Hoofdgerecht

Vis

Zalmforel op een bedje van oesterzwammen

Ingrediënten voor 4 personen

Zalmforel op een bedje van oesterzwammen, recept van Colruyt
  • 4 zalmforellen
  • 500 g oesterzwammen
  • 200 g half gedroogde tomaten (versmarkt) + 4 eetl. olie uit de verpakking
  • 6 blaadjes basilicum
  • peper en zout

Voorbereiding

  1. Scheur de oesterzwammen in reepjes.
  2. Scheur het basilicum in stukjes.

Bereidingswijze   30 min.

  1. Schik de reepjes oesterzwam in een brede ovenschotel.
  2. Verdeel er de halfgedroogde tomaatjes over.
  3. Schik de stukken diepgevroren zalmforel op de oesterzwammen en tomaatjes, met de velkant naar boven. Overgiet met 4 eetl. olie uit de verpakking van de tomaatjes. Kruid met peper en zout.
  4. Schuif in een op 200 °C voorverwarmde oven gedurende 25 à 30 min.
  5. Haal de vis uit de schotel en voeg het basilicum toe aan de oesterzwammen en tomaten.

Afwerking

Geef er een gevulde aardappel of verse pasta bij.

Tip

Dit gerecht is ook lekker op de barbecue. Verdeel de ingrediënten in individuele grillschaaltjes. Plaats op de barbecue en dek de schaaltjes af (of sluit het deksel van uw barbecue).

Bijpassende drank

  • Pinot Blanc Réserve Particulière
  • A.C. Alsace Wolfberger

Heerlijk ronde witte wijn met een droge en elegante smaak en mooie aroma’s van rijp fruit en bloemen.


  • Mâcon-Villages A.C. Grande Réserve
  • Cave de Viré

Droge en fruitige witte bourgogne met een heerlijke bloemetjesneus. Deze heel aangename wijn komt uit de wijngemeente Mâcon-Viré en wordt gemaakt van alleen chardonnay.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 482 cal
Koolhydraten 9,8 g
Eiwitten 42,2 g
Vetten 30,7 g

Bron : Colruyt

Keukentermen

A blanc koken
Een taartbodem bakken zonder vulling.
Aanbruinen
Op een matig heet vuur groenten, vlees of vis fruiten.
Aanlengen
Het toevoegen van een vloeistof, bouillon, fond enz... om het gerecht er te laten inkoken.
Aanzuren
Een gerecht op smaak brengen met azijn, citroensap of verjus.
Barderen
Vlees of gevogelte omwikkelen met spek om het uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen
Brideren
Opbinden van gevogelte of wild zodat de vorm tijdens de breiding behouden blijft.
Chemiseren
Het bekleden van een vorm, vb. met gelei.
Crépine
Netvormig buikvlies, meestal van een varken, gebruikt om vleessoorten, zoals gehakt, in te wikkelen. Hierdoor behoud het vlees tijdens het bereden zijn vorm en droogt het niet uit.
Marineren
Vlees, wild of vis gedurende een bepaalde tijd in een marinade leggen. Vlees en vis worden gemarineerd om er een meer uitgesproken smaak aan te geven.
Monteren
Opkloppen van saus met een blokje boter.
Napperen
Een reeds bereide schotel afwerken door er een saus of room over te gieten.
Abricoteren
Een warm gebak met warme abrikozenconfituur bestrijken om het te doen glanzen en de smaak te verbeteren.
Afschuimen
Het schuim en het eventueel naar bovenkomende vet met vuildeeltjes en gestolde eiwitten van een kokende vloeistof met behulp van een schuimspaan afscheppen.
Al dente
Deegwaren beetgaar koken.
Bain-marie
Een kleinere pot wordt in een grotere pot- gevuld met heet water- geplaatst, om zodoende grondstoffen te doen smelten, gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te koken.
Doreren
Deeg insrijken met losgeklopt ei, zodat het mooi bruin kan bakken.
Ebarderen
Het wegknippen van vinnen en het van de graat nemen van vis.
Farceren
De binnenkant van gevogelte of een gebraad of vis of groente vullen met een 'farce' van fijn gehakte ingrediënten.
Gratineren
Het toebereiden van gerechten met een korstje van paneermeel of broodkruim in de oven
Marceren
Het laten doortrekken in een geringe vloeistof. De term wordt meestal gebruikt voor vruchten in alcoholische drank.

Groentenkalender

In de maanden die aangeduid zijn met een zijn de groenten volop bij ons te verkrijgen, en dus aan de voordeligste prijs te koop.

 010203040506070809101112
ajuin       
andijvie   
artisjok        
asperge          
aubergine        
bleekselder        
bloemkool    
boontjes         
broccoli        
courgette         
doperwten          
Groene selder  
knolselder        
komkommer       
kropsla      
maïs          
paprika         
pompoen        
prei     
rapen      
radijs        
rode bietjes   
rode kool     
sla       
snijbonen         
spinazie    
spruiten      
tomaten        
veldsla      
venkel        
wittekool    
wortelen  
 0102 03040506070809101112