Ingrediënten voor 4 personen
- 5 pladijsfilets
- 100 gram gerookte zalm
- 1 eiwit
- 2 dl lichte room (15 %)
- 6 takjes bieslook
- 1 gelatineblaadje (1,6 g/stuk)
- 1 halve citroen
- 1 eetlepel peterselie (fijngesnipperd)
- 1 koffielepel dragon
- cayennepeper, tijm, laurier
- peper en zout
Bereidingswijze
20 min. - de dag voordien
- Breng 1 L water aan de kook met 1 eetl. citroensap, tijm, laurier, peper en zout. Leg er de diepgevroren pladijsfilets in en breng tot net onder het kookpunt. Neem na 2 min. van het vuur en laat nog 5 min. staan, zodat de vis gaar wordt.
- Schep dan de vis uit het kookvocht en laat uitlekken. Doe de vis samen met 3 eetl. lichte room en 1,5 eetl. citroensap in een hoge pot en mix fijn.
- Week het gelatineblaadje gedurende enkele min. in een kom koud water.
- Knijp goed uit, los op in 2 eetl. heet kookvocht en mix dit onder de vis. Klop het eiwit zeer stijf en meng voorzichtig onder het vismengsel (indien nodig eerst wat laten afkoelen). Breng op smaak met peper, zout en cayennepeper.
- Bedek de bodem en de wanden van de 4 kommetjes met reepjes gerookte zalm (ze moeten niet volledig aaneensluiten; wat ruimte tussenin geeft achteraf een mooi effect). Verdeel het vismengsel over de kommetjes. Dek af en laat tot 's anderendaags opstijven in de koelkast.
- Bereid de dragonsaus:
meng de rest van de lichte room met 1,5 eetl. citroensap, 1 eetl. fijngesnipperde peterselie en 1 koffiel. dragon (niet kloppen, anders wordt de saus te dik).
Afwerking
De dag zelf
Stort op elk bord een kommetje bavarois (indien nodig de randen eerst wat losmaken). Versier met een schijfje citroen, een kerstomaatje en wat tuinkers. Geef er de saus apart bij en voorzie ook wat stokbrood.