Bieslook - pijpgras

Allium schoenoprasum

Bieslook Allium schoenoprasum, ook soms pijpgras genoemd behoort tot de lookfamilie (Alliaceae) en is dus verwant aan bolgewassen zoals ui, prei, knoflook en dergelijke. Het is een vaste plant afkomstig uit Europa en Noord-Azië. Bloeit in juni-juli, in blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor.

Dit soort planten zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat ze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere 'bol' vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.

Een gemakkelijk en snelgroeiend winterhard, overblijvend kruid dat als keukenkruid wordt gebruikt. Het heeft een zachte uiensmaak en word veel gebruikt in soepen, slaatjes, eier-, vlees-, kaas- en aardappelgerechten. Kan gemakkelijk in potjes worden geteeld, zelfs op de vensterbank van de keuken.

De plant is pollenvormend (syn. voor zodevormend), en heeft in de familie de kleinste bolletjes, die echter volkomen gelijkwaardig zijn aan de in vergelijking reusachtige bollen van Amarylis.

Zaai in een warme omgeving van minimaal 18°C. In kweeksets of in potjes. Kweek ze verder op in de potjes, of plant ze ter plaatse als de grond warm genoeg is.

OPGELET: hou bieslook voldoende vochtig tijdens de opkweek.

Eenvoudiger is het om oudere planten (pollen) uit de grond te nemen en te scheuren in stukken van 6-10 groeipunten en dan opnieuw te planten.

In de winter sterven ze bovengronds af, maar komen in de lente terug. Verwijder de bloeistengels als die verschijnen. (anderzijds, kunnen de bloemhoofdjes ook dienen als garnituur bij gerechten, en zijn ze ook eetbaar.)

Buiten roest die op de blaadjes verschijnt hebben ze over het algemeen geen last van plagen of ziekten. Indien de plant aangetast is kan ze best afgesneden worden tot tegen de grond, de nieuwe jonge scheutjes die daarna verschijnen zijn dan meestal vrij van deze schimmelziekte, dit door hun jeugdige kracht.

Bieslook smaakt in nagenoeg elk gerecht, maar mag nooit meegekookt worden (smaakverlies). Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels. De dikkere stengels hebben de neiging taai te worden.

Bieslook wordt meestal gebruikt als toekruid in diverse salades, soepen, sauzen en andere gerechten. Door het mee te koken verdwijnt de smaak, ook gedroogd verliest het snel z'n aroma.

Bieslook kan je fijngesnippert invriezen, drogen is af te raden omdat het vlug zijn aroma verliest.

De fijngesnipperde blaadjes kan je toevoegen aan eiergerechten, soepen, sauzen en salades ook in ragout en kruidenboter. Ook de bloemen kan men gebruiken, als garnering van schotels of fijngesnippert in salades.

Bieslook blijft niet lang vers, dus meteen verwerken. Bieslook kan men invriezen, dit evenwel fijngesneden. Wie geen tuin heeft kan beter bieslook in potjes kweken of kopen en afsnijden naar behoefte.

Zet bieslook bij uw rozen dat voorkomt sterroetdauw.

De bollen die zich vormen aan de uiteinden van de stengels zijn niet voor consumptie geschikt. Zij hebben een hallucinerende werking en kunnen ernstige concentratie- en erectie-problemen veroorzaken.

Bieslook bevordert de spijsvertering en de stoelgang en is vochtafdrijvend. Het helpt de hoest te kalmeren en verlaagt het bloedsuikergehalte.

Bieslook heeft een gunstig effect op de bloedsomloop en de cholesterol. Het houd de aders elastisch.

Bieslook bevat naast een hoge dosis vitamine C ook de vitaminen A en B.

Waarschuwing

Een overdadig gebruik van bieslook kan slapeloosheid veroorzaken

Leuk om weten

Geschiedenis

Het werd 300 jaar v.C. door de Chinezen al gebruikt en in cultuur gebracht. In oude kruidenboeken staat vermeld dat het 'te veel genuttigd slapeloosheid en troebele ogen veroorzaakt'. Men beweerde ook dat het dronkenschap verdrijft en aanspoort tot onkuisheid.

De Chinezen kenden bieslook toen reeds als keukenkruid maar ze gebruikten het ook als een tegengif bij diverse soorten van vergiftiging!

In de Egyptische cultuur vonden we sporen van het gebruik van bieslook terug, in onze streken werd het echter via de Romeinen ingevoerd. In de 16de eeuw konden we reeds kennismaken met bieslook in onze keuken.

Weetje

Misschien terloops nog even vermelden dat bieslook een uitstekend middel is tegen het meestal niet zo fraaie gevoel na een avondje teveel eten, drinken, feesten .... dus kortom de noodoplossing na een uit de hand gelopen drankfestijn (weg met de kater!!!).

Leuk om weten

Taxonomische indeling
Bieslook
Bloeiende pol bieslook

Bloeiende pol bieslook

Taxonomische indeling
Rijk: Plantea (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Clade: --
Orde: Asparagales
Familie: Alliaceae (Lookfamilie)
Allium schoenoprasum

In andere talen
  • FRANÇAIS: Civette, ciboulette
  • DEUTSCH: Schnittlauch
  • ENGLISH: Chives
  • ITALIANO: Erba cipollina
  • PORTUGUÊS: Cebolinho
  • ESPAÑOL: Cebollino
  • DANSK: Purlaoslash;g
  • POLSKI: Szczypiorek
  • NORSK: Gräslök
  • SVENSKA: Graslaoslash;k

Recepten

Bieslooksaus

Ingrediënten

  • 1 kopje mayonaise
  • 1 kopje geklopte
  • slagroom
  • 1 bosje verse bieslook
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel worchestersaus
  • zout, peper en nootmuskaat

Bereiding

  1. Bieslook fijn snijden en in een kom doen samen met de slagroom, mayonaise, citroensap en worchestersaus.
  2. Dit alles goed door elkaar mengen en op smaak brengen met een mespuntje nootmuskaat en verder met zout en peper uit de molen.
  3. Zet het ongeveer een uur afgedekt weg in de ijskast.
Koude lentesaus

Ingrediënten

  • 1 hard gekookt ei per persoon
  • 1 eetlepel olie voor 3 eieren
  • 2 citroenen — zout
  • 2 eetlepels gehakte of groen gedroogde bieslook
  • 1 eetlepel gehakte of groen gedroogde kruiden
  • mengsel van: dragon, dille, kervel, zuring, pimpernel, bernagie
  • snufje bonenkruid
  • 1 potje zure room, gemengd met wat koffieroom en yoghurt.

Bereiding

  1. Scheid dooiers van wit. Prak dooiers met vork fijn en meng ze met 1 eetlepel olie tot een smeuïge pasta.
  2. Voeg sap van citroen toe en zout. Hak eiwit. Voeg kruiden toe aan dooiers en meng alles goed dooreen.
  3. Roer de zure room erdoor tot een dikke massa. Voeg het wit van de eieren toe.