Hoofdgerecht

Vlees / Runds

Lamsrumpsteak in wijnsaus met 3 groenten

Ingrediënten voor 4 personen

Lamsrumpsteak in wijnsaus met 3 groenten, recept van Colruyt
  • 1 kg lamsrumpsteak (beenhouwerij)
  • 3 sjalotten
  • 2 dl rode wijn
  • 2 dl kippenbouillon (1/2 blokje opgelost in 2 dl heet water)
  • 2 eetl. boter
  • instantsausbinder
  • peper en zout
  • Voor de groentebereiding:
  • 4 tomaten (niet te rijp)
  • 250 g champignons
  • 200 g zeer fijne prinsessenbonen (diepvries)
  • 8 sneetjes gerookt spek (flinterdun)
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. boter
  • 1 eetl. peterselie (vers) (fijngesnipperd)
  • citroen (sap)
  • peper en zout

Voorbereiding kan enkele uren voordien

  1. Maak vooraf alles klaar voor de groentebereiding. Kook de diepgevroren prinsessenbonen gaar gedurende ± 10 min. in gezouten water (zonder deksel)(zie tip 1)
  2. Giet ze af en rol in elk sneetje gerookt spek ongeveer 8 boontjes. Schik ze naast elkaar in een kookpan (zonder vetstof).
  3. Snij de champignons in schijfjes. Besprenkel met citroensap en kruid met peper en zout. Stoof ze gedurende ± 5 min. in 1 eetl. boter (zie tip 2). Werk af met 1 eetl. fijngesnipperde peterselie.
  4. Snij een hoedje van de tomaten en haal ze uit. Kruid de holle tomaten met peper en zout en vul ze met de uitgelekte, gestoofde champignons. Bestrijk een ovenschotel met olijfolie en schik er de tomaten in.

Bereidingswijze   50 min.

  1. Zet de schotel met de gevulde tomaten gedurende 20 min. in de voorverwarmde oven op 175 °C.
  2. Zet de pan met de boontjes op een heel zacht vuur zodat het spek tijdens het verwarmen smelt, maar niet bakt (zie tip 3).
  3. Laat 2 eetl. boter heet worden in een braadpan en bak er gedurende 5 min. de lamsrumpsteaks in. Draai het vlees om en voeg de fijngesnipperde sjalotten toe. Laat nog 5 min. bakken. Kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en hou het warm.
  4. Giet de rode wijn en de kippenbouillon in de braadpan en laat gedurende 3 min. hevig koken. Zeef de saus en giet ze in een pan. Bind met instantsausbinder.

Afwerking

Dien op met hertoginnenaardappeltjes of kroketten.

Tip Microgolfoven

  1. Kook de diepgevroren prinsessenbonen in wat lichtgezouten water (afgedekt gedurende 5 min. op volle kracht).
  2. Besprenkel de champignonschijfjes met citroensap en kruid met peper en zout. Zet afgedekt gedurende 5 min. op volle kracht.
  3. Laat afgedekt ± 5 min. verwarmen op halve kracht.
Voor Diepvriesvlees
  1. Voorbereiding: laat het vlees licht ontdooien.
  2. Stap 3: bak het vlees 7 min. aan elke kant.
  3. Dit recept kan ook worden gebruikt voor het bereiden van lamsfilets uit de diepvriesafdeling (afkomstig van de rug).

Bijpassende drank

  • Château de Pierreux
  • A.C. Brouilly

Heel mooie Cru van de Beaujolais met een Bourgognestijl. Klassewijn, fruitig en elegant.


  • Beneventano Aglianico I.G.T.
  • Farnese Italië

Pittige rode wijn gemaakt van 100 % aglianico, een oude en lokale druif uit de wijnstreek Benevento (in de buurt van Napels). De wijn rijpte 8 maanden in eiken vaten. Hij heeft een jonge, dieprode kleur met een paarse rand. In het uitbundige boeket zitten rijp rood fruit, kruiden en een mooie vanilletoets (van de houtrijping). Heel volle en vlezige aanzet, gevolgd door veel fruit. Vrij lange afdronk met duidelijk aanwezige, maar soepele tannines.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 591 cal
Koolhydraten 8,7 g
Eiwitten 61,8 g
Vetten 30,4 g

Bron : Colruyt