Ingrediënten voor 4 personen
- 12 sint-jokobsnoten zonder koraal
- 2 komkommers
- 2 tomaten
- ⅓ citroen (alleen het sap)
- 2 plantjes verse dille
- 2 uien
- 2 blokjes kippenbouillon opgelost in 7 dl heet water
- 33 cl Brugse Zot (speciaalbier)
- 4 eetl. olijfolie
- peper en zout
Voorbereiding
- Laat de sint-jakobsnoten volledig ontdooien en dep droog.
- Snipper de uien fijn.
- Schil de komkommers en snij in stukken.
- Snipper het plantje dille fijn (hou 4 takjes apart voor de versiering).
- Pel de tomaten (dat gaat makkelijk als u ze 10 sec. onderdompelt in kokend water). Verwijder de pitjes en snij in blokjes. Meng met 2 eetl. olijfolie, het citroensap en de fijngesnipperde dille. Breng op smaak met peper en zout.
Bereidingswijze
25 min.
- Breng de kippenbouillon samen met het bier aan de kook en voeg de stukken komkommer en de fijngesnipperde ui toe. Laat 15 min. afgedekt sudderen op een zacht vuur.
- Mix tot een gladde soep en laat volledig afkoelen.
- Verhit ondertussen 2 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de sint-jakobsnoten ±2 min. aan elke kant. Kruid met peper en zout.
Afwerking
Giet de koude komkommersoep in diepe borden. Verdeel er in het midden de tomaten-mengeling over en garneer met een takje dille. Schik er de sint-jakobsnoten rond.
Bijpassende drank
Brugse Zot is een Belgisch bier van hoge gisting dat gebrouwen door Brouwerij De Halve Maan in Brugge.