Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg runderstoofvlees
- 300 g schorseneren
- 150 g spruiten (vers of diepvries)
- 4 wortelen
- 33 cl blond abdijbier (bv. Postel)
- 2 blaadjes laurier
- 1 tl. tijm
- peper en zout
- instantsausbinder
- bijgerecht : natuuraardappelen
Voorbereiding
Snij de wortelen in stukken.
Bereidingswijze
5 min. + 1 u 45 min. à 2 u kooktijd, de dag voordien
- Breng het abdijbier tot aan het kookpunt en voeg het stoofvlees toe. Kruid met de tijm, de laurier, peper en zout. Dek af en laat 1 u. 30 min. sudderen.
- Schep af en toe het schuim weg met een schuimspaan.
- Voeg de stukjes wortel, de diepgevroren schorseneren en de spruitjes toe.
- Laat nog 15 à 30 min. sudderen. Het vlees moet goed gaar zijn. Zet koel weg.
- De dag zelf
- Verwarm de stoofschotel op een zacht vuur. Bind naar smaak met instantsausbinder. Kruid indien nodig bij met peper en zout.
Afwerking
Dien op met natuuraardappelen.
Tip
- Ook lekker met varkensstoofvlees.
- U kan de aardappelen ook in de stoofpot verwerken. Kies dan wel vastkokende aardappelen (bV. nicola) wanneer u de stoofschotel opwarmt. Laat dan nog 15 à 20 min. sudderen tot ze gaar zijn.
- U kan ook ± 150 g blokjes gerookt spek mee stoven, voor de smaak.
- Laat uw stoofschotel altijd zachtjes pruttelen. Hevig koken is uit den boze: het vlees wordt niet zo mals en de smaakstoffen gaan verloren.
Bijpassende drank
- Piana del Sole,
- D.O.C. Brindisi Rosso, Italië
Belgisch abdijbier van hoge gisting (7 % vol.), met zuivere en fruitige aroma's (druiven, sinaas). Aangenaam zachte smaak, met droge hopachtige wort.