

 010203040506070809101112
ajuin       
andijvie   
artisjok        
asperge          
aubergine        
bleekselder        
bloemkool    
boontjes         
broccoli        
courgette         
doperwten          
Groene selder  
knolselder        
komkommer       
kropsla      
maïs          
paprika         
pompoen        
prei     
rapen      
radijs        
rode bietjes   
rode kool     
sla       
snijbonen         
spinazie    
spruiten      
tomaten        
veldsla      
venkel        
wittekool    
wortelen  
 0102 03040506070809101112