Hoofdgerecht

Vlees / wild

Konijn met pruimen

Ingrediënten voor 4 personen

Konijn met pruimen, recept van Colruyt
  • 1 konijn in stukken of 4 à 6 bouten of ruggen
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 200 g champignons
  • 2 stengels witte selder
  • 3 wortelen
  • 4 rode uien
  • 300 g gedroogde ontpitte pruimen
  • 3 sneetjes peperkoek (zonder suikerparels)
  • 3 eetl. olijfolie
  • 3 dl rode wijn
  • 1 eetl. mosterd op traditionele wijze
  • 3 takjes peterselie (vers)
  • 5 jeneverbessen
  • 1 koffiel. tijm (gedroogd)
  • 1 koffiel. Provençaalse kruiden
  • 1 blaadje laurier
  • peper en zout
  • instantsausbinder (facultatief)

Voorbereiding   meer dan 60 min.

  1. Snij de uien in stukken.
  2. Snij de wortelen in blokjes.
  3. Snij de champignons in stukjes.
  4. Snij de selder in kleine blokjes.
  5. Snipper de peterselie fijn.
  6. Bestrijk de peperkoek met de mosterd.

Bereidingswijze   1 u 10 min. de dag voordien + 15 min. de dag zelf

    De dag voordien
  1. Bak het spek zonder toegevoegde vetstof gedurende 5 min. in een kookpot. Schep het uit de kookpot en zet opzij.
  2. Voeg 3 eetl. olijfolie toe aan het braadvet van het spek en bak de konijnendelen aan alle kanten goudbruin gedurende 5 min. Voeg de peperkoek met mosterd toe, alsook de tijm, de Provençaalse kruiden, de laurier, de jeneverbessen, 3 dl rode wijn en 3 dl water (of zoveel water dat het vlees net onderstaat). Kruid met peper en zout en laat 30 min. afgedekt sudderen.
  3. Voeg de uien, de champignons, de wortelen, de selder en de spekjes toe en laat 20 min. afgedekt verder sudderen.
  4. Voeg de ontpitte pruimen toe en laat 10 min. sudderen.
  5. De dag zelf
  6. Verwarm zachtjes, bind de saus eventueel met instantsausbinder en werk af met peterselie.

Afwerking

Serveer met natuuraardappelen of knolselderpuree.

Tip

U kan de wijn ook vervangen door bruin bier (bv. donker tafelbier).

Bijpassende drank

  • Vacqueyras A.C. 'Préférence'
  • Caves Saint-Pierre

Vacqueyras is een van de wijngemeentes in de Côtes du Rhône (dicht bij Châteauneuf-du Pape) met een eigen herkomstbenaming. Dit is een karaktervolle rode wijn met een krachtige, wat kruidige smaak.


  • TorreAldea
  • D.O.C. Rioja

Wijn uit de Riojastreek rond Logroño. Volle, soepele rode wijn met mooi boeket, droog en fruitig.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 1023 cal
Koolhydraten 60,9 g
Eiwitten 65 g
Vetten 51,2 g

Bron : Colruyt