Soms wordt er rechtstreeks ter plaatse gezaaid om na opkomst de zaailingen uit te dunnen tot op een onderlinge afstand dat voor het gewas gewenst is. Dat kan evengoed in volle grond buiten of in de serre zjn.
Maar soms is het voordeliger of zelfs aangewezen om om zaailingen voor te kweken. Dat doen we dan in potjes of zaaiteilen binnenshuis of in een koude of verwarmde kas. Bij voorgeteelde plantjes is het noodzakelijk dat je de zaailingen na opkomst verspeent (verplant) als ze twee echte blaadjes hebben, om ze zo meer ruimte te geven om zich goed te ontwikkelen tegen dat ze op hun plaats van bestemming worden gezet.
Let er bij het zaaien ook op of het lichtkiemers zijn of niet. Lichtkiemend zaad moet je namelijk niet afdekken met aarde. Andere zaden worden meestal tussen 0,5 en 2 cm diep gezaaid. Zaai steeds in licht vochtige grond die minsten 10°C heeft maar beter tussen 14 en 18°C. Geef regelmatig voorzichtig water maar maak er geen modderpoel van.
Sommige zaden zoals bv. bonen kan je voor het zaaien een tijdje laten weken in lauw water om het kiemen te bevorderen. Maar wees daar toch maar heel voorzichtig mee. Over dat princiepe zijn namelijk evenveel tegenstanders als voorstanders. Je kan het altijd proberen om te zien of dat iets is voor u.
Binnen of onder glas zaaien | |
Buiten zaaien of (ver)planten | |
Oogsttijd |
1. Bladgroenten |
|||||||||||||||
Naam van groente | Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | K | O | A |
Andijvie | 15 | 90 | 30 | ||||||||||||
IJsbergsla | 12 | 75 | 40 | ||||||||||||
Kropsla | 12 | 65 | 30 | ||||||||||||
Nieuw-Zeelandse spinazie | 30 | 100 | 40 | ||||||||||||
Prei Zomerteelt | 20 | 170 | 15 | ||||||||||||
Prei Herfstteelt | 20 | 170 | 15 | ||||||||||||
Prei Winterteelt | 20 | 170 | 15 | ||||||||||||
Raapstelen | 3 | 35 | 8 | ||||||||||||
Rabarber | 8 | 360 | 50 | ||||||||||||
Selderij | 15 | 160 | 35 | ||||||||||||
Sla | 10 | 65 | 30 | ||||||||||||
Snijbiet | 10 | 70 | 20 | ||||||||||||
Spinazie | 10 | 35 | 5 | ||||||||||||
Stengelsla | 10 | 60 | 20 | ||||||||||||
Veldsla | 15 | 75 | 5 | ||||||||||||
Witloof | 15 | 280 | 10 | ||||||||||||
2. Vruchtgroenten |
|||||||||||||||
Naam van groente | Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | K | O | A |
Artisjokken | 20 | 180 | 75 | ||||||||||||
Aubergine | 40 | 90 | 80 | ||||||||||||
Augurken | 10 | 90 | 15 | ||||||||||||
Courgette | 10 | 95 | 100 | ||||||||||||
Komkommers | 10 | 100 | 15 | ||||||||||||
Maïs | 15 | 130 | 40 | ||||||||||||
Meloen | 10 | 150 | 30 | ||||||||||||
Pompoen | 20 | 140 | 100 | ||||||||||||
Suikermaïs | 15 | 130 | 40 | ||||||||||||
Tomaten | 10 | 130 | 45 | ||||||||||||
3. Knol- en wortelgroenten |
|||||||||||||||
Naam van groente | Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | K | O | A |
Aardappel | 20 | 120 | 40 | ||||||||||||
Aardpeer | 10 | 300 | 40 | ||||||||||||
Rode bietjes | 15 | 85 | 10 | ||||||||||||
Knolselderij | 20 | 260 | 35 | ||||||||||||
Koolraap | 15 | 135 | 35 | ||||||||||||
Pastinaak | 15 | 260 | 30 | ||||||||||||
Knolraap | 12 | 70 | 10 | ||||||||||||
Radijs | 10 | 40 | 5 | ||||||||||||
Rammenas | 10 | 90 | 15 | ||||||||||||
Schorseneren | 15 | 200 | 10 | ||||||||||||
Sjalot | 10 | 130 | 10 | ||||||||||||
Stengelui | 20 | 170 | 2,5 | ||||||||||||
Zaaiui | 15 | 220 | 5 | ||||||||||||
Plantui 1e jaars | 15 | 220 | 5 | ||||||||||||
Plantui 2de jaars | 15 | 220 | 5 | ||||||||||||
Wortel winter | 15 | 240 | 20 | ||||||||||||
Wortel zomer | 15 | 240 | 20 | ||||||||||||
4. Peulvruchten |
|||||||||||||||
Naam van groente | Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | K | O | A |
Doperwt | 10 | 70 | 5 | ||||||||||||
Peultjes | 10 | 70 | 5 | ||||||||||||
Pronkboon | 12 | 90 | 5 | ||||||||||||
Slabonen | 14 | 70 | 10 | ||||||||||||
Snijbonen | 14 | 70 | 10 | ||||||||||||
Stamsperzieboon | 14 | 70 | 10 | ||||||||||||
Stamsnijboon | 14 | 70 | 10 | ||||||||||||
Stoksnijboon | 14 | 70 | 10 | ||||||||||||
Stoksperzieboon | 14 | 70 | 10 | ||||||||||||
Tuinbonen | 14 | 70 | 10 | ||||||||||||
5. Koolsoorten |
|||||||||||||||
Naam van groente | Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | K | O | A |
Boerenkool | 10 | 160 | 75 | ||||||||||||
Bloemkool Vroege teelt | 15 | 175 | 60 | ||||||||||||
Bloemkool zomerteelt | 15 | 175 | 60 | ||||||||||||
Bloemkool herfstteelt | 15 | 175 | 60 | ||||||||||||
Bloemkool winterteelt | 15 | 175 | 60 | ||||||||||||
Broccoli zomerteelt | 8 | 100 | 50 | ||||||||||||
Broccoli winterteelt | 8 | 100 | 50 | ||||||||||||
Chinese kool | 15 | 90 | 30 | ||||||||||||
Romanesco | 10 | 110 | 60 | ||||||||||||
Koolrabi | 8 | 85 | 25 | ||||||||||||
Paksoi | 10 | 90 | 25 | ||||||||||||
Rodekool vroege teelt | 15 | 160 | 50 | ||||||||||||
Rodekool zomerteelt | 15 | 160 | 50 | ||||||||||||
Rodekool herfstteelt | 15 | 160 | 50 | ||||||||||||
Spitskool Vroege teelt | 15 | 120 | 50 | ||||||||||||
Spitskool zomerteelt | 15 | 120 | 50 | ||||||||||||
Spitskool herfstteelt | 15 | 120 | 50 | ||||||||||||
Spitskool winterteelt | 15 | 120 | 50 | ||||||||||||
Savooiekool vroege teelt | 15 | 160 | 60 | ||||||||||||
Savooikool zomerteelt | 15 | 160 | 60 | ||||||||||||
Savooikool herfstteelt | 15 | 160 | 60 | ||||||||||||
Savooikool winterteelt | 15 | 160 | 60 | ||||||||||||
Spruitjes | 15 | 250 | 60 | ||||||||||||
6. Kruiden |
|||||||||||||||
Naam van groente | Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | K | O | A |
Knoflook | 20 | 180 | 15 | ||||||||||||
Mosterd | 4 | 90 | 15 | ||||||||||||
Oost-Indische kers | . | 14 | 85 | 50 | |||||||||||
Postelein | 3 | 28 | 0,5 | ||||||||||||
Tuinkers | 3 | 12 | 0,3 | ||||||||||||
Waterkers | 15 | 50 | 20 | ||||||||||||
Wortelpeterselie | 10 | 130 | 10 | ||||||||||||