Hoofdgerecht

Vlees / Varken

Lomo met ui in spekjasje en puree van zoete aardappel

Ingrediënten voor 4 personen

Lomo met ui in spekjasje en puree van zoete aardappel, recept van Colruyt
  • 4 lomo reserva negra
  • 8 sneden gerookt spek
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 750 g zoete aardappelen
  • 2 rode uien
  • 1,5 el boter
  • 1 dl lichte room + 3 eetl.
  • 2 el geraspte parmazan
  • 2 dl kalfsfond
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Voorbereiding   30 min.

  1. Schil de zoete aardappelen en snij in stukken. Kook ± 20 min. gaar in lichtgezouten water.
  2. Snij ondertussen de rode uien in schijven van 1 cm dik (u hebt 8 schijven nodig).
  3. Smelt 1 eetl. boter in een braadpan en bak de uien 3 min. aan elke kant. Rol elke schijf ui in 1 sneetje gerookt spek.
  4. Smeer een ovenschotel in met 1/2 eetl. boter en leg er de uien met spek in.
  5. Verwarm de oven 10 min. voor op 200 °C.
  6. Giet de zoete aardappelen af en pureer. Meng er 3 eetl. lichte room en de geraspte parmezaan onder. Kruid naar smaak met peper en zout.
  7. Verdeel de puree over de uien met spek en garneer elk torentje met een takje verse rozemarijn dat u in 2 cm gesneden hebt. Hou de rest van de puree apart.

Bereidingswijze   30 min.

  1. Zet de ovenschotel met de pureetorentjes 15 min. in de voorverwarmde oven.
  2. Verhit ondertussen de olijfolie in een braadpan en bak de medaillons op een hevig vuur goudbruin aan beide kanten. Kruid met peper en zout en laat ± 10 min. verder gaar worden op een zacht vuur. Het vlees moet rosé zijn.
  3. Haal de medaillons uit de braadpan en hou warm. Giet de kalfsfond in de pan en schraap de braadresten los met een houten lepel. Voeg 1 dl room toe en laat 2 à 3 min. hevig koken. Kruid met peper en zout.

Afwerking

Snij de medaillons in sneden en verdeel ze over de borden. Lepel er de saus naast en geef er 1 à 2 torentjes met puree en ui bij. Serveer de rest van de puree apart. Lekker met gestoofde prinsessenboontjes of peultjes

Bijpassende drank

  • Animus D.O.C.
  • Douro Portugal

  • Merlot-Bonarda-Sangiovese, Don Cristobal
  • Mendoza Argentinië

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 739 cal
Koolhydraten 25,2 g
Eiwitten 38,1 g
Vetten 53,8 g

Bron : Colruyt

Keukentermen

A blanc koken
Een taartbodem bakken zonder vulling.
Aanbruinen
Op een matig heet vuur groenten, vlees of vis fruiten.
Aanlengen
Het toevoegen van een vloeistof, bouillon, fond enz... om het gerecht er te laten inkoken.
Aanzuren
Een gerecht op smaak brengen met azijn, citroensap of verjus.
Barderen
Vlees of gevogelte omwikkelen met spek om het uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen
Brideren
Opbinden van gevogelte of wild zodat de vorm tijdens de breiding behouden blijft.
Chemiseren
Het bekleden van een vorm, vb. met gelei.
Crépine
Netvormig buikvlies, meestal van een varken, gebruikt om vleessoorten, zoals gehakt, in te wikkelen. Hierdoor behoud het vlees tijdens het bereden zijn vorm en droogt het niet uit.
Marineren
Vlees, wild of vis gedurende een bepaalde tijd in een marinade leggen. Vlees en vis worden gemarineerd om er een meer uitgesproken smaak aan te geven.
Monteren
Opkloppen van saus met een blokje boter.
Napperen
Een reeds bereide schotel afwerken door er een saus of room over te gieten.
Abricoteren
Een warm gebak met warme abrikozenconfituur bestrijken om het te doen glanzen en de smaak te verbeteren.
Afschuimen
Het schuim en het eventueel naar bovenkomende vet met vuildeeltjes en gestolde eiwitten van een kokende vloeistof met behulp van een schuimspaan afscheppen.
Al dente
Deegwaren beetgaar koken.
Bain-marie
Een kleinere pot wordt in een grotere pot- gevuld met heet water- geplaatst, om zodoende grondstoffen te doen smelten, gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te koken.
Doreren
Deeg insrijken met losgeklopt ei, zodat het mooi bruin kan bakken.
Ebarderen
Het wegknippen van vinnen en het van de graat nemen van vis.
Farceren
De binnenkant van gevogelte of een gebraad of vis of groente vullen met een 'farce' van fijn gehakte ingrediënten.
Gratineren
Het toebereiden van gerechten met een korstje van paneermeel of broodkruim in de oven
Marceren
Het laten doortrekken in een geringe vloeistof. De term wordt meestal gebruikt voor vruchten in alcoholische drank.

Groentenkalender

In de maanden die aangeduid zijn met een zijn de groenten volop bij ons te verkrijgen, en dus aan de voordeligste prijs te koop.

 010203040506070809101112
ajuin       
andijvie   
artisjok        
asperge          
aubergine        
bleekselder        
bloemkool    
boontjes         
broccoli        
courgette         
doperwten          
Groene selder  
knolselder        
komkommer       
kropsla      
maïs          
paprika         
pompoen        
prei     
rapen      
radijs        
rode bietjes   
rode kool     
sla       
snijbonen         
spinazie    
spruiten      
tomaten        
veldsla      
venkel        
wittekool    
wortelen  
 0102 03040506070809101112