Soepen

Koude soep

Gazpacho

Ingrediënten voor 4 personen

Gazpacho, recept van Colruyt
  • 10 tomaten
  • ½ komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 oranje paprika
  • 1 teentje look
  • 1 tl. rode wijnazijn
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 mespuntje pilipili
  • peper en zout
    Voor de olijvencroutons
  • 2 sneetjes oud wit brood
  • 3 eetl. ontpitte zwarte olijven
  • ½ tl. gedroogde oregano
  • 1 snuifje cayennepeper
  • zwarte peper (molen)

Voorbereiding   40 min. + afkoelen, enkele uren vooraf

  1. Snij de paprika’s in 2 en verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten. Snij 1 helft van de rode paprika in blokjes van ½ cm en zet opzij. Leg de andere paprikahelften met de velkant naar boven op een bakplaat en zet 10 à 20 min. onder de ovengrill, tot het vel zwartgeblakerd is. Haal uit de oven en laat afkoelen in een afgesloten plastic zak. Pel de afgekoelde paprika’s en snij daarna in blokjes.
  2. Pel ondertussen de tomaten (dat gaat makkelijk als u ze eerst 10 sec. onderdompelt in kokend water). Verwijder de pitjes en snij in blokjes.
  3. Pers het gepelde teentje knoflook.
  4. Schil ½ komkommer en snij in de breedte in 2. Snij 1 helft in grove stukken. Snij de andere helft middendoor, schraap er met een lepel de zaadlijsten uit en snij in kleine blokjes van 1/2 cm. Meng onder de rauwe paprikablokjes.
  5. Zet opzij.

Bereidingswijze   20 min. Enkele uren vooraf (5 min. + afkoelen)

  1. Mix de blokjes tomaat met de blokjes geroosterde paprika, de grove stukken komkommer, het geperste knoflook, de rodewijnazijn, 2 eetl. olijfolie en 2 dl water.
  2. Kruid met de pilipili, peper en zout. Zet 30 min. goed koel
    Op het moment zelf (20 min.)
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  4. Maak de olijvencroutons: mix de olijven samen met de oregano, de cayennepeper, 2 eetl. olijfolie, zwarte peper en zout tot een gladde pasta. Snij de sneetjes brood in blokjes en meng er de olijvenpasta onder. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe, zodat alle stukjes bedekt zijn met de pasta. Verdeel de blokjes naast elkaar over een bakplaat en bak 8 min. in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en krokant zijn.

Afwerking

Verdeel de goed koude gazpacho over glaasjes, kommetjes of borden en werk af met de blokjes komkommer en paprika en de olijvencroutons.

More Services


Voedingswaarde per persoon

Energy 212 cal
Koolhydraten 20,1 g
Eiwitten 5,8 g
Vetten 12,3 g

Bron : Colruyt