Ingrediënten voor 4 personen
- 4 sneden gekookte ham (bv. Grand Cru of hoeveham, ± 0,5 cm dik)
- 800 g witloof
- 1 fles Corsendonk Agnus Tripel (abdijbier)
- 4 sneden Affligem-kaas
- 2 eetl. boter
- instantsausbinder voor bruine sausen
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereidingswijze
25 min.
- Verhit de boter in een brede kookpan en kleur er de witloofstronken goudbruin in. Blus met een scheutje Corsendonk en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Laat afgedekt op een zacht vuur gedurende ± 20 min. gaar stoven. Voeg tussenin, indien nodig, nog een scheutje bier toe (zodat er altijd wat vocht in de pan blijft).
- Haal het witloof uit de pan en schik het op een vuurvaste schotel. Bedek met de sneetjes Affligem en schuif voor enkele minuten onder de grill tot de kaas lichtjes kleurt.
- Intussen zet u het vuur hoger en u giet er 1,5 dl bier bij. Breng aan de kook en bind lichtjes met instantsausbinder. Breng de saus op smaak met peper en zout. Verwarm tot slot de sneden ham in de saus, op een zacht vuur.
Afwerking
Schik de sneden hesp dubbelgevouwen op een schotel en giet er de saus over. Dien op met het witloof en aardappelpuree.
Bijpassende drank
Blond bier van hoge gisting met hergisting in de fles. De Agnus is een pittig bier (8 % vol.), met een rijke neus en een ronde moutsmaak. Schenken op 8 à 10 °C.
- Abadal Cabernet Franc - Tempranillo
- D.O. Pla de Bages Spanje
Knalrode wijn met een boeket van versgeplukt rood fruit, kersen, gekonfijte sinaasappel en een fijne houttoets (vanille).