Hoofdgerecht

Vlees / Runds

Vlaamse pot-au-feu

Ingrediënten voor 4 personen

Vlaamse pot-au-feu, recept van Colruyt
  • 1 kg runderstoofvlees
  • 300 g schorseneren
  • 150 g spruiten (vers of diepvries)
  • 4 wortelen
  • 33 cl blond abdijbier (bv. Postel)
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 tl. tijm
  • peper en zout
  • instantsausbinder
  • bijgerecht : natuuraardappelen

Voorbereiding

Snij de wortelen in stukken.

Bereidingswijze   5 min. + 1 u 45 min. à 2 u kooktijd, de dag voordien

  1. Breng het abdijbier tot aan het kookpunt en voeg het stoofvlees toe. Kruid met de tijm, de laurier, peper en zout. Dek af en laat 1 u. 30 min. sudderen.
  2. Schep af en toe het schuim weg met een schuimspaan.
  3. Voeg de stukjes wortel, de diepgevroren schorseneren en de spruitjes toe.
  4. Laat nog 15 à 30 min. sudderen. Het vlees moet goed gaar zijn. Zet koel weg.
  5. De dag zelf
  6. Verwarm de stoofschotel op een zacht vuur. Bind naar smaak met instantsausbinder. Kruid indien nodig bij met peper en zout.

Afwerking

Dien op met natuuraardappelen.

Tip

  • Ook lekker met varkensstoofvlees.
  • U kan de aardappelen ook in de stoofpot verwerken. Kies dan wel vastkokende aardappelen (bV. nicola) wanneer u de stoofschotel opwarmt. Laat dan nog 15 à 20 min. sudderen tot ze gaar zijn.
  • U kan ook ± 150 g blokjes gerookt spek mee stoven, voor de smaak.
  • Laat uw stoofschotel altijd zachtjes pruttelen. Hevig koken is uit den boze: het vlees wordt niet zo mals en de smaakstoffen gaan verloren.

Bijpassende drank

  • Piana del Sole,
  • D.O.C. Brindisi Rosso, Italië

  • Postel Blond

Belgisch abdijbier van hoge gisting (7 % vol.), met zuivere en fruitige aroma's (druiven, sinaas). Aangenaam zachte smaak, met droge hopachtige wort.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 368 cal
Koolhydraten 15,9 g
Eiwitten 60,5 g
Vetten 3,5 g

Bron : Colruyt